Muğla'daki orman yangını kontrol altında! Bakan Yumaklı yanan alanı açıkladı

Milas-Bodrum Havalimanı yolunda ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol alındı. Yangına, 9 helikopter ve 9 uçakla havadan, 53 arazöz ve su tankeri, 4 dozer, 300'ün üzerinde personelle karadan müdahale etti.

GİRİŞ 14.07.2023 20:02 GÜNCELLEME 15.07.2023 00:12
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Havalimanına giden kavşaktaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 9 helikopter ve 9 uçakla havadan, 53 arazöz ve su tankeri, 4 dozer, 300'ün üzerinde personelle karadan müdahale edildi.

Söndürme çalışmasına Muğla Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, jandarma, emniyet ekipleri ile orman yangın gönüllüsü ekipleri ve TOMA araçları da destek verdi. Havanın kararmasıyla yangına gece görüşlü helikopterle de müdahalede bulunuldu.

Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlerin kontrol altına alınması için saatlerce mücadele devam etti.

YAŞLILAR TAHLİYE EDİLDİ

Muğla Valisi Orhan Tavlı, yangının kontrol altına alınması için havadan ve karadan mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Tavlı, Milas ilçesine bağlı Kemikler Mahallesi'ndeki yaşlı vatandaşların dumandan etkilenmemeleri için tedbir amaçlı tahliye edildiği bildirdi.

BAKAN YUMAKLI YANGIN BÖLGESİNDE

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, Muğla'da ormanlık alanda çıkan yangının sürdüğü bölgeye gittiği bildirildi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Muğla Milas'ta orman yangının devam ettiği bölgeye intikal etmektedir." ifadelerine yer verildi.

KONTROL ALTINA ALINDI

Yangın çıkan alanda inceleme yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yangın Yönetim Merkezi'nde gazetecilere, yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yumaklı, havaalanı yakınından başlayan yangının güneye Kemikler Mahallesi'ne doğru hareket ettiğini anlattı.

"YANGIN YARIM SAATTE YAKLAŞIK 37 HEKTARLIK BİR ALANI YAKTI"

Ekiplerin hızlı bir müdahalede bulunduğunu belirten Yumaklı, "Yangın yarım saatte yaklaşık 37 hektarlık bir alanı yaktı. Olayın büyüme potansiyeli çok büyüktü. Eğer Kemikler mevkisini geçseydi blok ormanların bulunduğu bir alana sıçrayacaktı ve daha sonra hepimzi için endişe verici bir durum meydana gelecekti." dedi.

Yumaklı, son dönemde yangınların tamamına hızlı bir şekilde müdahale edildiğini bölgedeki yangına 9 uçak 13 helikopter, 45 arazöz ve 450’ye yakın işçiyle müdahalede bulunulduğunu bildirdi.

Dünyada sadece 5 ülkede olan ileri derece teknolojik sensörler ve kameralarla donatılan, Cumhurbaşkanı’nın Otağ adını verdiği yangın yönetim uçağıyla bölgede inceleme yaptıklarını dile getiren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 169 hektarlık bir alanın etkilendiğini gördük. Çok şükür herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yok. Bu bizim için sevindirici. Elbette bu alanda bizim sesini duymadığımız canlılarımız var ve onlar için de üzülmemiz gerekir. Ülke olarak kabiliyetiniz ne kadar gelişmiş olursa olsun asıl olması gereken bu olayların yaşanmaması. Elbette müdahale edilir ve söndürülür, bir şekilde kontrol altına alınır. Sadece bugün ülkede 7 yangın çıktı. İkisi İzmir, ikisi Hatay'da birer tanesi de Kahramanmaraş, Balıkesir'de ve burada. İrili ufaklı dediğimiz hemen müdahale ederek söndürdüğü yaklaşık 50'nin üzerinde yangın meydana geldi. Bunlar bizim kaynaklarımız. Engellenebilir mi? Evet engellenir. Yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu düşünürsek elbette engellenebilir. O yüzden bütün vatandaşlarımıza istirham ediyorum. Orman ya da yakınlarına ateşle yaklaşmayalım. Yangın başlatacak işlerden uzak duralım. Cam gibi alev alacak malzemeleri de yol kenarına atmayalım. Buradaki yangın da yol kenarında başladı."

Orman teşkilatındaki yeşil vatanı savunmak için canlarını ortaya koyanlara teşekkür eden Yumaklı, "Geçen hafta İzmir Menderes’te yeşil vatanı korumak için şehit olan Mustafa Gürpınar'a rabbimden rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Geçmiş olsun, bölgede titiz bir şekilde soğutma çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Yumaklı, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruya ise çıkış nedeninin henüz belirlenmediği ve araştırmaların devam ettiği cevabını verdi.

Muğla Valisi Orhan Tavlı (sol 2), AK Parti İl Başkanı Gültekin Akça (solda), MHP İl Başkanı Oğuz Akarfırat (sağ 2) ile Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak (sağda) Yangın Yönetim Aracından çalışmaları takip etti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Hakkı hoca 9 ay önce Şikayet Et
    Bir otel uğruna ne ormanlar yanıyor. Zalimler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Artık bu devleti yönetenler! Bu ormanları yakanlara idam cezası gelmeli.Ormanlar terör örgütlerince kasıtlı yakılıyor.Bu teröristleri yaktıkları ateşte yakmadan bu iş bitmez.
    Cevapla
  • Ottomans 9 ay önce Şikayet Et
    Marmaris belediyesindeki gorevliye yaktirmislar ormani bu nasil vicdansizlik
    Cevapla
  • Gasap haydo 9 ay önce Şikayet Et
    chpnin hevalleri yakmış olmasın?
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Yahu orman yangını çıkaranı yakaladınız mı oracıkta vurun atın ateş hazır kızartsın hergeleyi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü