Üzüm pekmezi faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına üzüm pekmezi içmek kan yapar mı?

Üzüm pekmezi, içerdiği zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Özellikle kış aylarında her sabah bir kaşık üzüm pekmezi yemek, gün içinde daha zinde kalmaya yardımcı olmakla birlikte soğuk algınlığa karşı koruyucu görev üstlenmektedir. Peki hamilelikte üzüm pekmezinin faydaları nelerdir?

Üzüm pekmezi faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına üzüm pekmezi içmek kan yapar mı?
Üzüm pekmezi faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına üzüm pekmezi içmek kan yapar mı?
GİRİŞ 29.09.2021 09:50 GÜNCELLEME 29.09.2021 09:50
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Anadolu geleneğinde, hasat edilen tarım ürünlerinin tamamı tüketilmez her ürün farklı şekillerde kış için hazırlanırdı. Anadolu’nun zorlu kış koşullarında güçlü kalmak için başvurulan en besleyici ve kıymetli gıdaların başında da pekmez gelmektedir. Dut, keçiboynuzu, andız ve üzüm pekmezleri en çok tüketilen pekmezlerdir. Besin değerleri açısından oldukça zengin olan üzüm pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruması bakımından çok faydalıdır. Ülkemizde üzüm bağlarının en çok olduğu Tekirdağ, Manisa, Nevşehir, Tokat şehirlerinde en doğal üzüm pekmezine ulaşmak mümkündür. 

Çin geveni otu faydaları nelerdir? Çin geveni (astragalus) nasıl kullanılır?Çin geveni otu faydaları nelerdir? Çin geveni (astragalus) nasıl kullanılır?

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Mevsimsel ve yorgunluktan kaynaklı görülen hastalıklara karşı doktora gitmeden evvel alternatif tedavi yöntemlerine başvurarak iyileşmek mümkün olabilir. Alternatif tedavi yöntemlerinde başvurulan yegane besinlerden biri de üzüm pekmezidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyan üzüm pekmezinin sağlığa olan faydaları şöyledir:

  • Kış aylarında soğuk algınlığı ve solumun yolu hastalıklarına karşı koruyucudur.

  • Karaciğerin temizlenmesini sağlar

  • Vücudun kalp, kas ve kemik sisteminin düzgün çalışmasına ve gelişmesine yarayan potasyum zenginidir. Bundan dolayı her gün bir çorba kaşığı kadar yemek tavsiye edilir. 

  • İçerdiği demir mineralleri sayesinde kan yapıcı özelliğe sahiptir. Kanın damarlardaki akışını hızlandırdığı için kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

  • İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik yapısını güçlendirerek, menopoz dönemlerinde görülebilecek kemik erimelerini önlerken gelişme çağındaki çocukların kemik yapısını güçlendirir.

  • Yaşlanma belirtilerini geciktirir. 

  • Yüksek antioksidan içeren üzüm pekmezi, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücreleriyle savaşır. 

  • Adet sancılarının dinmesine yardımcı olur.

  • İştah açıcıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. 

  • Düzenli spor yapan kişilerin kemik ve kas yapısının gelişmesine yardımcı olurken enerji vererek daha zinde kalmalarını sağlar.

Doğal antibiyotik sarımsak suyunun faydaları nelerdir? Sarımsak suyu nasıl yapılır?Doğal antibiyotik sarımsak suyunun faydaları nelerdir? Sarımsak suyu nasıl yapılır?

Hamilelerin Üzüm Pekmezi Tüketmesi Faydalı Mıdır?

Anne adaylarının hamilelikte yaşayabilecekleri demir eksikliği, kan değerlerinin düşmesi, halsizlik ve hemen yorulmak gibi belirtilere karşı üzüm pekmezi yenmesi tavsiye edilir. Annenin kan değerlerinin yükselmesine yardımcı olduğu gibi enerji vererek hemen yorulmayı önleyebilir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin kemik gelişimine de yardımcı olduğundan üzüm pekmezinin tüketilmesi tavsiye edilir. Fakat hamilelik süreci kişiden kişiye farklı etkilerle görüldüğü için tedbirli davranarak üzüm pekmezini tüketirken dahi doktora danışmak önemli bir durumdur.

Üzüm Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?

Üzüm pekmezi, uzmanlar tarafından her sabah tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bir çorba kaşığı üzüm pekmezine birkaç damla limon sıkılarak tüketildiğinde doğal antibiyotik olarak en doğal tedavi yöntemidir. 

Doğru bilinen ve  birlikte tüketildiğinde faydalı olduğuna inanılan pekmezle yoğurt ve pekmezle sütün tüketilmesi aslında sanıldığı kadar faydalı değildir. Süt ve yoğurtta bulunan kalsiyum, üzüm pekmezinin içinde bulunan demirin kana karışmasına engel olur. Bu da pekmezden alınması gereken yüksek besin değerinin aza indirgenmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı yapısal olarak birbirine uyumlu besinlerin tüketilerek besin değerlerinden en iyi şekilde istifade edilmesi sağlanabilir. Örneğin üzüm pekmezi, maydanoz, portakal, kivi ve avokado gibi besinlerle tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

100 Gr Üzüm Pekmezi Besin Değerleri

Karbonhidrat 74.73
Protein 0
Yağ 0.1
Lif 0
Kolesterol 0
Sodyum 37
Potasyum 1464
Kalsiyum 205
Vitamin A 0
Vitamin C 0
Demir 4.72

YORUMLAR 3
  • vedat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bulsak ta sağlamını yesek, köylü bile uyanık alayı şeker pancarından yapılıyor.
    Cevapla
  • Gülabi 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz kendimiz üretiyoruz Mardin’de sıfır katkı
    Cevapla
  • zabit 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde antep fistigini tespit ettik bayağı iyi geldi orjinal saf işlenmemiş olması diğer ürünlerden ayırt edici
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...