Dünya Cüzzam Haftası

Türkiye'de kayıtlı cüzzamlı hasta sayısının yaklaşık bin 44 olduğu bildirildi

Dünya Cüzzam Haftası
Dünya Cüzzam Haftası
GİRİŞ 29.01.2015 15:34 GÜNCELLEME 29.01.2015 15:34

Türkiye'de kayıtlı cüzzamlı hasta sayısının yaklaşık bin 44 olduğu bildirildi.

Tekirdağ İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden Dünya Cüzzam Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, cüzzamın, tanısının kolay, tedavisinin kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğu bildirildi.

Dünyanın geri kalmış ülkelerinde açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, doğurganlık hızının yüksek oluşu, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle hastalığın kökünün kazınamadığı belirtilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni cüzzam vakasının tedaviye alındığı ifade edildi.

Cüzzam basilinin tek kaynağının insan olduğu ve ağız ile burun salgılarıyla yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonuyla başladığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Basil çok yavaş çoğalır. Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir. Ülkemizde cüzzam hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamındadır. Ülkemizde 2014 yılında kayıtlı cüzzam hastası sayısı kümülatif olarak bin 44 olarak saptanmıştır. 2014 yılında 6 yeni vaka tespit edilmiştir."

Açıklamada, hastaların tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığınca ücretsiz karşılandığı ve cüzzamın artık Türkiye'de halk sağlığı problemi olmaktan çıktığı ifade edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eda Nur'un cemevindeki cenazesine CHP'den katılım olmadı! İBB kan parası mı teklif etti?
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar