Erzincan'da facia: Maden soruşturmasında 4 gözaltı kararı!

Son dakika haberi... Erzincan'da maden sahasındaki toprak kaymasıyla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya, kayan kütlenin hacminin 9-10 milyon metreküp olduğunu söyledi.

GİRİŞ 14.02.2024 12:49 GÜNCELLEME 14.02.2024 14:29
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. İlk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı.

Valilik duyurdu! Erzincan'a geçişlere kısıtlama getirildiValilik duyurdu! Erzincan'a geçişlere kısıtlama getirildi

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR: 4 KİŞİ GÖZALTINDA!

Olayla ilgili soruşturma açıldı ve saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

BAKAN YERLİKAYA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kaymasına ilişkin, "Aradığımız arkadaşlardan 5'inin konteyner içerisinde, 3'ünün araç içerisinde ve aynı bölgede yer aldığı, diğer şoförümüzün de kamyon içerisinde farklı bölgede olduğu değerlendiriliyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve yetkililer eşliğinde gazetecilere açıklama yapan Yerlikaya, ilk belirlemelere göre, 9-10 milyon metreküp toprak kayması yaşandığı bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, maden ocağındaki 9 işçinin bu kütlenin altında kaldığını anımsatarak, hemen başlatılan arama ve kurtarma çalışmalarının aralıksız devam etiğini belirtti.

İçişleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarının yetkililerinin sahayı koordine etmek için Afet Acil Durum Merkezi'nde çalışmalar yürüttüğünü anlatan Yerlikaya, "Şu an itibarıyla bölgede AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli, diğer görevlilerle 1708 personel görev yapıyor. Ayrıca 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 dron, 44 jeneratör, 3 KBRN aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Yerlikaya, insan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacın bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Aradığımız işçilerle ilgili bir detayı paylaşmak istiyorum. Yapılan tüm değerlendirmelerde, aradığımız arkadaşlardan 5'inin konteyner, 3'ünün araç içerisinde ve aynı bölgede yer aldığı, diğer şoförümüzün de kamyon içerisinde farklı bölgede olduğu değerlendiriliyor. Buraya dikkati çekmek istiyorum. Biliyorsunuz 100 dönüme yayılmış 9-10 milyon metreküp toprak kaymasından bahsediyoruz."

Bilim insanlarının, işçilerin 2 araç ve konteyner içerisinde bulunmalarının avantaj sağladığı değerlendirmesini yaptığını aktaran Yerlikaya, "Metal radar tespitleriyle bu kütle üzerinde tarama yapmaya başladık. Dolayısıyla daha hızlı aksiyon alabilmek adına, radar taramalarıyla araçlar ve konteynerle ilgili iz alır almaz daha çok oraya odaklanıp mesafe almak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Arama kurtarma personelinin çalıştığı bölgelerde toprak kayması ihtimalinin bilim insanları tarafından yer radarlarıyla araştırıldığına dikkati çeken Yerlikaya, "Bilim insanlarımız bilgileri anbean değerlendiriyor. Bu doğrultuda AFAD koordinasyonunda yaptığımız arama kurtarma çalışmalarının güvenliğinden hiç taviz vermeksizin devam etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Yerlikaya, bölgede olumsuz hava koşullarının da etkili olduğuna işaret ederek, "Kütlenin kaydığı yer belli. Arama kurtarma faaliyetlerinde en ufak risk olmaması adına Sivas Cumhuriyet Üniversitemizden gelen bilim insanları, AFAD’taki arkadaşlarımız, devamlı orayı izliyorlar ve arama tarama çalışmalarını yapan arkadaşlarımızla telsizle anbean iletişim halindeler." dedi.

ÇEVRE BAKANLIĞINDAN 'FIRAT NEHRİ' AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzeme nedeniyle Sabırlı ve Çöpler Dereleri ile Fırat Nehri boyunca belirlenen noktalardan alınan anlık numunelerde şu an için kirlilik tespit edilmediğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından bakanlık merkez ve il müdürlüğü ekiplerinin anında bölgeye sevk edildiği belirtildi.

İlk önlem olarak maden sahasında yaşanan toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığı, toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde bir sedde yapıldığı anımsatılan açıklamada, bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekiplerin bölgeye sevk edildiği ve çalışmalara başladığı ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapılmıştır. Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur. Bakan Yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir.

İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir."

 

BAKAN BAYRAKTAR'DAN AÇIKLAMA

Bu maden 2004 yılından beri işletme ruhsatı olan bir maden. En son 2021 yılında çevre ile ilgili ilave izinlerini almış bir maden. En son denetim görevimiz buraya ağustos 2023'te yapıldı. Dün gerçekleşen maden kazasıyla ilgili bu denetimlerde herhangi bir tespit yok. Derinlemesine tetkik için biraz zamana ihtiyacımız var.

Kazaya neyin sebebiyet verdiği araştırılıyor.

6 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

3 BAŞMÜFETTİŞ İLE 1 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Erzincan İliç'te maden ocağındaki toprak kayması olayını araştırmak üzere, 3 başmüfettiş ile 1 müfettişin görevlendirildiğini bildirdi.

Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu bilgileri verdi:

"Erzincan'ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz. Heyelan altında kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması en büyük temennimizdir. Devlet olarak tüm imkanlarımızla sahadayız. Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır. Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

İletişim Başkanlığından 'Göçük altında kalan madenci sayısı' açıklamasıİletişim Başkanlığından 'Göçük altında kalan madenci sayısı' açıklaması

Maden sahası toprak kaymasından önce böyle görüntülendiMaden sahası toprak kaymasından önce böyle görüntülendi

Binali Yıldırım: 'Kurtarma çalışmaları gece de termal kameralar yardımıyla devam ediyor'Binali Yıldırım: "Kurtarma çalışmaları gece de termal kameralar yardımıyla devam ediyor"

Vali Aydoğdu'dan açıklama: Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değilVali Aydoğdu'dan açıklama: Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Erzincan'daki felaketle ilgili dehşet verici detayı açıkladı!İçişleri Bakanı Yerlikaya, Erzincan'daki felaketle ilgili dehşet verici detayı açıkladı!

Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 57
  • hak 2 ay önce Şikayet Et
    muhalefet partileri uluslararası bilirkişi ekibini maden sahasına davet etmeli ve bağımsız test ve analizler yapılmalıdır. bu sorun ihmal uluslararası bir faciadır. fırat ı aktığı ülkeler anagold holdinge dava açmalıdır
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    siyanürlü Toprak araziye yayılımış diyenler eğer kayan Toprak siyanürlü olsa kaymadan önce de yağmur sularıyla araziye yayılıyor olmaz mıydı
    Cevapla
  • Sevde 2 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım gözaltına alınan kişilerin suçu ne ? Toprak kaymasını önceden bilemezler ki ,çok üzüldüm içim yandı ama bu kader nurlarda yatsınlar .
    Cevapla
  • Kamyoncu 2 ay önce Şikayet Et
    herzaman olduğu gibi ihale 2-3 kişiye yıkılıp unutturulacak
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    O siyanür Fırat nehrine bir karışırsa, ne GAP kalır ne Harran ovası kalır, ne Suriye ne Irak Mezopotamya kalır. Basra Körfezine kadar her yeri zehirler kurutur. Asıl kuraklık ve kıtlık o zaman çıkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!