Esed'in Scud'ları sivilleri yok ediyor

Suriye'de Esed güçlerinin muhaliflere karşı Scud Füzeleri kullanması sivil kayıpları arttırıyor.

GİRİŞ 19.02.2013 13:25 GÜNCELLEME 19.02.2013 17:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Esed yönetiminin, muhaliflerin Suriye'de kontrol ettiği sivil yerleşim birimlerine Scud füzeleri fırlattığı iddiaları Scud füzesinin nitelikleri konusunu gündeme getirdi. Dünya kamuoyunun eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in Irak'tan İsrail'e fırlatmasıyla tanıdığı Scud füzeleri, sıvı yakıtlı bir balistik füze olarak tanımlanıyor. 1950'li yıllarda geliştirilen eski Sovyetler Birliği füzeleri olan Scudlar, isabet konusunda başarısız olarak değerlendiriliyor.

Scud füzelerinin, isabet konusunda nokta hedefleri tutturamaması ve rastgele bir bölgeye düşmesi sebebiyle sivil kayıpların artmasına neden olduğunu belirten Suriye Genel Devrim Konseyi, rastgele düşen füzelerin deprem etkisi yaparak binaları yerle bir ettiğini, bu durumun ise ölümleri arttırdığını ifade ediyor.

Genellikle başkent Şam'dan ülkenin ikinci büyük kenti Halep'e fırlatılan füzeler, soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından tasarlanıp üretildi. Füzeler uzun menzilli ve çok büyük bir patlama gücüne sahip olmalarıyla tanınıyor. Günümüzde eski Sovyet cumhuriyetleri, bazı Ortadoğu ülkeleri ve Uzakdoğu'daki komünist ülkelerin bir çoğunun sahip olduğu Scudlar, İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin tarafından İran'da bulunan petrol rafinerilerini yok etmek için kullanıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Uçak - Havacılık ve Uzay Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu (UHUM - MEDAK) Görevlisi Arda Mevlütoğlu, Suriye'nin karadan karaya füze kabiliyetinin temelini eski Sovyet teknolojisi ürünü SCUD ve FROG serisi füzeler ve bunlardan türetilen modeller oluşturduğunu belirtti. Mevlütoğlu'na göre Suriye ayrıca İran ile yakın askeri ve teknolojik işbirliği sonucunda, bu ülkenin geliştirdiği Fateh A110 serisi taktik balistik füzeleri de üretiyor. Suriye'nin roket ve füze kabiliyetinin en önemli destekçilerinden biri olan, Kuzey Kore'nin, SCUD-B, C ve D füzelerinin teknolojisini bu ülkeye sattığı iddia ediliyor.

Suriye'nin envanterindeki başlıca karadan karaya roket ve füze sistemleri ile bunların teknik özellikleri şöyle:

- SS-1 SCUD-B: 300 km menzil, 985 kg harp başlığı

- SS-1 SCUD-C: 500-600 km menzil, 500 kg harp başlığı

- SS-1 SCUD-D: 600-700 km menzil, 400 kg harp başlığı

- SS-21 "Scarab" (Toçka): 120 km menzil, 480 kg harp başlığı

- FROG-7: 70 km menzil

- M-9: 600 km menzil, 950 kg harp başlığı

- Fateh A110: 250 km menzil, 500 kg harp başlığı

Scud füzeleri 884 milimetre çapa, 12,5 metre uzunluğa ve 6 bin 500 kilogram ağırlığa sahip. Menzili 130 ile 1500 kilometre arasında değişen, nükleer, biyolojik ve kimyasal olarak 3 farklı savaş başlığı taşıyabilecek biçimde tasarlanan Scud füzeleri, aynı zamanda Saddam Hüseyin tarafından 1990'da yaşanan Körfez Savaşı'nda İsrail'e karşı kullanılmıştı. Körfez Savaşı'ndan 11 yıl sonra Kaddafi Yönetimi Libyalı muhaliflere karşı elindeki Scud füzelerini kullanmış, 24 Ağustos 2011'de Misrata Askeri Konseyi Medya Merkezi'nden yayımlanan bildiride, Misrata üzerine Scud füzeleri fırlatıldığı ve şiddetli patlamaların duyulduğu belirtilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • sami baharlar 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece esad degil!!!. bu is karsidan durun yapmayin etmeyin yazik gunah bu vahseti durdurun gibi naralar uzaktan atilmalarla olmuyor! hele hele tehditlerle hic olmuyor.libyaya nasil girildiyse orayada girilmesi gerekmiyormu? sadece esadi harp suclusu ilan edemessiniz bu kadar arap dunyasi ve bati dunyasi bu katliama ortaktir.israil hamasa girdiginde 1000 kisi oldurdugunde ben bir ay icinde cok seyler duymustum.ayrica guvenlik konseyi haftada bir toplanmisti, ve en sonunda israil 1.5 ay sonunda geri cekilmisti hemde amerikanin vetosuna ragmen demekki neymis B.M. vazifesini yapmak istedigi zaman yapiyormus. ama burda kimse bir sey istemiyor galiba!!!! bir zamanlar biz suriyeyi cizdik artik diyenler simdi nerdeler ?!! bu 1.5 ay falanda degil tam iki sene oluyor..........1976 senesinde esadin babasi hafiz lubnanda 250.000 filistinliyi 3 ayda yok etmisti.ordada cit cikmamisti beyler artik 2013teyiz...herkes utansin 100.000 kisi gitti.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar