Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

Kereviz sahip olduğu zengin besin değerleri sayesinde vücudun günlük ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri karşılayabilen oldukça sağlıklı bir sebzedir. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mevsimsel hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Peki Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz hangi hastalıklara iyi gelir? Cilt bakımında kereviz maskesi nasıl kullanınır?

Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz çayı hangi hastalıklara iyi gelir?
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz çayı hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 04.01.2021 12:06 GÜNCELLEME 04.01.2021 12:09

Maydanozgiller familyasından olan kereviz hem sapı hem de yaprakları tüketilebilen şifa deposu bir sebzedir. Tadı ve kokusu nedeniyle çok fazla tercih edilmese de içerdiği zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilen kereviz, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında çok sık rastlanan grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttırmaktadır. Ayrıca kereviz, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmakla beraber hafızayı da güçlendirmektedir. Bundan dolayı okul çağındaki çocukların derslerinde daha başarılı olmaları için bol bol kereviz tüketmeleri tavsiye edilmektedir. 

Ekinezyanın faydaları nelerdir? Ekinezya çayı nasıl hazırlanır? Hangi hastalıklara iyi gelir?

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Kereviz, kış aylarında bağışıklığı güçlendiren ve en zengin besin değerlerine sahip besinler arasında yer almaktadır. Grip, nezle, bronşit gibi mevsimsel hastalıklara karşı vücut direnini attıran kereviz, düzenli olarak tüketilmesi halinde hem zayıflamaya hem de zihnin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır. Zengin besin değerlerine sahip olan gıdaların düzenli şekilde tüketilmesi, ihtiyaç duyulan günlük vitamin ve minerali karşılayarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kereviz de zengin vitamin ve minerallere sahip olan besinler arasında olup vücudun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Kerevizin sağlığa olan faydaları şöyledir:

- Kereviz, lif bakımından oldukça zengin bir besin olduğundan sindirim sisteminin hızla çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korumaktadır. Ayrıca kabızlıktan kaynaklı şişkinliği azaltarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

- Kereviz, çay olarak tüketildiğinde hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatmaktadır. Özellikle iftar sonrası ya da fazla yemek yedikten sonra kereviz çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. 

- Düşük kalorili bir besin olan kereviz, oldukça doyurucudur. Bundan dolayı diyet yapanların öğünlerinde sıkça yer vermesin önerilir. Böylece düşük kalorisine rağmen uzun süre tok tutarak daha hızlı ve kalıcı kilo vermeyi sağlamaktadır. 

- İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır. 

- Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mevsimsel hastalıklardan kronik hastalıklara kadar birçok hastalığa iyi gelmektedir. 

- C Vitamini kaynağı olan kereviz, kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığa karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

- Kereviz, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

- Cilt bakımında da oldukça etkili olan kereviz, cilt maskesi yapıldığında sivilce oluşumuna engel olarak sivilcelerin çabucak geçmesine yardımcı olmaktadır.

KEREVİZİN ZARARLARI NELERDİR?

Sağlığa olan sayısız faydası ile birçok hastalıktan koruyan kereviz, ölçüsüz ve bilinçsiz tüketilmesi halinde faydadan çok zarar vermektedir. Çok fazla tüketilmesi zehirlenmelere yol açacağından ölçülü miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle bozulan kerevizler sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğinden dikkatle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Sarımsak ve bal karışımı faydaları nelerdir? Sarımsak ve bal kürü hangi hastalıklara iyi gelir?

KEREVİZ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Sindirim sistemini çalıştıran ve hazmı kolaylaştıran kereviz çayı aynı zamanda sakinleştirici özelliğe sahiptir. Gece yatmadan tüketildiğinde cildi onararak daha canlı ve parlak bir görünüm kazandırmaktadır. Oldukça kolay hazırlana kereviz çayı için, 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 çorba kaşığı kereviz tohumu eklenir ve 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ilıdıktan sonra tüketilebilir. 

Tarhana çorbasının faydaları nelerdir? Tarhana çorbası nasıl hazırlanır?

KEREVİZ MASKESİ NASIL HAZIRLANIR?

Sivilce oluşumuna engel olan ve sivilce lekelerini tedavi eden kereviz maskesi, cildi kurutmadan yağ oranını dengelemektedir. E vitamini içeren kereviz, cildi temizleyerek yenilenmesine yardımcı olur. Siyah nokta ve sivilcelerin tedavisinde kullanılan kereviz maskesi tarifi:

- 2 yemek kaşığı öğütülmüş kereviz yaprağı (toz halde)
- 1 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı bal

Nar kabuğunun faydaları nelerdir? Nar kabuğu cilde nasıl uygulanır?

İlk olarak süt ısıtmak üzere derin bir kapta ocağa konur. Isınmaya başlayan sütün içerisine öğütülmüş kereviz yaprakları eklenir ve karıştırılır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır ve süzülür. Sütten ayrılan lapaya bir tatlı kaşığı bal eklenerek bir kez daha karıştırılır. Hazırlanan maske masaj yaparak cilde uygulanır ve 15 dakika bekletilir. Ardından bol su ile durulanır. Doğal bir ürün olduğundan cilde hiçbir yan etkisi bulunmaz. Bundan dolayı hafta 2-3 defa uygulanması tavsiye edilmektedir. 

100 GR KEREVİZ BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 9.2
Protein (g) 1.5
Yağ (g) 0.3
Lif (g) 1.8
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 100
Potasyum (mg) 115
Kalsiyum (mg) 43
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 8
Demir 0.7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam