Gazete kadar oy pusulası: Zarfa sığdırmak zor olacak!

Pusulanın boyu 50 cm eni 30 cm olacak. 36 parti liste verseydi pusulayı Türkiye’de hiçbir matbaa basamayacaktı.

Gazete kadar oy pusulası: Zarfa sığdırmak zor olacak!
Gazete kadar oy pusulası: Zarfa sığdırmak zor olacak!
GİRİŞ 11.04.2023 13:55 GÜNCELLEME 11.04.2023 14:20
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs’ta yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerine 36 siyasi partinin katılma yeterliliğine sahip olduğunu belirledi ancak bunlardan 26’sı milletvekili geçici aday listelerini sundu. Milletvekili geçici aday listesi veren 26 partiden 13’ü seçime tek başına, 13’ü ise ‘ittifak’ adı altında girecek.

Partilerin sundukları geçici aday listelerini incelemeye başlayan YSK’da pusula sancısı yaşanıyor. “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ile “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifak seçime girecek. AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor. İttifaka mensup dört parti, kendi logosuyla seçime girecek.

Ancak Cumhur İttifakı’na destek veren DSP ve HÜDA PAR’ın adayları, seçimde AK Parti listelerinde yer aldı. Bu iki parti oy pusulasında bulunmayacak. Millet İttifakı’nı, CHP, İyi Parti, SP, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti oluşturdu. Bu ittifak içindeki dört parti, CHP listelerinde yer alma kararı aldı. Bu tablonun ardından, Millet İttifakı içinde yalnızca CHP ve İyi Partinin logoları yer alıyor. 

2018 oy pusulası

BİN KİŞİLİK OY PUSULASI 

Listeleri alan YSK incelemelerine başladı. Partilerin eksiğini cuma gününe kadar tamamlaması gerekiyor. Sonra oy pusulalarına son şekil verilecek. Sıralamalar değişebilir. Cumhurbaşkanı seçimi için birleşik oy pusulalarının basımına yarın, milletvekili seçiminde kullanılacak oy pusulalarının basımına ise 19 Nisan’da başlanacak. 

26 partinin eksiklerini tamamlayıp seçime girmesi hâlinde oy pusulasının boyu 50 santimetreyi bulacak. 98 milletvekili çıkaran İstanbul’da tam bir kargaşa yaşanacak. Pusulada, her partinin logosunun altında milletvekilleri adaylarının adı yer alacak. İstanbul 3. bölgede 36 milletvekili aday gösteren her partinin logosunun altında 36 isim yazacak. Bunların yanı sıra pusulada bağımsız adayların isimleri de yer alacak. Bu durumda da İstanbul 3. bölgede sadece siyasi partilerin adaylarının sayısı 936’yı buluyor. Bunlara bağımsız adaylar eklendiğinde ise bu sayı 1.000’i aşıyor. İstanbul’un diğer iki seçim çevresinde de benzer bir durum yaşanacak. İstanbul’dan sonra en fazla vekil çıkaran il ise Ankara. 36 milletvekili bulunan başkent, 1. bölgede 13 milletvekili çıkarıyor. Ankara’daki birleşik oy pusulasında 26 partinin 338 vekilinin ismi yer alacak. Bağımsız adaylarla bu sayının 400’ü bulması bekleniyor.

PUNTOLAR KÜÇÜLTÜLECEK 

Bu seçimde ilk defa görme engelli seçmenler için pusulada ayrıca şablon da yer alacak. Pusula ne kadar büyükse şablonun büyüklüğü de o kadar olacak. Bu nedenle pusuladaki partilerin adlarının yer aldığı yazı puntosunun küçültülmesi gündeme gelebilecek. YSK, 36 partinin seçime girme yeterliliğini açıklamıştı. Eğer 36 parti listesini YSK’ya sunmuş olsaydı Türkiye’de bu büyüklükte pusulayı basacak matbaanın olmadığı da belirtildi.

KAYNAK: TÜRKİYE / YEŞİM ERASLAN
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    secime girecek her parti bir milyon imza toplama zorumlu olacak bir ay icin de ve masraflari kendisi ødeyecek imza icin calisanlarin bagimsiz adaylar en az yuz bin imza toplama zorumlu olacak onlar masraf verecek nerde akli dengesi bozuk var ise parti kurmus aday oluyor kurulan parti meclis olmasa bile terør bagi var ise o dk kapatacaksin sanirsam pkk terør hainlerin cok parti va
    Cevapla
  • DURSUN 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet vekili seçmek istemiyorum bıktım bu haince sözlerinden dokunulmazlık nedir ya
    Cevapla
  • sor 1 yıl önce Şikayet Et
    saçmalık bu partiler 2- 3 oy bile alamıyor. olan seçimde görevli memura oluyor. sabah 6 dan ertesi gün 6 ya kadar sayım bitmiyor.
    Cevapla
  • qwerty 1 yıl önce Şikayet Et
    İkiyüzbin üye toplayamayan bir parti seçime girmesin.
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekillerinin isminin pusulada olmasına gerek yok, kimse vekillerin ismine bakmıyor. İsimler zaten YSK'da var. çok saçma bir uygulama..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı
Sözcü'den masabaşı asparagas haber: Elinde patladı!