Yeni şehit yasası neler getiriyor?

Allah hiç kimseye evlat acısı, eşini, babasını kardeşini kaybetme acısı yaşatmasın ama bu yasa şarttı. Artık 'siviller de şehit' sayılacak, şehit yakını ve gazilerin hakları genişletildi

GİRİŞ 21.03.2012 14:40 GÜNCELLEME 21.03.2012 14:40
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir süreden beri gündemde olan terör eylem ve saldırıları sonucunda hayatını kaybeden sivillerin de şehit sayılmasını sağlayan yasal değişikliği açıkladı. Erdoğan, partisinin bugünkü gurup toplantısında terör olaylarında hayatını kaybeden sivillerin de şehit kapsamına alınacaklarını söyledi.

Örneğin Batman'da şehit edilen Mizgin Doru, Bingöl'de şehit edilen Hatice Belgin, İstanbul'da molotof bombasıyla yakılan İETT otobüsünde can veren Serap Eser, 2008 yılında Güngören'de patlatılan iki ayrı bomba ile katledilen 18 kişi, Kumrular Sokak'ta şehit Edilen Mustafa Bingöl ve bir çok hayatını kaybeden sivil vatandaşımız artık kanunen de şehit sayılacak.

Erdoğan ayrıca, şehitlerin dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren çeşitli kanun ve KHK'larda değişikliğe gidileceğini belirterek, böylece şehitlik, gazilik, malullük kapsamını daha da genişleteceklerini, şehit yakınları ile gazilere daha geniş imkanlar sunacaklarını da bildirdi. Bu haklardan sivil şehitlerin yakınları da aynı düzeyde yararlanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak şehit aileleri ve gazilerle ilgili doğrudan ilgilenmesi için kurulan daire başkanlığının koordinasyonunda kanunlar tarandı, ihtiyaçlar belirlendi. Şehit dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren çeşitli kanun ve KHK'larda 20 madde değiştiriliyor. Bu 20 maddedeki değişiklikle şehitlik, gazilik, malullük kapsamını daha da genişletiyor, şehit yakınlarıyla gaziler daha geniş imkanlara sahip olacaklar.

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:




Şehit yakınları ve gazilere sağlanan yeni imkanlar maddeler halinde ikinci sayfada


FAİZSİZ KONUT KREDİSİ

- Şehit yakınları ve gazilere yapılacak gayrimenkul hibelerine muafiyet getiriliyor. Bu hibelerin vergi matrahından düşürülmesi sağlanacak.

- Tüm yurtta toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma şartı yeniden düzenleniyor. Şehit ve gazilerin tüm çocukları bu haktan yararlanabilecek.

- Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmak için artık sosyal güvenlik şartı aranmayacak. Bürokratik engellerin kaldırılması için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönetmelik çıkarma yetkisi verilecek.

- Terörle mücadele kanunu kapsamındaki er ve erbaşlar ile geçici köy korucularının da artık faizsiz konut kredisi imkanından yararlanacak.

- 2008 yılının Ekim ayından sonraki harp malullerinin de faizsiz konut kredisinden yararlanmasını sağlanmıştı. Malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteği, köy korucuları ve sivil vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletildi.

- Evde bakım desteği bir asgari ücret tutarından iki asgari ücret tutarına çıkarıldı.

KATILIM PAYI ALINMAYACAK

- Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetleri artık hiçbir katılım payı alınmaksızın yapılacak.

- Terörle mücadele esnasında yaralanan ve tedavisi devam eden personele bir yıl süreyle ödenen özel harekat ve operasyon tazminatının ödeme süresini 12 aydan 24 aya kadar çıkarıldı.

- Terörle mücadele görevi sırasında olmasa bile görevleri esnasında yararlanan bakıma muhtaç olan vazife harp malulleri ile köy korucuları da artık ihtiyaç duydukları her türlü iyileştirici rehabilite edici araç gereçlerden veya araç gereçlerin temininde katkı payı ödemeyecekler.

- Maluliyeti sürekli olanlar, sağlık durumlarında meydana gelen değişikliğe göre malullük derecelerini değiştirebilecekler.

SİVİLLER DE ŞEHİT SAYILACAK

- Şehit ve gazi sayılma kapsamını genişletilecek. Terör olayları sebebiyle göreve gidiş ve dönüşler esnasında meydana gelen kazalar sonucu yaralanan sakatlanan ve hayatını kaybedenler kanun kapsamına alınacak.

- Trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevliyken, meydana gelen olayları aynı şekilde bu kapsama alınacak.

- Mülki idare amirleriyle ilgili dar kapsamı genişletiliyor. Her derecede polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp, geçici kaydı yapılan veya yaşları 18'in altında olan öğrencileri aynı şekilde kanun kapsamına alınacak.

- Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivilleri şehit kategorisine alınıyor. Terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminatın yanında aylık bağlanacak.

İSTİHDAM HAKKI İKİYE ÇIKTI

- Mevcut durumda şehitlerin yakınlarına, ailesinden birine veya eşine veya çocuğuna bir istihdam hakkı tanınıyordu. Yapılacak düzenlemeyle biri eşi ya da çocuğu diğeri ailesi olmak üzere istihdam hakkını 2'ye çıkarıyor.

- Anne-babaya ödenen maaşta halihazırda malullük ve muhtaçlık şartı aranıyordu. Bu şart da ortadan kaldırılıyor.

- Artık anne-babalara maaş bağlanması için malullük ve muhtaçlık şartı aranmayacak. Muhtaçlık belgesi de istenmeyecek.
KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 11
  • koca seyit 12 yıl önce Şikayet Et
    pehhh. Şehit yasasıymış. Önce terörle mücadele kanununu doğru düzgün yap. Meclistekileri temizle , hergün esnafın işyeri , kurumlar taşlanıp molotof atılıyor bunun önüne geç.verilen trilyonlarca zarar var , bunu engelle. hesabını sor. ama her zamanki gibi bütün zararı vatandaşın üstüne bindirirsiniz. sonrada ağzına bir parmak bal çalar şehit dersiniz. geçti o devran ben artık samimiyetinize inanmıyorum.
    Cevapla
  • Aziz Tekin 12 yıl önce Şikayet Et
    yazıktır ailesine. çocuğun yanmış fotoğrafını habire getirip durmayın.. amma duyarsız insanlarsınız siz..
    Cevapla
  • suleyman d 12 yıl önce Şikayet Et
    önce; VAHŞETİ %1746 ARTIRILAN 'TAŞ ATAN ÇOCUK YASASI' NI DÜZELTİN!. Kimden yana olduğunuz belli olsun !
    Cevapla
  • Kamil 12 yıl önce Şikayet Et
    neden olmasın. biz bu ülkede uyuşturucudan ölen şahsın bile şehit diyen annesini gördük,artık kafasına tuğla düşüp ölenden tutunda ,su içerken tıkanıp ölene kadar şehit deniliyor,tüm dini değerler ayaklar altına alınıyor hemde kendisine dinci parti denilen akparti tarafından,niye yapmasınlarki bakın oy oranları bile artmış,biz yıllarca boşuna chp.ve mhp lilerle fikir savaşı yapmışız,onlara kızdığımız hatta dalga geçtiğimiz ne varsa daha beterini tayyip bey ve ekibi yaptı,ben öyle kamuoyu araştırması falan bilmem ,başkası kime oy verir onu da bilmem ama bundan sonra ne tayyib ne akparti benden ölsem oy alamayacak,hakkım varsa onu da haram ediyorum,yazıklar olsun daha başka ne diyeyim,Allah uğruna savaşırken ölenler şehittir onun dışında islamda şehit yoktur,var diyen Kuran'dan ayet getirsin
    Cevapla
  • Erkan Bozturk 12 yıl önce Şikayet Et
    sehit. Sehit dedigin yasalarla mi tanimlaniyor? Ben de yasa cikarabilsem esimi-dostumu sehit gosterebilir miyim? Bu nasil bir anlayistir?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, İsrail'e açılan davaya müdahillik için resmi başvuru hazırlığında
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!