Bu nasıl bir bilimsel tartışma böyle

Belirli kesimler arasında uzun süredir devam eden 'evrim tartışmasının' boyutları büyüdü. 'Yaratılış Müzesi' açılınca evrimciler küplere bindi. Tartışma farklı alana çekildi.

Bu nasıl bir bilimsel tartışma böyle
Bu nasıl bir bilimsel tartışma böyle
GİRİŞ 11.03.2006 12:33 GÜNCELLEME 25.08.2020 15:58
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye'de özünde bilimsellikten çok ideolojik tavrın yattığı bir 'inanç' kavgası, yaşanan son gelişmeler ile iyice çığırından çıktı.

 

Türkiye'de bir grup ısrarla Evrim teorisini bilimsel ve kesin kanıtlanmış bilimsel bir yasa gibi sunmayı sürdürken, bir grup da ısrarla evrim teorisinin tamamen çürütülüp tarihe gömülmesi gerektiğini savunuyor. Bu iki grup arasındaki 'idelojik kavga' hem bilim çevrelerinin hem de eğitim camiasının zor durumda kalmasına neden oluyordu.

 

 

Bilimsel olarak ispatlanamayan bir teoriyi bilimsel bir yasa gibi savunanlar ile evrimi 'mantık yolu' ile çürüttüğünü iddia ederek bunun bilimsel olduğunu savunan kesim arasındaki kavga son olarak 'Yaratılış Müzesi' tartışmaları ile iyice alevlendi.

 

 

Ancak özellikle Milliyet'in müzeyi ve evrim tartışmalarını es geçerek Adnan Oktar'ın şahsına yönelik bir manşet atıp, geçmişine dair iddiaları gündeme tartışması, kavganın özünün ne kadar 'bilimsel' olduğunu gözler önüne seriyor.

 

 

Milliyet ve Radikal gazetesinin manşet haberleri ile Bilim Araştırma Vakfı'nın müze açılışını bildiren metinleri  aşağıda hiç yorumsuz olarak size yorumsuz olarak sunuyor. 

 

 

Bu tartışmada her iki tarafın tavrının ne kadar bilimsel olduğunun yorumunu da sizlere bırakıyoruz:

 

 

MİLLİYET'İN MANŞET HABERİ

 

 

Adnan Hocacılar yine ortaya çıktı

Adnan Oktar'ın fahri başkanı olduğu iki vakıf İstanbul'da 'Yaradılış Müzesi' sergileri açmaya başladı. Küçükçekmece'deki sergi toplatılınca, ikinci açılış Beylikdüzü'nde gerçekleştirildi


Şakir Aydın - İstanbul

Tehditle menfaat sağlamak, şantaj ve çete suçlamasından yargılandığı davadan zamanaşımı sayesinde kurtulan Adnan Oktar'ın fahri başkanı olduğu iki vakfın açtığı 'Yaradılış Müzesi' sergilerinde skandallar yaşandı. Adnan Hocacıların AKP'li belediyelerle kurduğu diyaloglar sayesinde İstanbul Halkalı'da düzenlediği açılışa Küçükçekmece Kaymakamı, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı gibi yöneticilerin katılmasının ardından, dün de Beylikdüzü'nde açılan sergiye öğrenciler getirildi.

Önce Halkalı'da
Bilim Araştırma Vakfı ile Milli Değerleri Koruma Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği serginin ilki, 8 Mart'ta AKP'li Küçükçekmece Belediyesi'nin onayıyla Halkalı Kültür Merkezi'nde açıldı. Böcek, arı, balık gibi canlıların fosillerinin evrim teorisinin gerçek olmadığını kanıtladığını öne süren sergiye Kaymakam Osman Ebiloğlu, Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Garnizon Komutanı Ali Güngör Öngören ile Kenan Işık, Adnan Şenses gibi sanatçılar katıldı.
Serginin ikincisinin açılışı dün AKP'li Beylikdüzü Belediye Belediyesi'nin desteğiyle Beylikdüzü Stars Alışveriş Merkezi'nde yapıldı. Yoğun ilgi gören serginin ilk konukları ise 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi öğretmen ve öğrencileri oldu. Okul Müdürü Ömer Öner'le birlikte iki öğretmen ve 15 öğrenci sergiyi gezerek Milli Değerleri Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Altuğ Berker'den bilgi aldılar.

Okullara faks
Kendilerine sergi açılışının faks yoluyla Beylikdüzü Belediyesi tarafından haber verildiğini söyleyen Okul Müdürü Öner, 'Biz de lise 1, 2 ve 3. sınıflardan birer ikişer öğrenci toplayarak müzeye geldik. Öğrenciler müzeyi gezdikten sonra burada gördüklerini okulda arkadaşlarına anlatacaklar' dedi.
Dr. Haydar Aslan İlköğretim Okulu ile Beylikdüzü Belediyesi'ne bağlı Bilgi Evi'nde eğitim gören bir grup öğrenci de sergiyi gezdi. Öğrencilerle gelen bir öğretmen, 'Belediyeden bize faks gönderdiler, geldik' dedi.
AKP Beylikdüzü Belde Başkanı Hasan Ayhan Bilgiç de sergiyi gezenler arasındaydı.
Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Tarkan Yavaş, ücretsiz gezilen sergiyi bundan sonra İstanbul'un çeşitli semtlerinde, sonrasında da büyük şehirlerde açacaklarını söyledi.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, kendisine davet geldiğini belirterek, 'Danışmanlarım katılmamamın hayırlı olduğunu ifade etti' dedi.

Öğrencilere Adnan Hoca kitabı

Bilim Araştırma Vakfı'nın düzenlediği sergide öğrencilere Harun Yahya takma adıyla yazan Adnan Oktar'ın 'Evrim Aldatmacası', 'Evrimcilerin İtirafları', 'Arageçiş Açmazı' isimli kitapları da dağıtıldı.

Küçükçekmece Belediyesi farkında olmadan açmış!


Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 'farkında olmadan açılışı yaptıklarını' belirterek şunları söyledi:
'Bu arkadaşlarımızın bir halt etmesi. Başkan yardımcılarımızdan biriyle '300 - 500 milyon yıllık fosillerinin sergileneceği' noktasında bilgi alışverişi yapılmış. 'Kültür merkezinde zenginlik olur' diye yaklaşmışlar. 'Adnan Oktar'la bağlantısı var' denilince aynı gün sergiyi toplattım. Bizim bu adamlarla, düşünceleriyle, yapılarıyla uzaktan yakından ne ilgimiz, ne dahlimiz söz konusu olabilir. Biz bu insanlarla fikir yaşam tarzı olarak bir arada bulunamayız. Bu ciddi bir hatadır ve bir bedeli olacaktır.'

'30 saniyede çıktım'
Halkalı'daki açılışa katılan Kenan Işık ise, 'Yeniay arkadaşımdır. Ben oraya kültür merkezi açılışı diye gittim. 'Yaratılış, maratılış' diye bir afiş gördüm, 'eyvah' dedim. Çıkmam 30 saniye sürdü. Benim ne işim var Adnan Hoca'yla' dedi.

 

 

RADİKAL'İN MANŞET HABERİ

 

 

AKP'li Küçükçekmece Belediyesi'nin kültür merkezindeki 'yaratılış müzesi'ni gezenlere Harun Yahya kitapları verildi. Dün de Beylikdüzü'ne taşınan sergiye öğrenciler çağırılıp evrimin 'yanlışlığı' anlatıldı.

 

 

Onarımı tamamlanan Küçükçekmece Belediyesi Halkalı Kültür Merkezi, çifte etkinlikle kapıları açtı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne denk getirilen açılış için merkezi dolduran 'ünlü simalar' hazır gelmişken 'Adnan Hocacı' Bilim Araştırma Vakfı (BAV) ve Milli Değerleri Koruma Vakfı'nın (MDKV) çabalarıyla oluşturulan 'Yaratılış Müzesi'nin de kurdelesini kesiverdi. Açılışta Belediye Başkanı, Kaymakam, Askerlik Şubesi Komutanı da yer aldı.
Açılış günü AKP'li Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kaymakam Osman Ebiloğlu ve Askerlik Şubesi Komutanı Albay Ali Güngör Öngören, ilçe protokolü olarak ön saflardaydı. Önce kültür merkezinin kurdelesi kesildi. Alkışlar uzun süre dinmedi. Sonra sıra, bina içindeki 'Yaratılış Müzesi'ne geldi.
Kültür Merkezi'nin açılışı için gelen şarkıcı Adnan Şenses, Yeşilçam'ın, kendi deyimiyle, 'hidayete erdikten' sonra örtünen yıldızlarından Necla Nazır ve Kuştepeli müzisyen Tarık Mengüç kurdelenin ardında yerini aldı.
Kurdelenin her iki ucunda, Harun Yahya imzasıyla evrim teorisi karşıtı kitaplar yazan Adnan Oktar yanlısı BAV Başkanı Tarkan Yavaş ile MDKV Başkanı Altuğ Berker vardı. Kamuoyu 1987 yılında 'kronik paranoya' teşhisiyle tedavi gören Adnan Hoca lakaplı Oktar'ı daha çok varlıklı kesimler içindeki faaliyetleriyle tanıyordu.
Daha sonra protokol, ünlüler ve yaratılışçılar, belediyenin internet sitesinde 'Küçükçekmece'de bir ilk daha!' diye duyurulan müzeyi gezdi. Grup, ağırlıklı olarak Darwinizm'in hatalarıyla ilgili 'izah edici' afiş ve pankartlardan oluşan müzeyi inceledi.

 

 

Adres de verildi
Gün boyu açık kalan müzede, bir süre önce 'yaratılış' görüşünün Milli Eğitim Bakanlığı müfredatından çıkarılması için MEB'e dilekçe veren 700 akademisyenin dudağını uçuklatacak 'kanıtlar' vardı: Dünyanın farklı kıta ve bölgelerinden geldiği ve yaşları 400 milyon yıl olduğu öne sürülen hayvan fosilleri... Balık, hamamböceği, semender ve sivrisinek gibi pek çok fosil... Bir hologram ekranda ise 'Yaratılış Gerçeği ve Evrim Teorisi'nin Çöküşü' adlı bir film gösterildi. 'Evrim Bir Aldatmacadır. Kanmayın' sözleriyle biten filmin ardından, Harun Yahya'nın (Adnan Hoca) internet sitesinin adresi yayımlandı.
 

 

'Darwinist ideoloji: Faşizm'

 

Fosillerin yer aldığı cam kutuların ardında, 'Darwinist ideolojiler komünizm ve faşizm', 'Canlılar evrimleşmezler' yazılı afişler asıldı. Bir afişe göre, '...Sadece kanın pıhtılaşma sisteminin bile raslantılarla ve 'Evrim teorisi'nin iddia ettiği 'kademeli gelişim' varsayımıyla açıklanması imkânsız'dı ve '...Son derece karmaşık bir sürecin işlediği bir sistem, yaratılışın mükemelliğini gözler önüne seriyor'du. Bir başka bir afişte Hac Suresi'nden şu ayetlere yer veriliyordu: 'Ey insanlar, 'Size bir örnek verildi; onu dinleyin. sizin Allah'ın dışında tapmakta olduklarınız-hepsi bunun için bir araya gelseler dahi-gerçekten bir sinek bile yaratamazlar.' Çıkışta tüm ziyaretçilere Harun Yahya'nın 'Evrim Aldatmacası' adlı kitabı armağan edildi.

 

 

Ancak Belediye Başkanı Aziz Yeniay, daha sonra bu müzeyi organize edenlerin BAV ve MDKV'nin kamuoyunda 'Adnan Hoca' ya da 'Harun Yahya' diye tanınan Adnan Oktar yanlıları olduklarını bilmediğini açıkladı: 'Biz protokol olarak müzeyi gezdik. Müzede, Darwinizm'i çürüten 400 yıllık fosiller ve belgeler vardı. Bunlara bir itirazım yok. Fakat afişleri ve dağıtılan kitapları görmedim. Grubun Adnan Hocacı olduğunu bilseydim izin vermezdim. Zaten dün bunu öğrenince sergiyi kaldırdım.' Müze, önceki gün kaldırıldı, ayrıca, belediyenin internet sitesinde 'etkinlikler' bölümündeki duyurusu da silindi.

 

 

Ama müzesi bu kez dün Beylikdüzü'ndeki Sars Alışveriş Merkezi'nde kendine yer buldu. Beylikdüzü Belediyesi, açılış için 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi'ne ve Doktor Haydar Aslan İlköğretim Okulu'na yazı göndermiş, 'genç kuşakların' bu müzeden 'istifade etmelerini' istemişti. AKP'li Belediye Başkanı Vehbi Orakçıoğlu, saat 15.00'te müzenin açılışını yapacaktı. Bir gün önceki 'skandalı' haber alan Radikal'in yanı sıra Hürriyet, Milliyet, Akşam gazeteleri dışında CNN Türk, Kanal D, Kanal A televizyonu muhabirleri de müzedeydi. Nedense açılış, Orakoğlu yetişemediği için 16.00'ya ertelendi.

 

 

Bu sırada alıveriş merkezine 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi öğrencileri geldi. Okul müdürü Ömer Öner, iki öğretmen ve her sınıftan birer öğrenciyle müzeyi gezdi, BAV Başkanı Tarkan Yavaş'tan insanlığın yaradılışı hakkında 'brifing' aldı.

 

 

Müdür Öner'e göre, 'bu sanatsal faaliyeti' merak etmiş, gelmişlerdi: 'Her sınıftan birer öğrencimiz var. Müzeyi gezen öğrencilerimiz gördüklerini sınıflarında anlatacaklar. Böylece diğer öğrenciler de merak edip gelecek.
Okulumuzda yeterli salonumuz olmadığı için konferans verilmesi talebinde bulunamadık. Ancak vakıf yetkilileri bize bir CD verecekler ve bunu öğrencilerimize izleteceğiz.'

 

 

Liseliler okullarına dönerken, Doktor Haydar Aslan İlköğretim Okulu'nun 4. sınıflarından 80 öğrenci geldi. Sınıf öğretmeni Perihan Burhanoğlu, 'tıp müzesi' diye geldikleri sergiye hazırlıksız yakalanmıştı:
'Beylikdüzü Belediyesi ve bu vakıftan yazı gelmişti, bizim de dersimiz boştu, geldik. Ancak 'tıp müzesi' sanıyorduk. Gördük ki, 'Darwin teorisi'ni çürüten bir müzeymiş. Öğrenciler sordu. 'Bu teori, insanın maymundan evrim geçirerek bugüne geldiğini savunuyor ama bu müzedeki bilgiler bu teoriyi çürütüyor' dedim.' Gün boyunca alışveriş merkezindeki her ziyaretçiye dağıtılan 'Evrim Aldatmacası' ve 'Evrimcilerin İtirafı' adlı kitaplar dağıtıldı. Öğrenciler, renkli, boyalı ve resimli kitabı birbirlerini ezerek, kavga ederek aldı. Saat, 17.00 olmuş, Orakoğlu yine gelmemişti. Açılış, 'resmiyetten' uzak yapılacaktı.

 

 

'O da teori, bu da teori!'

 

 

'Yaratılış' yaklaşımının Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında yer alması, Üniversite Konseyleri Derneği'nin (ÜKD) öncülüğünde 700 akademisyenin imzaladığı ortak metinle protesto edilmişti. ÜKD'liler 3 Mart'ta dilekçe vererek 'yaratılış' yaklaşımının müfredattan çıkarılmasını istemişti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik dilekçe üzerine yaptığı açıklamada, 'yaratılış' yaklaşımının müfredattan çıkarılmayacağını belirtmiş ve şöyle demişti: 'Yaratılışla ilgili birçok teori var. Adı üstünde, evrim teorisi. 'Evrim teorisi'ni çocuklara anlatıp da evrim karşıtı olan teorileri çocuklara anlatmama bilimsel bir tavır mı? Çocuklara sabit fikirler aşılamak yanlış.

 

 

Bu da dogma olur. İtiraz eden insanlar bilimsel tavır sergiliyorlarsa çeşitlilikten ve her anlamdaki çoğulculuktan rahatsız olmamalı. Müfredatı bilim adamlarına hazırlattık. Karşıt görüşlerin yan yana olması, karşıt görüşlerin aynı bölümde verilmesi en doğru bilimsel yaklaşım. Bana henüz dilekçe ulaşmadı. Haklılık payları varsa değerlendiririz.'

 

 

BİLİM ARAŞTIRMA VAKFI'NIN MÜÇE AÇILIŞ HABERİ

 

 

Bilim Araştırma Vakfı ve Milli Değerleri Koruma Vakfı’nın gerçekleştirdiği

 

 

 

 

DÜNYANIN İLK “YARATILIŞ MÜZESİ”

 

 

 

 

KÜÇÜKÇEKMECE’DE AÇILDI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Mart 2006 tarihi dünyada bir ilkin Türkiye’de yaşanmasına sahne oldu.

 

 

 

 

Dünyanın ilk yaratılış müzesi İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde açıldı.

 

 

 

 

Bilim Araştırma Vakfı ve Milli Değerleri Koruma Vakfı’nın ortak çalışmalarıyla Küçükçekmece Belediye’sine ait Halkalı Kültür Merkezi’nde açılan bu müzede yaratılışın bilimsel delilleri olan yüz milyonlarca yıllık gerçek fosiller sergileniyor.

 

 

 

 

Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın katıldığı açılışta Küçükçekmece Garnizon komutanı, Küçükçekmece kaymakamı ile Kenan Işık, Necla Nazır, Adnan Şenses ve daha birçok değerli sanatçı da yer aldı.

 

 

 

 

Yaratılış müzesinde dünyanın farklı bölgelerinden getirilen çok sayıda fosil sergileniyor. Yaşları 400 milyon yıl önceye kadar uzanan ve yer katmanlarında taşlaşarak ya da amberler içinde korunarak günümüze kadar yapılarını koruyan bu fosiller evrim teorisinin tüm iddialarını çürütüyor. Bilindiği gibi evrim teorisi, canlılığın yeryüzünde tesadüfen başladığını ve türlerin milyonlarca yıllık bir süreç içinde değişim geçirerek günümüzdeki yapılarını kazandıklarını iddia etmektedir. Müzede sergilenen fosiller ise, canlıların bugünkü halleriyle yeryüzünde belirdiklerini ve hiçbir değişim geçirmediklerini dolayısıyla yaratıldıklarını ispatlıyor.

 

 

 

 

Açılışta müzeye gelen ziyaretçiler 240 milyon yıllık örümcek, kertenkele ve kuş fosillerini gördüklerinde hayrete düştüklerini belirttiler. Apaçık olan yaratılış delillerini gördükten sonra Allah’a olan inançlarının daha da kuvvetlendiğini söylediler. Müzede fosillerin dışında afiş sergisi ve çok sayıda ışıklı pano da yer almakta. Bu afişlerde ve panolarda evrim teorisini yaşatmak uğruna yapılan sahtekarlıklarla, canlıların bedenlerindeki kusursuz sistemlerle ve evrenin yaratılışıyla ilgili bilgiler bulunuyor. Aynı zamanda müzede, ziyaretçilerin gün boyunca hologram ekrandan “Yaratılış Gerçeği ve Evrim Teorisinin Çöküşü” ile ilgili filmleri de izlemeleri mümkün.

 

 

 

 

Müzelerin ikincisi 10 Mart 2006 tarihinde Beylikdüzü Stars Alışveriş Merkezi’nde yine Belediye Başkanı’nın katılımıyla saat 15 de açılacak. Müzeler hiçbir ücret ödemeden ziyaret edilebiliyor.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 9
  • deliyurekkk delisevda 15 yıl önce Şikayet Et
    selam olsun. şöhret ve menfaat mikrobunun etkilemdiği ender yazarımız dilipaka selam olsun inşaallah çizgisi hep böyle kalır
    Cevapla
  • mustafa ömer 15 yıl önce Şikayet Et
    Cennet ve cehennem boşuna değil.. Herkes, gideceği yere koşar adım gidiyor.Çünkü HAYIR veŞER Allah\'tandır... DİN ve Devlet işleri birbirine karıştırılmamalı çünkü DİN Devletten üstündür.Siyasi alet olarak kullanılmayacak kutsal bir değerdir. Allah\'ı İlahlık taslamakla itham etmemeliyiz.Çünkü O Allah\'tır.
    Cevapla
  • Ekrem Erol 15 yıl önce Şikayet Et
    Camileri tuttum!. Sahi laik devlet camide memur çalıştırıyorsa orası da devlet dairesidir. Eee devlet dairesinde laiklik gereği kadınların başı açık olması gerektiğine göre buralarda da kadın başını örtmemelidir. Değil mi efendim?
    Cevapla
  • Halil BAŞ 15 yıl önce Şikayet Et
    metin olun. Metin olun ey özgürlüğe, adalete, hakka inananlar. Metin olun ey kula kul olmaya karşı gelenler. Metin olun ey karşıtının hakkını en az kendi hakkı kadar dokunulmaz bilenler. Yeterki inanın. İnanıyorsanız güçlüsünüz. Giydirilmiş kalasların kararlarınadanmı korkacaksınız.
    Cevapla
  • yunus emre 15 yıl önce Şikayet Et
    allahu ekber. bende yerli tağutlara,onların yasalarına,onların anayasalarına,onların teklif dahi edilemez küfür yasalarına \'la\' diyorum. ALLAH YAR VE YARDCIMIZ OLSUN.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Ekrem İmamoğlu'na karşı Özgür Özel mi öne çıkartılıyor?'
Namık Tan'ın ismi çok konuşulmuştu, Özgür Özel öneren ismi açıkladı