Türkiye'den İsveç'e NATO vizesi: "Biz NATO'dan güç almıyoruz, güç veriyoruz!"

İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Meclis genel kurulunun kararının ardından gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasındaydı. Erdoğan bugün imzaladığını açıkladı. Türkiye'den İsveç'e NATO vizesini Doç. Dr. Furkan Kaya değerlendirdi.

GİRİŞ 26.01.2024 15:52 GÜNCELLEME 27.01.2024 12:14
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

TBMM kritik bir oylamaya ev sahipliği yaptı. Meclis genel kurulunda İsveç’in NATO’ya katılım protokolü 287 oy ile onaylandı. Meclis kararının ardından gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasındaydı. Erdoğan bugün imzaladığını açıkladı. Dün ise F-16 satışı için Biden yönetiminden peşpeşe açıklamalar gelmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satışının onaylanması için Kongre'ye çağrı mektubu gönderdi.

Türkiye’nin, İsveç’e NATO vizesi vermesini Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya Haber7 için değerlendirdi. Doç. Dr. Furkan Kaya konuya ilişkin, “Türkiye, NATO’nun önemli bir gücü, biz NATO’dan güç almıyoruz, NATO’ya güç veriyoruz. Ama İsveç NATO’dan güç alacak. Buradaki farkı anlamak gerek” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Furkan Kaya

 

TÜRKİYE ‘MİLLİ BEKA’ STRATEJİSİNİ UYGULUYOR

Rusya- Ukrayna savaşı ile iki Baltık ülkesi İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısını çaldığını ancak İsveç’in kapıda kaldığını hatırlatan Doç. Dr. Furkan Kaya, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmamasının temel nedenini terör örgütleri ile aralarına mesafe koymamaları ile ilgili olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu noktada duruşunun açık ve net olduğunu söyleyen Kaya, son NATO toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini de hatırlatarak F-16 meselesinde ABD kongresinde Türkiye’ye daha önce haksızlık yapıldığını belirtti.

TBMM'nin İsveç kararı Resmi Gazete'de!TBMM'nin İsveç kararı Resmi Gazete'de!

Furkan Kaya, “Türkiye bir orta yol bulma bağlamında F-16 meselesini masaya getirdiğinde 40 adet yeni F-16, yaklaşık 49-39 adette modernizasyon kitinin alınması noktasında bir anlaşmaya varmak istedi. Fakat Amerikan Kongresi, hayır çünkü Türkiye, S400 füzelerini Rusya'dan aldı. Bunun Türkçesi şudur; Türkiye başına buyruk hareket ediyor, artık bizim sözümüzü dinlemiyor. Çünkü Türkiye artık Milli Beka stratejisini uygulamaya başladı. Bunu hem terörle mücadelede görüyoruz. Hem çevre coğrafyamızdaki gelişen hadiselerde Türkiye'nin kendi milli öncelik potansiyelini ve gücünü ortaya koymasıyla görüyoruz.” dedi.

"SÖZDE DEĞİL, ÖZDE UYGULAMALAR"

Doç. Dr. Furkan Kaya, F-16 meselesi masaya geldiğinde Türkiye’ye karşı olarak Yunanistan kartının öne sürüldüğünü ve F-16’ları ‘Yunanistan’a karşı kullanamazsınız’ ifadelerine karşın Türkiye’nin yine dış politikada önemli bir duruş sergileyerek ‘Gerekirse yaparız’ tavrı ile Türkiye’nin geri adım atmadığını ifade etti. İsveç’in anayasasında terör örgütlerine destek sağlayan ve bu yöndeki eylemler için yaptırımlar getiren değişiklikleri ile kararnamenin geçtiğini söyleyen Doç. Dr. Furkan Kaya en önemli adımın anayasal ve yasal adımlar olduğunu belirtti.

Blinken ve Stoltenberg'den Erdoğan'a İsveç teşekkürüBlinken ve Stoltenberg'den Erdoğan'a İsveç teşekkürü

Furkan Kaya, “İrtibat savcısı ve terör uzman savcısı şeklinde iki yapılanmanın da süreç içerisinde yer alacağı söyleniyor. Bu yapılanmalar önemli. İrtibat savcısı ile Türkiye bu sürecinde hukuksal olarak takipçisi olacak. Sözde değil özde olacak bu nedenle. Dolayısıyla söz verilen şekilde anayasal ve yasal adımlar atıldıktan sonra terör örgütü propagandaları yapanlara karşı yasal tedbirler alınacak hukuki süreç işletilecek Türkiye’de bu süreçlerin sıkı takipçisi olacak. Buna müsaade edilmeyecektir.” şeklinde konuştu.

“BİZ NATO’DAN GÜÇ ALMIYORUZ, GÜÇ VERİYORUZ”

Türkiye’nin F-16 meselesinde alternatifsiz olmadığını ifade eden Doç. Dr. Furkan Kaya milli muharip uçağı KAAN’ı hatırlatarak Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde gelinen noktada önemli kazanımlarının olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Furkan Kaya, bu noktada Türkiye’nin İsveç’e NATO üyeliği konusunda stratejik olaraktan avantajlı konumda olduğunu vurguladı.

ABD'den F-16 ve Türkiye açıklaması! Biden harekete geçti! Dikkat çeken NATO detayıABD'den F-16 ve Türkiye açıklaması! Biden harekete geçti! Dikkat çeken NATO detayı

Kaya, “İsveç'in üye olduktan sonra takınacağı tavır için bazı insanlar ‘Türkiye artık hiçbir şey yapamayacak, İsveç istediği gibi hareket edecek’ bu mümkün değil. Biz NATO'nun ikinci büyük ordusuyuz. NATO'nun çok önemli bir gücüyüz. Biz NATO'dan güç almıyoruz. Biz NATO'ya güç veriyoruz. Ama İsveç NATO'dan güç alacak. Şu aradaki farkı görelim. Güç olmak ile güç altında olmak arasında fark vardır. Ve biz NATO'ya rağmen NATO üyesiyiz. Biz burada kendi milli beka stratejimizi, milli duruşumuzu sergileyen, bölgenin en önemli gücüyüz. Dolayısıyla bizim NATO üyeliğimiz çok kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.

“MEVZU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR”

Genel Kurul’daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyunun yanı sıra 4 de çekimser oy kullanılmıştı.

ABD'den son dakika Türkiye, F-16 ve NATO açıklaması: Sabırsızlıkla bekliyoruz!ABD'den son dakika Türkiye, F-16 ve NATO açıklaması: Sabırsızlıkla bekliyoruz!

Partilerin oylamasını değerlendiren Furkan Kaya,Meclisteki partilerin evet yönündeki oylaması bize mesele vatansa gerisi teferruattır sözünü hatırlatıyor. Ne kadar farklı görüşlere sahip olunsa da, konu vatansa, gerisi teferruattır. Bu anlamda hem sahada, hem masada mücadele veren bir meclis. Dolayısıyla hem iktidar partisi hem muhalefet partilerinin bu noktada milli stratejilerimiz, milli çıkarlarımız ne ise o doğrultuda hareket eden duruşları da önemliydi.” dedi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Hasan 3 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET ALLAH kimsenin yaptığını yanına bırakmaz ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR ALLAH MUTLAK BÜYÜKTÜR GÜÇ ve KUVVET SAHİBİDİR ALLAH MUTLAK GALİPTİR ALLAH MUTLAK YÜCEDİR ALLAH AZİZDİR HAKİMDİR ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR ALLAH AZİZDİR HAKİMDİR
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    haydutlardan f-35 ler için verdiğimiz parayı geri alamıyoruz,hiç olmazsa f-16 alarak paramızı kurtaralım
    Cevapla
  • Ahmed 3 ay önce Şikayet Et
    Yanlış yapıldı. Bunlar uçağı vermeyecekler , Bizim hava savunma ve Balistik füzelere öncelik verip , Kendi Güç grubumuza yatırım yapmalıyız.
    Cevapla
  • Omer Heyyam 3 ay önce Şikayet Et
    Bu işin tek mağduru, Kuran ı Kerim oldu, unutuldu gitti. Bugün dininden tavizini veren yarın nesini vermezdi.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    İsveç natoya girse ne olur girmese ne olur zaten girmese bile destek görür Ukrayna natoya üyemiki? Ukrayna ABD ve AB den sürekli destek görüyor yanlışımi düşünüyorum ? !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok