Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti

Suudi Arabistan Kralı Selman, Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i kendi isteği üzerine görevden alarak, yerine yeğeni Nayif'i atadı

Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti
Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti
GİRİŞ 29.04.2015 16:01 GÜNCELLEME 30.04.2015 09:09
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kral Selman, üvey kardeşi Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i görevden alarak, yerine İkinci Veliaht ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz'i veliaht olarak atadı. Bölgesel rakibi İran'a karşı daha güçlü bir dış politika izlenmesini isteyen Kral Selman'ın, yaptığı kabine değişiklikleriyle selefi Kral Abdullah'ın dönemini kapattığı yorumu yapıldı.

Associated Press Kral Selman'ın yeni halefi ilan edilen Muhammed bin Nayif'in (55), uluslararası alanda Suudi Arabistan'ın "terörle mücadele çarı" olarak tanındığına dikkat çekti.

ÜLKE TARİHİNDE İLK

Kral Selman’ın aldığı bu kararla ilk kez veliahtlık, ülkenin kurucusu Kral Abdülaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş oldu. Bu da Suudi Arabistan kraliyet ailesindeki kuşak değişimine işaret ediyor.

KRAL SELMAN'IN OĞLU İKİNCİ VELİAHT

Kral Selman'ın 30 yaşındaki oğlu Prens Muhammed bin Selman da Muhammed bin Nayif'in yerine ikinci veliaht olarak atandı.

DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK

Kral Abdullah'ın ölümü sonrasında başa gelen Kral Selman, göreve geldiği günden bu yana Türkiye ile yakın temas içindeydi. Kral'ın bu hamlesi sonrasında Ortadoğu'da alışılagelmiş dengelerin değişeceği yorumu yapılıyor.

Savunma bakanlığı görevini sürdürecek olan Prens Muhammed bin Selman ile Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdülaziz'in torunlarından olan Prens Muhammed bin Nayif'in taht hiyerarşisinde yükselmeleri, Suudi Krallığı'nda ilk kez yeni bir kuşağın öne geçtiğine işaret ediyor.

Muhammed bin Nayif'in veliaht prensliğe atanmasının, yakın ilişkiler içinde olduğu ABD tarafından memnuniyetle karşılanması bekleniyor.

Kral Selman, Ocak ayında üvey kardeşi Kral Abdullah bin Abdülaziz'in ölümünün ardından tahta geçmişti. BBC; Kral Selman'ın, yaptığı kabine değişiklikleriyle Kral Abdullah dönemini kapattığı yorumunu yaptı.

Faysal'ın 40 yıllık görevi bitti!

 

Sürpriz kabine değişikliğine kadar veliaht prens olan Mukrin (69), Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdülaziz El Suud’un en küçük oğlu. Prens Mukrin, bir dönem istihbarat şefi olarak görev yaptı, fakat ‘veliaht prensliği’ görevinde kalıcı olarak görülmüyordu.

Prens Mukrin, Ocak'ta ölen Kral Abdullah tarafından veliaht prensliğe atanmıştı.
Suudi Arabistan’da taht, Kral Abdülaziz’in 1953 yılında ölmesinden bu yana oğulları arasında değişiyor. Veliaht prens ve ikinci veliaht prensler ise Abdülaziz’in torunları arasından seçiliyor.

YORUMLAR 17
  • evcilik oynuyolar 8 yıl önce Şikayet Et
    Siz kimsiniz paranız olmasa petrolünuz olmasa .
    Cevapla
  • Ezgi 8 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin Başörtülü hatunları bunlar
    Cevapla
  • davut 8 yıl önce Şikayet Et
    Siz hangi ara kralci oldunuz?
    Cevapla
  • ebuzer 8 yıl önce Şikayet Et
    kral faysal gibi biri gelmediği sürece benim için bir anlamı yok kimin olduğunun..
    Cevapla
  • musa can 8 yıl önce Şikayet Et
    vahabiler BÜYÜK YARATAN SIZE FIRSAT VERMESIN INSALAH AMIN:
    Cevapla
  • umar 8 yıl önce Şikayet Et
    ulan vahabi demekle ALLAHin ismini kotuye kullaniyorsun ALLAHtan kork be
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?