Omicron enfeksiyonu geçirenler, yeni koronavirüs varyantlarını daha hafif atlatıyor!

Koronavirüsün (SARS-CoV-2) eski versiyonlarını, özellikle de Omicron varyantını geçirenlerin yeni varyantlara karşı bağışıklığı artıyor.

Omicron enfeksiyonu geçirenler, yeni koronavirüs varyantlarını daha hafif atlatıyor!
Omicron enfeksiyonu geçirenler, yeni koronavirüs varyantlarını daha hafif atlatıyor!
GİRİŞ 05.08.2022 01:50 GÜNCELLEME 05.08.2022 01:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Koronavirüsün Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantları tüm dünyada etkili oluyor. Yapılan araştırmalar her 2 varyantın da bağışıklık sistemi tepkisinden kaçmak konusunda, daha önceki varyantlardan daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Ancak kısmen de olsa sevindirici bir araştırma; Alfa, Beta veya Delta gibi eski varyantlar ile enfekte olmanın, BA.4 ve BA.5 varyantına karşı koruyucu etki gösterdiğini belirledi. Omicron varyantı ile enfekte olanlarda ise bu koruma etkisi daha da fazlaydı.

Katar’da BA.4 ve BA.5 enfeksiyon dalgası başladıktan sonra yapılan araştırma, ülkedeki tüm COVID-19 vakalarını ele aldı.

Katar, Doha’daki Will Cornell Medicine’da bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi uzmanı olan, araştırmanın yazarlarından Laith Abu-Raddad, yaptıkları araştırmanın “Farklı bağışıklıkların bir araya gelmesinin etkisini gösterdiğini” söyledi.

İnsanların farklı sayıda, farklı aşıları yaptırması ve koronavirüs pandemisinin başlangıcından bugüne farklı varyantlar ile enfekte olması sebebiyle, herkesin bağışıklık geçmişi farklı. Laith Abu-Raddad, “Farklı hastalık ve aşı geçmişleri insanlarda farklı bağışıklıklar olmasını sağlıyor. Bu farklı bağışıklık tepkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, pandeminin geleceği için çok önemli” diye konuştu.

Doğal koronavirüs bağışıklığı ne anlama geliyor?

Daha önce koronavirüs enfeksiyonu geçirmenin 2 yeni Omicron alt varyantına karşı ne kadar koruduğunu belirlemek için, Abu-Raddad ve ekibi Katar’da 7 Mart – 4 Temmuz arasında kayda geçen COVID-19 vakalarını analiz etti.

Ekip, pozitif test örneklerinin özel bir gen mutasyonu taşıyıp taşımadığına bakarak, hangi enfeksiyonların BA.4 veya BA.5 varyantından kaynaklandığını belirledi. Daha önce enfekte olan kişilerde belirlendi.

Ekip, Omicron öncesi bir varyant ile enfekte olmanın, BA.4 veya BA.5 ile tekrar enfekte olmayı %28,3, semptomatik (hastalığın belirtili geçmesi) enfeksiyonu %15,1 oranında önleyebildiğini belirledi.

Daha önce Omicron ile enfekte olanlarda ise daha yüksek bir koruma görüldü. Omicron ile enfekte olan kişilerin BA.4 ve BA.5 ile tekrar enfeksiyondan %79,7, belirtili enfeksiyondan %76,1 korunduğu belirlendi.

Semptomatik enfeksiyondan korunma oranının, genel enfeksiyona kıyasla düşük olması ilk başta mantıksız gibi görünse de araştırmacılar bunun önceki çalışmalarla benzer bir sonuç olduğunu ve geniş güven aralıkları sebebiyle bu şekilde hesaplandığını söyledi.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar nasıl yorumlanmalı?

Çalışma hakkında “Oldukça iyi bir araştırma” diyen Tokyo Üniversitesi viroloji uzmanı Kei Sato, bununla birlikte ilk ve ikinci enfeksiyonlar arasında geçen sürenin sonuçları etkilemiş olabileceğini söyledi. İlk varyantlar, 2021 yılının sonunda ortaya çıkan Omicron’dan daha uzun süre etkili oldu.

Bazı araştırmalar ise, SARS-CoV-2’ye karşı geliştirilen doğal bağışıklığın zamanla azaldığı görüşünde. Bu nedenle bazı uzmanlar, Omicron enfeksiyonu sonrasında geçen sürenin, önceki varyant enfeksiyonlarına kıyasla çok daha düşük olduğu, bu nedenle böyle bir karşılaştırmanın adil olmadığı görüşünde.

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Cengaver 1 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olmadım. Olmayacağım da. Gene başladınız aşı övgüsüne.. Kimlerin taşeronluğunu yaptığınızı biliyoruz böyle haberlerle. Yeter artık.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber