Fıtık ağrısı diye hastaneye gitti aort anevrizması çıktı!

Edirne’de yaşayan 77 yaşındaki İbrahim Şap’ın fıtık ağrısının, ileri derecede çift aort anevrizması olduğu anlaşıldı.

Fıtık ağrısı diye hastaneye gitti aort anevrizması çıktı!
Fıtık ağrısı diye hastaneye gitti aort anevrizması çıktı!
GİRİŞ 22.06.2020 13:12 GÜNCELLEME 22.06.2020 13:12

Hem karnında hem kasığında aort anevrizması (genişleyen damarları) olduğu tespit edilen hastanın aort damarındaki çift anevrizma Prof. Dr. Bilal Boztosun tarafından gerçekleştirilen ameliyatsız kapalı yöntem EVAR ile onarıldı. 

 

 

FITIK AĞRISI ZANNETTİ AORT ANEVRİZMASI ÇIKTI

77 yaşındaki İbrahim Şap yaşadıklarını şöyle anlattı;  

 

 

“Göbeğimde bir şişlik vardı. Hastaneleri sevmediğim için doktora gitmek istemedim. Sonra şiddetli bir ağrı hissettim sanki kalbim kasığımda atıyordu. Önce fıtık rahatsızlığı yüzünden ameliyat olacağımı sandım. Oğlum Eren ile doktora gittiğimizde aort anevrizması olduğu bilgisini verdiler. Ailece çok şaşırdık. Bana kalp damarların genişledi ve büyüme yaptı dediler. Hem karnımda hem kasığımda balonlaşma varmış. Edirne’de bunun tedavisini bulamadık. Daha önce yakınlarımızı da tedavi eden onları sağlığına kavuşturan Prof.Dr. Bilal Boztosun ile vakit kaybetmeden iletişime geçtik. Çünkü aort anevrizması sessizce ilerleyebilirmiş. Prof.Dr. Bilal Boztosun zaman kaybetmeden gelmemizi ve acilen operasyona almaları gerektiğini söyledi. Oğlum ile yola koyulduk. Operasyon çok kısa sürdü. Yaklaşık 2 saat sonra bitmişti. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. 

"OPERASYON SADECE 2 SAAT SÜRÜYOR"

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bilal Boztosun tıbbi süreç hakkında şu bilgileri verdi;

Hem kasığında hem de karın kısmında ileri derecede aort genişlemesi tespit ettiğimiz hastamızın yaşı ve ameliyat riskleri nedeniyle kapalı bir yöntem olan E.V.A.R tedavisini uyguladık. İşlem sonrası hastalarımızı 1 günde taburcu edebiliyoruz. Enfeksiyon değerleri nedeniyle hastamızı 4 gün boyunca hastanede kontrol altına aldık. Şimdi şifa ile taburcu ediyoruz.

"65 YAŞ ÜSTÜNE AÇIK CERRAHİ TERCİH ERMİYORUZ"

Vücutta bazen hiçbir belirti vermeyen anevrizma dediğimiz, aort damarının genişlemesi ve yırtılması ile karşılaşabildiklerine dikkat çeken Boztosun, “Tedavi yöntemleri hastanın tıbbi geçmişine ve yaşına göre açık cerrahi veya kapalı yöntemle gerçekleştiriliyor. Ancak 65 yaş altındaki risk faktörü düşük olan hastalarda değerlendirilme sonucu açık ameliyat yöntemi, 65 yaş üstü için ise kapalı olan E.V.A.R yöntemi daha çok tercih ediliyor” açıklamalarını yaptı.

AORT ANEVRİZMALARI VE NEDENLERİ NELERDİR?

Kalpten çıkarak tüm vücudumuza kan pompalayan aort damarının karın içerisindeki kısmında sıklıkla görüldüğünü bildiren Boztosun, “Anevrizma damarların genişlemesi, çapının artması ve balonlaşmasıdır. Anevrizmalar vücudun bütün damarlarında oluşabilir. Anevrizmanın yırtılması ve bir iç kanamaya sebebiyet vermesi ölümcül olabilir. Çoğunlukla anevrizma nedeni damar sertliği yani aterosklerozdur. Aile ve akrabalarda anevrizma varlığı, hipertansiyon, sigara kullanımı, bacaklarda damar hastalıkları, kan yağlarının yüksekliği ve erkek cinsiyet ana nedenleridir. Mevcut bilgilere göre erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla ve 60 yaş üzerindeki erkeklerde yüzde 3-15 e kadar görülebiliyor” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!