Yargıtay'dan soyadında "w" düzenlemesi kararı: Kanuna aykırı bulundu

Yargıtay, Sonradan Türk vatandaşlığına geçen ailenin çocuklarının kimliğindeki soyadında yer alan "v" harfinin "w" olarak düzeltilmesine ilişkin açılan davanın kabul edilmesi kararını bozdu.

Yargıtay'dan soyadında "w" düzenlemesi kararı: Kanuna aykırı bulundu
Yargıtay'dan soyadında "w" düzenlemesi kararı: Kanuna aykırı bulundu
GİRİŞ 08.12.2022 12:40 GÜNCELLEME 08.12.2022 12:40
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sonradan Türk vatandaşlığına geçen ailenin çocuklarının kimliğindeki soyadında yer alan "v" harfinin "w" olarak düzeltilmesine ilişkin açtığı davanın kabul edilmesini, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'a aykırı bularak bozma nedeni saydı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karara göre, sonradan Türk vatandaşlığını kazanan çift, doğan çocuklarının kimliğinde soyadlarının geldikleri ülkedeki haliyle yazılmadığını belirterek soyadının orijinal haliyle içinde "w" harfi bulunduğu şekilde düzeltilmesi için dava açtı.

Davaya bakan İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, çiftin talebini kabul etti ve çocuğun soyadının kimliğinde "v" harfi yerine "w" harfi ile yazılacak şekilde düzeltilmesini kararlaştırdı.

Kararın ardından Adalet Bakanlığı, Türk Vatandaşlığı Kanunu gereği sonradan vatandaşlığa geçenlerin isimlerinin muhafaza edilmesini talep edebileceği ancak ad ve soyadlarının Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun gereğince Türk harfleriyle yazılacağı hükümlerine dayanarak kanun yararına bozma isteminde bulundu.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, belirtilen kanuni düzenlemeler kapsamında yerel mahkeme kararının hukuka aykırı olduğuna ve sonuca etkili olmamak üzere kararın kanun yararına bozulmasına hükmetti.

Dairenin kararında, "Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunan yabancılar Türkçe ad ve soyadı alabilir. Ancak kendi ad ve soyadlarını muhafaza etmek istedikleri takdirde kişinin ad ve soyadı 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun gereğince Türk harfleri ile yazılır ve aile kütüğüne tescil edilir. W harfi, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'da gösterilen Türk harfleri arasında yer almamaktadır." gerekçesi yer aldı.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • temel 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupa benzeri durum bende oldu bazi harfler burda yok idi o zaman her gittigim yerde sorun oldu sonra dedin bunlarin noktasini kaldirin kabul ettiler bu sefer ayni aile herkes degisik gibi cikti
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerinde bir karar çünkü bu konunun ucu açık, sonu yok. çünkü arapça, rusça veya japoncadan geçip Türk vatandaşı olanlar var. onların alfabeleri de işin içine girmeye kalkarsa sistem çok karışır. genelde bu ülkelerden gelenler ingilizce yazılışını kullanıyorlar ki bu da doğru değil. mademki Türk vatandaşı oldular Türkçe okunuşu yazılmalıdır. açık ve net...
    Cevapla
  • ... 1 yıl önce Şikayet Et
    (w) latin alfabesinin bir harfi, bölücü gruplarca politik bir simge haline getirildi..
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hem Türk vatandaşlığına geçeceksin hem de hala diğer ülkenin soyadını yaşatmaya çalışacaksın. Madem bir harf sizin için bu kadar önemli. O zaman Türk vatandaşlığına geçmeseydin.
    Cevapla
  • Ülkeci 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatanını ülkesini değiştirip vatandaşlık alıp w harfinemi takılıyor. Defol git nerden geldiysen w harfini kim kabul ediyorsa. Biz etmiyoruz. Bu kadar basit. Ya bu deveyi güt ya bu diyardan git.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle