İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO istişareleri için Ankara'ya geliyorlar

Son dakika... Dışişleri: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir.

İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO istişareleri için Ankara'ya geliyorlar
İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO istişareleri için Ankara'ya geliyorlar
GİRİŞ 24.05.2022 13:40 GÜNCELLEME 24.05.2022 14:19
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığından, İsveç ve Finlandiya ile istişareler hakkında açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: YAZILI MUTABAKAT İSTEDİK

Resmi temaslar için İsrail'e oradan da Filistin'e geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada; İsveç ve Finlandiya'nın NATO sürecine ilişkin olarak, "Finlandiya ve İsveç'in heyet göndermek istedi. Cumhurbaşkanımız da 'Bizim her zaman önceliğimiz diplomasidir' diyerek bu teklifi kabul etti.

"SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ TEMENNİLERLE İLERLEYEMEYİZ"

Heyet bugün Ankara'ya inecek, yarın da görüşme olacak. Ankara'daki heyet bugün kendi içinde bir değerlendirme yapacak. Taleplerimiz ne, PYD YPG nasıl bir örgüt, bunlara ilişkin belgeleri hazırlıyoruz. Savunma ile ilgili ambargoların kaldırılması taleplerimiz arasında olacak. Somut adımlar bekliyoruz temennilerle ilerleyemeyiz. İsveç ve Finlandiya teröre desteği kesmeli, somut adım için yazılı mutabakat istiyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliklerini reddettiklerini açıklarken üye olabilmeleri için şartlarını da şu sözlerle sıralamıştı:

Türkiye ne savunma ihtiyaçlarını giderilmesinde, ne de 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği görmemiştir. Ülkemiz çoğu zaman gizli açık yaptırımlara, tehdit, baskı ve şantajlara maruz bırakılmıştır.

Türkiye'nin İsveç'ten beklentileri! Madde madde açıklandıTürkiye'nin İsveç'ten beklentileri! Madde madde açıklandı

NATO'dan Türkiye açıklaması: Endişelere çözüm bulacağızNATO'dan Türkiye açıklaması: Endişelere çözüm bulacağız

NATO'da ve üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlarda oynadığımız hayati rol apaçık ortadayken kimi müttefiklerimiz hala yaptırımların kaldırılmasını konuşuyor, İsveç'in bize karşı yaptırım uygulamasını bir kenara koyamayız. İpe un serme politikasından vazgeçilmeli, terörle mücadelede destek ve yaptırımlar başta olmak üzere Türkiye'nin haklı beklentileri karşılanmalıdır. NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz. 

 

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 96
  • Raif 1 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi bedel ödemeliler İsveç 60 yıldır benim ülkem bedel ödüyor NATO ya girmek için kore savaşına katıldı binlerce şehit verdi benim ülkem süreci Türkiye uzatmalı sündürmeli bence
    Cevapla
  • Meicki 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu satilmis avrupa ve amerikadan yazili tahüt almazsaniz bunlarin sözleri her zamanki gibi yalandir yazili imzali olmadan bunlara inanmak intahar demektir.
    Cevapla
  • asd 1 yıl önce Şikayet Et
    üzüldüm
    Cevapla
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Tek Şart Son terörist ölünceye kadar NATO, İSVİÇRE FİNLANDİYA bizimle birlikte K. IRAK ve Suriye'de terörist avına çıksın. YANİ İMKANSIZI İSTE SONUÇ ONAY VERME.
    Cevapla
  • Huri 1 yıl önce Şikayet Et
    İyiniyet göstergesi olarak ülkelerindeki teröristleri kaçırmadan teslim etmeleri lazım imzalı belge deniyor yeterli değil amerika NATO üyesi Pkk terörist diyor da ne oluyor kesinlikle girişlerine müsade edilmemeli Rusya yı kışkırtmak amaç amerika oynuyor sıra bize gelecek açık plan ortada
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü