Kritik zirve sonrası Türkiye ve ABD'den ortak F-16 açıklaması

Son dakika: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması II. Bakanlar Toplantısı kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile başkent Washington'da bir araya geldi.

GİRİŞ 18.01.2023 23:18 GÜNCELLEME 19.01.2023 09:44
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Toplantı öncesinde basına açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, Blinken ile yapacakları toplantıda ikili ilişkiler, bölgesel konular ve ekonomik işbirliğini konuşacaklarını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: F-16 TALEBİNİN ONAYLANMASINI BEKLİYORUZ

Çavuşoğlu, "Geçen yıl ticaret hacmimiz 30 milyar doları aşmıştı. Hedefimiz 100 milyar dolar ve ekiplerimizin de görüştüğü üzere enerji ve yatırım alanlarında fırsatlar var. Elbette ki özellikle bizim F-16 talebimiz başta olmak üzere ikili savunma işbirliğimizi de ele alacağız." dedi.

Türkiye'nin F-16 talebinin, sadece Türkiye için değil NATO ve ABD'nin güvenliği için de önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, "İşbirliğimiz ve ortak stratejik menfaatlerimize uygun olarak bunun onaylanmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, görüşmede başta PKK terör örgütü olmak üzere terörle mücadele, Suriye, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kafkaslar'daki gelişmelerin de ele alınacağını söyledi. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nı kurumsallaştıracaklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu mekanizmanın şimdiye kadar çok faydalı olduğunu dile getirdi.

ABD: KİLİT ROL KONGREYE AİT

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin, "NATO'nun değerli bir üyesi olan Türkiye'nin karşılaştığı risklere karşı kendini savunabilmesi gerekiyor. Türkiye'ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre'ye ait" dedi.

BLINKEN: ORTAKLIK RUHU İÇİNDE FİKİR AYRLIKLARINI ÇÖZECEĞİZ

Blinken ise Türkiye ile ABD ilişkilerinin önemine vurgu yaparken müttefikler olarak iki ülke arasında bazı konularda farklıların olduğuna da işaret etti. Blinken, "ABD-Türkiye stratejik mekanizması bizim için büyük önem taşıyor. Yakın müttefiklik ve ortaklık ruhu içinde fikir ayrılıklarını çözeceğiz" dedi.

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndaki rolünü takdir ettiklerini vurgulayan Bilinken, Ukrayna başta olmak üzere bölgedeki birçok sınamayı ve iki müttefik olarak Türkiye-ABD işbirliğini ele alacaklarını ifade etti.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 101
  • Y.U. 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kendi uçağını yapması lazım aksi taktirde bu olaylar devam eder. Bir yandan nükleer bomba yapması lazım yoksa beşli çeteye her zaman mahkum olur 35 askeri öldürür sesimiz çıkmaz gerçekler böyle bunlara sahip olmalıyız Reisde bunu yapacak inşaAllah.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kes sesini dangalak . Ses hizindan fazla hiza yapacak kizilelma. Amerikan usagi.
    Cevapla
  • Uçuyoruz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek var canımmmm bizim kızıl elmamız var uçuş hızı saatte 800 km yolcu ucağının motorunu koymuşlar galiba ama bir F16 2.200 km saatte F35 2800 km saatte SU 35 3200 km saatte kıyaslama yaparsak hangisi daha iyi karar sizin
    Cevapla
  • grçk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben birim maliyete bakarım o söz ettiklerinle 1 tane almak yerine 10 tane kizilelma alabiliyorsan avantaj sendedir istersen rakibin ışık hızında olsun sayı avantajından dolayı vurursun önemli olan uçağın değil attığın füzenin hızı
    Cevapla
  • kosovalı 1 yıl önce Şikayet Et
    nasıl kıyasladın anlamadım biri insansız diğerleri insanlı .. şimdi yapılacak olan savaş jeti için desen neyse eleştridğin şeyi sende bilmiyorsun onları insanlı uçaklarla eleştirebilirisn kızılelma insansız ...
    Cevapla
  • sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    daha önce f 35 gibi yaparlarsa dünya bize güler
    Cevapla
  • Ergun 1 yıl önce Şikayet Et
    Enhızlıgiden dahaiyi
    Cevapla
  • ABDULKERİM MAKTELE 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizdede yetki TBMM deyip çikın bakalim ABD düşünsün bunca sene dost görünüp hep duşmanca davrandılar Türk’e Türk ten başka dünyada yoktur dost millet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler