28 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar Katliamı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde, 28 yıl önce 33 sivilin teröristlerce katledildiği ve terör örgütü PKK'nın en büyük sivil katliamlarından olan Başbağlar Katliamı'nın acısı dinmiyor.

28 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar Katliamı
28 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar Katliamı
GİRİŞ 04.07.2021 13:39 GÜNCELLEME 04.07.2021 16:57
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Kent merkezine 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993 akşamı gelen PKK'lı teröristler, kadınları derede topladıktan sonra evleri yağmalayıp para, altın ve değerli eşyaları alarak tüm evleri ateşe verdi.

28 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar Katliamı

Yapılan zulme karşı çıkan 5 kişiyi de evlerde ateşe vererek öldüren teröristler, akşam namazını kılıp camiden çıkan 28 erkeği de köy meydanında topladı.

Bir süre örgüt propagandası yapan teröristler daha sonra bu kişileri de kurşuna dizdi. Olaydan sonra bölgede yapılan incelemede, yüzlerce boş kovan bulundu.

- 28 YILDIR ACILARINI HAFIZALARINDAN SİLEMİYORLAR

Katliamın acısının ilk günkü gibi taze olduğu köyde yaşayanlar, 28 yıl önce yaşadıklarını ve acılarını hafızalarından silemiyor.

Köyde, şehit edilenler her yıl olayın yaşandığı tarihte törenle anılıyor. Özellikle yaz aylarında köylerine gelen vatandaşlar, şehitlikte dua ediyor.

Katliamdan yaralı kurtulan Başbağlar köyünün muhtarı Ali Akarpınar, AA muhabirine, köyün bir gecede küle döndüğünü söyledi.

Akşam namazı sırasında yaklaşık 80 ila 100 kişilik terörist grubunun köye geldiğini ifade eden Akarpınar, şöyle konuştu:

"Başbağlar köyü her zamanki gibi kendi halinde işinde gücündeydi. Terör grubu bizleri camiden alıp toplantı yapacaklarını söylediler. Bizi şu anda bulunduğumuz o mera alanına getirdiler. Diğer bir grup da tabii bizim haberimiz yok, evleri yakıp talan ediyorlar. Bayanları toplayıp ziynet eşyalarına varıncaya kadar almışlar. Takriben yarım saat süreyle örgüt propagandalarını yapmışlardı. Daha sonra üzerimize kurşun yağdırdılar. Bu gördüğünüz alanda 27 köylüm, yüzlerce mermiyle can verdi. 33 kişiden birini, köyün ortasında vurdular, 5 kişi de evlerinde diri diri yakılarak can verdi."

- "İKİ AY SONRA GELDİM HALA KÖYDEKİ YANGIN SÖNMEMİŞTİ"

Akarpınar, katliamdan yaralı kurtulduğunu belirterek, hastanedeki tedavisi sonrası 2 ay sonra köyüne geri döndüğünü aktardı.

Taburcu olup köye geldiğini anlatan Akarpınar, "İki ay tedavi gördüğüm hastaneden çıktıktan sonra 5 Eylül 1993'te köye geldim ve hala yangın sönmemişti. Köy dozerlerle dümdüz edilmişti. Evimizin içinde kalan eşyamızı da hiçbir şey de alamadık." ifadelerini kullandı.

Katliamda babasını, ağabeyini ve birçok yakınını kaybeden köylülerden Ali Akpınar ise gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, acının halen içlerinde taze olduğunu dile getirdi.

Olaya karışanların cezasını çekmesini istediklerini belirten Akpınar, "28 sene önce şehitlerimiz ahirete gittiler, bizler yaşıyoruz ama hep acı içinde yaşıyoruz. Onları hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Hep acı çekiyoruz, her sene... Hiç unutmuyoruz." dedi.

Köylülerden Şerif Gül de Başbağlar Katliamı'nın planlı yapıldığını anlatarak, kendilerine bu acıyı yaşatanların bulunup cezalandırılmasını istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • Muammer 2 yıl önce Şikayet Et
    Meral hanım yakında ittifak ortaklarını da yanlarına alarak nasıl katliam yaptıklarını anlattırmak üzere Başbağlara gelirse şaşırmayın.
    Cevapla
  • 2023 Seçimleri 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar 2023 seçimleri çok önemli. Tehlike çok büyük. Seçim zamanı gelmeden içeride kaos çıkarmak isteyenler var çünkü Doğu Akdeniz'de, Suriye'de, Kuzey Irak'ta, Libya'da, Somali'de, Katar'da, Balkanlar'da ve Kafkasya'da hakimiyet kuran bir Türkiye var, Türkiye özellikle 2016 yılından beri Siyonist-Vatikan ittifakının planlarına büyük darbeler vurdu, vurmaya devam ediyor, işte Türk devletine yapılan iç ve dış operasyonların özeti bu. Herkes Sabır Meşhurun "10 Aralık Hareketi" adlı videosunu izleyip etrafına yaysın, o videoda her şeyin özeti var. Kuru slogan atmakla olmuyor arkadaşlar icraat lazım, tek yapmamız gereken 2-3 tıklama, ortamı Bizans artıklarına bırakmayalım.
    Cevapla
  • Yüksel ERZİNCAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Hainlerle, menfaat uğruna kucak kucağa olanlar ve onlara destek verenler, Bu kadar mı nankörsünüz, bu kadar mı duyarsızsınız Sizleri Allah'a havale ediyorum. Hiç bir gerekçe hainlerle ,İslam düşmanlarıyla ittifak yapmayı haklı gösteremez. olamaz.
    Cevapla
  • BOZO K 2 yıl önce Şikayet Et
    hdpkk yı ve yandaşlarını destekleyenler,sizin seçtikleriniz bu örgüte terörist diyemezken,bu hainlerin başbağlarda katlettikleri kürt kardeşlerimiz değilmiy di.
    Cevapla
  • Selçuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Başbağlar kürt değil cahil
    Cevapla
  • Martli 2 yıl önce Şikayet Et
    80-100 terorist bu ülke topraklarında toplu halde gezebiliyordu. bugun birakin Turkiye topraklarını suriyede kuzey ırakta bile bir arada gezemiyor. o gun iktidarda olanlar (dyp-shp)ve pkk nin uzantısını (hep) meclise sokanlar bu gunde hala pkk uzantisi partiye kol kanat germeye devam ediyor. (chp/ ip-hdp)
    Cevapla
  • mahmuthan 2 yıl önce Şikayet Et
    sonuna kadar güzel yorum Türkiyenin en karanlık donemi 93 senesidir.iktidar ortağıda SHP Genel baskanıda erdal İnönü'dür.
    Cevapla
  • Suat 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamım haklısın düşünen yok ki millet balık hafızalı oldu bu söylediklerini düşünen çok ama çok azzz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi