Turp faydaları nelerdir? Her gün turp suyu içmek neye iyi gelir?

Sağlığa olan birçok yararıyla antik çağlardan itibaren yaygın olarak kullanılan turp, böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olurken vücudun toksinlerden arınmasını sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyan turp, özellikle kış aylarında meydana gelen solun yolu hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Peki turpun faydaları nelerdir?

Turp faydaları nelerdir? Her gün turp suyu içmek neye iyi gelir?
Turp faydaları nelerdir? Her gün turp suyu içmek neye iyi gelir?
GİRİŞ 16.12.2021 15:36 GÜNCELLEME 19.12.2021 17:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Turpgiller familyasından olan bitkinin anavatanın Hindistan ve Çin’dir. Ilıman iklimlerde yetişen turp ülkemizde de üretim alanı oldukça fazladır. Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilebilir. Türkiye’de turpun en yaygın ve iyi yetiştiği yer Osmaniye-Kadirli’dir. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 170 bin ton turp yetişmektedir. İlkbahar aylarında ekimi başlayan turp sonbahara kadar devam eder. Siyah, beyaz, kırmızı olarak farklı çeşitlerde yetiştirilir. Kırmızı turp en yaygın olanıdır ve ekildikten yaklaşık 2 ay sonra yetişir, yılda ortalama 5 kez hasat edilir.

İçerdiği zengin vitamin ve minerallerle sağlık açısından oldukça faydalıdır. Sadece meyve kısmı değil aynı zamanda otları da sağlığa çok faydalıdır ve tüketilmesi tavsiye edilir. Sağlığa olan faydası sadece günümüzde bilinen bir gerçek değildir. Tarih boyunca, bin yıllardır tüketilen turp, Antik Roma ve Mısır uygarlıkları farklı alanlarda kullandıklarına belgelerde rastlamaktayız.

Türk kahvesinin faydaları nelerdir? Her gün 1 fincan Türk kahvesi içmek neye iyi gelir?Türk kahvesinin faydaları nelerdir? Her gün 1 fincan Türk kahvesi içmek neye iyi gelir?

Turpun Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve yüksek lif zengini, içerdiği  A, C, K, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri yanında demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum açısından da çok zengindir. Kış aylarında vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyan turpun faydaları şöyledir:

  • Günlük yaşamımızda insan sağlığına en önemli faydası antioksidan özelliğinin olmasıdır.

  • Düzenli turp tüketilmesi vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.

  • İdrar söktürücü özelliği ile vücutta bulunan toksinlerin doğal şekilde dışarı atılmasına yardımcı olur.

  • Yine idrar sökücü özelliği ile böbrek taşı oluşumuna engel olur.

  • Kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığının düzenli çalışmasını sağlar, kalp krizi riskini azaltır.

Siyah turp ve balı karıştırıp 12 saat bekletirseniz... Geçmeyen öksürüğe karşı en doğal ilaçSiyah turp ve balı karıştırıp 12 saat bekletirseniz... Geçmeyen öksürüğe karşı en doğal ilaç

  • İçerdiği C vitamini sayesinde kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmayı sağlar. 

  • Demir eksikliğine bağlı olan kansızlığa iyi gelir.

  • Özellikle kış aylarında kendini gösteren astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini attırır.

  • Turp suyu solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak meydana gelen balgam ve öksürüğe iyi gelir.

  • Sindirim sisteminin çalışmasını sağlayarak sindirime bağlı olan kabızlık gibi problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

  • Hamilelerde görülebilecek düşük tehlikesi ve erken doğum riskini azaltır.

  • Kanser hücrelerinin oluşmasına engel olur. Özellikle kolon, meme ve pankreas kanseri riskini azaltır. 

  • Sağlığa bu kadar yararı olan turpun cilt ve saç bakımında da oldukça faydalıdır. Cilt kuruluğuna ve saç dökülmesine iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Kuru üzümün faydaları nelerdir? Aç karnına 21 adet kuru yemek hangi hastalıklara iyi gelir?Kuru üzümün faydaları nelerdir? Aç karnına 21 adet kuru yemek hangi hastalıklara iyi gelir?

Turp Nasıl Tüketilir?

Kış aylarında sofralardan eksik edilmeyen turpun farklı salata ve mezeleri yapılmaktadır.

Özellikle yemeklerin yanında mevsim salatası olarak tüketilen turp limonla karıştırıldığında güçlü bir şifa deposu haline gelir. 

Salatası dışında turp otlarından çok basit bir yemek de yapılabilir. Turp otları ayıklanıp yıkandıktan sonra suda haşlanıp süzülür. Daha lezzetli hale getirmek için limon suyu eklenerek sağlıklı bir öğün olarak tüketilebilir.

Turp Suyu: Kabukları soyup yıkandıktan sonra rendelenen suyu süzülür. Öksürüğe ve böbrek hastalığına iyi geldiği görülür. Ayrıca saça maske olarak uygulandığında saç dökülmesini önlemektedir. 

Turp suyuna birkaç damla zeytinyağı eklendiğinde cilde sürülür, bu uygulama cildin nem oranını dengeler.

Kara Turp Tarifi: 1 adet siyah turpun içi yarısına kadar oyulur, alt kısmı iğne veya kürdan yardımıyla delinir ve 1 tatlı kaşığı kadar çiçek balı eklenir. Oyulmuş ve altı delinmiş turpu bir bardağın üzerine oturtarak sabaha kadar balın bardağa akması beklenir. Bu karışım doğal bir öksürük şurubudur. Turpun suyuyla karışan ve daha akışkan bir hal alan bal 1 yaşını geçmiş bebeklere içirilir. 

Kaynatılmış soğan suyunun faydaları nelerdir? Soğan suyu iltihap söktürür mü? Kaynatılmış soğan suyunun faydaları nelerdir? Soğan suyu iltihap söktürür mü?

Turpun Zararları Nelerdir?

Birçok rahatsızlığı iyi gelen turp, ölçüsüz tüketildiğinde tam tersi etki yaratabilir. O yüzden tüketim miktarına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişilerin kullanırken dikkat etmesi gerekir. 

1 Adet Turpun Besin Değerleri

Karbonhidrat 9.06

Protein 1.82

Yağ 0.28

Lif 3.68

Kolesterol 0

Sodyum 103.5

Potasyum 621

Kalsiyum 57.5

Vitamin A 6.1

Vitamin C 34.04

Demir 0.78

YORUMLAR 2
  • Mehmet ALTAY 4 yıl önce Şikayet Et
    170 ton mu? yoksa 170.000 ton mu?
    Cevapla
  • yaski 4 yıl önce Şikayet Et
    Haberi en başta Trumpun faydaları gibi okudum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı