Eski RTÜK üyesi Avşar'dan Türkiye'nin konuştuğu olaya çarpıcı örnek!

SüperHaber yazarı Prof. Dr. Zakir Avşar, çocuk istismarı iddiasına ilişkin, RTÜK üyesi olduğu dönemdeki çarpıcı bir örneği paylaştı. Avşar, "Şimdi ne zaman çocuk istismarına rastlasam içim ürperir." dedi.

GİRİŞ 10.12.2022 12:16 GÜNCELLEME 10.12.2022 12:33
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

SüperHaber yazarı Prof. Dr. B. Zakir Avşar, bugünkü köşe yazısında çocuk istismarı iddiasına ilişkin, "Türkiye günlerdir bir cemaat vakfının içinde yer alan bir ismin kızını 6 yaşında evlendirdiğine ve kızın yaşadığı travmalara dair haberlerle çalkalanıyor." diyerek, "Altı yaşında bir kızın evlendirilmesi konusu böylesi somut bir örneğe dayanmasa bile iğrenç ve korkunç. Böyle bir şeyin düşünülmesi, yapılması, savunulması dahi insanlık dışı…" açıklamasında bulundu.

"VAKANIN TARTIŞILMA BOYUTU, VAKANIN KENDİSİ KADAR KÖTÜ SEYREDİYOR"

Zakir Avşar, "Üstelik bunun “dine uygun” görülerek veya “din dahilinde” gibi bir anlayış ile takdimi kadar aşağılık bir şey olamaz. Konu yargıya intikal ettiği ve tüm ilgili kurum ve kuruluşlar müdahil olduğu için somut olaya ilişkin yorumlara girmek istemiyorum." ifadelerini kullanarak, "Fakat meselenin tartışılma boyutu ileri sürülen vakanın kendisi kadar kötü seyrediyor." dedi.

"Çocuklarımızın korunması hususunda hassasiyetimiz açıktır. Bu konuda geçmişte verdiğimiz bir mücadelemiz de vardır. Başarılı da olduk." diyen Avşar, "Toplumun tüm kesimlerinden destek de aldık ve bu konuda bir anlayış birliğine giden yolu açtık. Bundan ötürü de müftehirim." ifadelerini kullandı.

İsmailağa Cemaati'nden Yusuf Ziya Gümüşel açıklamasıİsmailağa Cemaati'nden Yusuf Ziya Gümüşel açıklaması

6 yaşında kıza cinsel istismar iddianamesi kabul edildi! 22 yıl hapis istendi6 yaşında kıza cinsel istismar iddianamesi kabul edildi! 22 yıl hapis istendi

MEDYADA ÇOCUK İSTİSMARI

Avşar, "RTÜK Üyesi olduğum dönemde bir ulusal televizyon kanalı yaşları değişmekle birlikte bazıları 18 yaşın altında olan, dolayısıyla çocuk yaştaki katılımcılarla “güzellik yarışması” düzenlemişti. Buna müdahil olmuş, yaşı küçük çocuklardan dolayı televizyona ceza vermiştik. Kanal, “ailelerin rızası var” diye kendini savunmuştu. Çocuklarla ilgili bu neviden tasarruflarda ailenin rızasının tek başına yetmeyeceği, çocuğun geleceğinde de etkili olacak bu türden tasarrufların kamunun da koruması altında olduğuna dair uluslararası yayıncılık kodlarını da temin etmiş ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Ülkede büyük bir toplumsal oydaşma ile pek çok sivil toplum örgütü de bu kararımızı desteklemişti. Buna rağmen ertesi yıl bir başka televizyon kanalı aynı pespayeliği yine çocuklarla yapmaya kalkışmış ve biz de daha fazla ceza vermiştik. Gazetesi de olan yayın grubu orada başta bendeniz olmak üzere karara katılan üyeleri “Taliban Kafalılar” olarak nitelemiş ve çocuk istismarını bir modernlik olarak sunmaya çabalamıştı. Yargı yoluyla o istismarcılara da kendi payıma haddini bildirmiştim." açıklamasında bulundu.

"İÇİM ÜRPERİR!"

"Şimdi ne zaman çocuk istismarına rastlasam içim ürperir." diyen Avşar şunları söyledi:

"Yüreğim kanar ve nereden kimden gelirse gelsin hoşgörü ile bakmam.

Kuşkusuz ki, zikrettiğim örnek ticari kaygılarla ve insanı önemsemeyen bir yaklaşımla çocuk ve kadın bedeninin suiistimali idi ve hiçbir şekilde kabullenilmesi mümkün değildi. Yargı da bizi haklı bulmuştu. Konuyu daha sonra uluslararası platformlarda da tartıştık ve yine her vicdanı ve aklı olan zeminde yaklaşımımız kabul gördü.

Burada da toplumsal bir duyarlılık oluşması fevkalade önemli. Hiçbir şekilde bu konuda taviz veremeyiz. İnsanlık adına utanç duyacağımız bir duruma hoş görünün, toleransın asla izahı olamaz.

Ancak, meseleyi suçun, fiilin şahsiliği prensibinden ayırarak tartışmak da bir başka ahlaksızlık kapısını aralar.

Keza önemli bir tehlikeli durum yaratır ki, o da şudur, dini yeterince bilmeyen kişi veya kesimlerde ön kabuller, yargılar oluşturur. Dine ve dini duyguları olan insanlara, din ile ilgili kurumsal yapılara düşmanlıklar, nefret iklimi yaratır veya tersinden dini bilmeyen ama dini hassasiyetleri olan kişilerde bu neviden iğrençliklere bir “meşruiyet” alanı tayin eder.

Nitekim tartışmalarda bazı aşırılıkçı yaklaşımları görmekteyiz ki, olayı bir din karşıtlığına doğru götürüyorlar."

6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği iddiasıyla ilgili Nihat Hatipoğlu'ndan ilk tepki!6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği iddiasıyla ilgili Nihat Hatipoğlu'ndan ilk tepki!

Diyanet İşleri Başkanlığından çocuk istismarı iddiasıyla ilgili açıklamaDiyanet İşleri Başkanlığından çocuk istismarı iddiasıyla ilgili açıklama

Yusuf Ziya Gümüşel'den ilk açıklama: 'Kızım reşit yaşta evlendi'Yusuf Ziya Gümüşel'den ilk açıklama: "Kızım reşit yaşta evlendi"

"DİNLE, İNANÇLA İLİŞKİLENDİRMEK TEHLİKELİ BİR SÜRECİ BİZE GÖTÜRÜR"

Prof. Dr. B. Zakir Avşar, "Olayın taraflarının dini bir yapılanmanın içinde olmaları, kendilerini dindar olarak tanımlamaları veya öyle görünmeleri, olaya dini bir zaviye içinde açıklama getirmeleri veya öyle yaklaşmaları bu türden veya başka türlü bir iğrençliğin dinin kabul edebileceği bir durum olduğu anlamını taşımaz." diyerek, "Bu somut olayı tartışacaksak bile yapmamız gereken olabildiğince fiilin tekilliği, suçun şahsiliği üzerinden gitmemizdir. Dinle, inançlarla ilişkilendirmek tehlikeli bir sürece bizi götürür." açıklamasında bulundu.

"Kaldı ki, yargılama süreci devam ediyor." diyen Avşar, "Yargılama sürecine kamu adına müdahil olan pek çok kurum bulunuyor. Yargı kararını beklemek, hassasiyetlerimizin korunması bakımından daha yararlı sonuçlar verecektir. Bu tartışmalar üzerinden aziz dinimizi töhmet altında bırakmayalım, birbirimize muhabbetimizi yitirmeyelim." dedi.

Avşar son olarak, "Yargılama sonucunda inanıyorum ki, doğru ortaya çıkacak ve suça konu durumlar karşılıksız kalmayacaktır. Hukuk hepimize her daim lazımdır. Hukukun üstünlüğüne inancımızı hayatımıza yansıtmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: SÜPERHABER
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 100
  • Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Çocuk güzellik yarışması bunun istismar neresindeydide için ürpermiş ancak çocuklar arasında kıyaslama olabilir ben çirkinmişim duygusu yaşanabilir etik ve psikolojik olarak doğru değilde istismar farklı bir şey kaldık o çocuklarla bu çocuğun ve bunun gibi olan çocukları nasıl aynı kefeye koydun kıyas gösterdin hayret
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    İslamla ilişkilendirilen 6 Yasindaki Bu menfur Sapık Haber Diye Servis Edilmesi Ayiptir Ali Kalkanci ve Fadime Şahin Akilara Getiriyor
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İslamla ilişkilendirilmedi. Tarikatla ilişkilendirildi. Tarikat ve cemaatleriniz din değildir. Aradaki farı bilmiyor musun? Bizim dinimizde ruhban sınıfı yoktur. Günah çıkarmak için hoca efendilerinize başvurmayınız. Allah (c.c) aracı gerektirmez. Ama nedense hep dine saldırıyorlar diyen uyanıklar bunun arkasına saklanır.
    Cevapla
  • YusufCUK 1 yıl önce Şikayet Et
    bence genel de şu hatayı yapıyoruz. Suç ve boyutu ile suçu işleyenin kimliği, Tanınmış, Medyatik, makamı, mevkisi ... gibi konumlara bakılarak toplum yargısı yapılması. Suç ve suçlu ile makam hatta inançlar da yargılanıyor. Bu diğer bu konumda ki insanları da rencide edilmesine sebebiyet veriliyor. Bu suç un gündemi mesela bana çok benzer bir koyu hatırlatıyor. Yer Avrupa İtalya, Vatigan çocuk cinsel istismarı Yer Almanya papaz Hakkında Çocuklara Cinsel taciz olayı. Sonuç ? bilmiyorum Ama bir suç Siyasi bir Partinin seçimi kazanmasına yardımcı olduğu. Yani bazen bir Suç O şuçtan menfeaat çıkarabileceklerin de var olabileceğini de göz ardı etmeyelim.
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay gerçekse bile din ile cemaat ile iliskilendirilmemeli sapkınlık sol partide de olsa aynı cemaatte de olsa aynı futbol takımı tutanda da aynı rahip papaz ateistte ayni bozuk biri yüzünden genel sorumlu tutulmamalı kotulenmemeli inaniyorum ki adalet yerini bulacak hak eden suistimal eden cezasını çekecek ha 28 şubat sürecinde de bu ülke ne düzenler ne düzenbazlar gördü gösterildi
    Cevapla
  • Cabbar 1 yıl önce Şikayet Et
    İdam gelmeli vallahi gelmeli asacan boyle sapiklari
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'