Kuraklık, 113 milyon yıllık dinozor ayak izlerini ortaya çıkardı

ABD’nin Texas eyaletinde bir nehir yatağında, nehirin aşırı kuraklıkta kuruması üzerine 113 milyon yıl önceden kalma dinozor ayak izleri ortaya çıktı.

Kuraklık, 113 milyon yıllık dinozor ayak izlerini ortaya çıkardı
Kuraklık, 113 milyon yıllık dinozor ayak izlerini ortaya çıkardı
GİRİŞ 24.08.2022 08:08 GÜNCELLEME 24.08.2022 08:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dev ayak izlerinin tek bir Acrocanthosaurus’a ait olduğu tahmin ediliyor. En son 2000 yılında görülen ayak izleri genelde suların altında, hatta toprağın da birkaç katman altında bulunuyor.

Texas Dinozor Vadi Devlet Parkı, dünyada bu tip izlerin en iyi korunduğu alanlardan biri.

ABD Kuraklık İzleme Merkezi’ne göre bu yıl Texas’ın neredeyse tümünde ciddi bir kuraklık var. Geçen hafta eyaletin yüzde 87’sinde aşırı, çok ileri ya da ileri boyutta alarm durumları ilan edildi. Bu yaz normale göre daha da kurak geçince, Texas’taki parkın ortasından geçen nehir neredeyse tamamen kurudu. Böylece dinozor ayak izleri de görülmüş oldu.

Park müfettişi Jeff Davis, BBC’ye yaptığı açıklamada, ortaya çıkan izlerin “Yalnız muhafızın ayak izleri” olarak adlandırıldığını; boyları 11 metreyi bulan Acrocanthosaurus türünde bir dinozorun bu yolda yürüdüğünü; 140 adet ayak izinden 60’ının şu an görülebilir durumda olduğunu söyledi.

Bir teropod türü olan Acrocanthosauruslar, üç tırnaklı ve yaklaşık 7 ton ağırlığındaki dinozorlardan. 

Aşırı hava olayları başka şaşırtıcı olaylara da yol açtı.

ABD’nin en büyük rezervuarlarından Mead Gölü’nün de kuruması ve su seviyesinin düşmesiyle birlikte cansız insan bedenlerine ulaşıldı. 

Dünya üzerinde görülen kuraklıkların tümünün sebebi iklim değişikliği olmayabiliyor. Ancak atmosferdeki aşırı sıcaklar, kuraklığı daha da hızlandırıyor ve daha kötü bir duruma getiriyor.

Dünya’daki sıcaklık, sanayi çağının başlamasından bu yana 1,2 derece arttı. Sıcaklık artmaya devam ediyor. Karbon emisyonunun azaltılması için adım atılmazsa, sıcaklık artışı daha büyük krizler doğurabilir.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğanın kendine gelmesi için insanın kendine gelmesi gerekir yoksa insanlığın sonu geliyor tüketim azaltılmalı sadece ihtiyaç tüketilmeli lüks bitmeli herşeyde.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş boş konuşmayın 113 milyon yıl demek ya
    Cevapla
  • Salih Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    way beee 113 milyon yıl önce dünya varmıydıacaba nasıl tespit ettilerki bunu ammada desteksiz atıyorlar haa.. tabi ABD bunu tespit ettiya insanlarda gözü kapalı sorgulamadan inanırlar değilmi
    Cevapla
  • ALİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan olabilir, turist çekmek için kendileri de yapmış olabilir.
    Cevapla
  • isimsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    bu dinazorlarla ilgili beden ulkemizde kalinti vb. yok? sadece abd'de mi vardi bu hayvanlar?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama
Avrupa'ya son üç yılda gelen 50 binden fazla refakatsiz göçmen çocuk kayboldu