İsrailli bakan yardımcısından pişkin tavır

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Hanegbi, Hamas'ı, Gazzeli sivillerin öldürülmesini öne sürerek, İsrail'i köşeye sıkıştırmakla suçladı.

İsrailli bakan yardımcısından pişkin tavır
İsrailli bakan yardımcısından pişkin tavır
GİRİŞ 30.07.2014 20:23 GÜNCELLEME 30.07.2014 20:23

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzachi Hanegbi, Gazze'deki birçok insanın hayatına mal olan korkunç durumun farkında olduklarını belirterek, "Birçok tespitimiz göstermektedir ki Hamas, Gazzeli sivillerin öldürülmesini öne sürerek, İsrail'i uluslararası arenada köşeye sıkıştırmayı hedefliyor" dedi.

Hanegbi, düzenlediği basın toplantısında, savaş halinde oldukları Hamas'ın her gün savaş suçu işlediğini öne sürerek, "Bombardıman altındayız. Sivil olup olmamasına bakılmaksızın, İsrail'e yaklaşık 3 bin füze atıldı" diye konuştu.

"Koruyucu Hat" operasyonunun başlamasının ardından çeşitli aktörler tarafından ortaya atılan ateşkes insiyatiflerine sıcak baktıklarını ancak "bunları Hamas'ın ihlal ettiğini" savunan Hanegbi, "Mısır'ın ateşkes önerisini kabul ettik, ancak karşı taraf bunu reddetti. BM'nin 5 saatlik insani ateşkes önerisini de kabul ettik ancak bize bu sürede 47 füze fırlattılar" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki birçok insanın hayatına mal olan korkunç durumun ve 1,8 milyon insanın, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğinin farkında olduklarını söyleyen Hanegbi, şunları kaydetti:

"Hamas sivilleri kullanarak, onların arkasına saklanmaktadır. Zarar görmelerini de umursamamaktadır. Birçok tespitimiz göstermektedir ki Hamas, Gazzeli sivillerin öldürülmesini öne sürerek, İsrail'i uluslararası arenada köşeye sıkıştırmayı hedefliyor. Sadece teröristlere ait hedefleri vurma konusunda en iyisini yapmaya çalışıyoruz ancak maalesef canlı kalkan olarak kullanılan siviller de hayatını kaybediyor."

-"Kısıtlamaları yaşamaya devam etmek zorunda kalacaklar"

İsrail'in ancak Mısır'ın da içinde olduğu olası bir ateşkesi mi kabul edeceği yönündeki soruya Hanegbi, "Mısır, yıllardır ve aynı zamanda özellikle bu çatışmada pozitif bir rol oynuyor. 10 gün önce yaptıkları öneri taraflarca kabul edilmeliydi. Dünya ve İsrail bu ateşkesi kabul etse de Hamas reddetti. Mısır'ın ara buluculuğuna olan güvenimizi kabul ediyorum, bu en rasyonel seçenek çünkü Gazze ile sınırı olan bir ülke" diye konuştu.

Bazı Güney Amerika ülkelerinin yaşanan kriz dolayısıyla İsrail'e tepki olarak büyükelçilerini çekmesine ilişkin ise Hanegbi, bir hayli müteessir olduklarını dile getirerek, İsrail'in, bu ülkelerle arasında yıllardır süren sıcak ilişkilerin bulunduğuna dikkati çekti.

Hanegbi, kısa zamanda büyükelçilerin geri döneceklerine inandığını vurgulayarak, ilişkilerin yeniden normale döneceğini kaydetti.

İsrail'in BM'ye ait bazı hedefleri vurmasına ilişkin bir soruya ise Hanegbi, BM'nin bölgedeki Filistinlilere yaptığı yardımları takdir ettiğini belirterek, "Ancak BM'nin hatası teröristlerin kendi binalarını kullanmasını engelleyememek oldu. Hamas buralardan roket fırlatmaktadır. Buna dair elimizde sağlam deliller var" dedi.

Öte yandan Hanegbi, Hamas'ın hızla izole olması ve yalnız kalması nedeniyle yakında ateşkes için "İsrail ablukasının kaldırılması" isteğinden vazgeçeceğini umduğunu ifade etti.

Hanegbi, ateşkes imzalanmadan müzakere yapılamayacağını kaydederek, "Eğer ateşkesi kabul etmezlerse yıllardır uygulanan kısıtlamaları yaşamaya devam etmek zorunda kalacaklar" uyarısında bulundu. Hanegbi, Hamas'ın kullandığı tünellerin imha edilmesini içermeyen bir ateşkesi ise kabul etmeyeceklerini yineledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu