Ailesinde tiroid hastalığı bulunanlar dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Koyuncu ailesinde tiroid hastalığı olanlar veya tiroidit olanlarda bağışıklık sistemi sorunu olan Hashimoto Tiroditine hastalığının daha fazla görüldüğünü söyledi.

Ailesinde tiroid hastalığı bulunanlar dikkat!
Ailesinde tiroid hastalığı bulunanlar dikkat!
GİRİŞ 02.06.2021 17:38 GÜNCELLEME 02.06.2021 17:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Koyuncu, fazla iyot tüketiminin halk arasında guatr diye bilinen tiroid bezinin bir hastalığı olan Hashimoto Tiroditine neden olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Koyuncu, “Bu hastalıkta vücut, tiroid hücrelerini bu hücrelere karşı uyarılmış bağışıklık hücreleri ile yok etmektedir. Sonuç olarak metabolizmamız için önemli olan tiroid hormonları yapacak hücre sayısı azalarak bu hormonlar düşmeye başlar. Bu duruma hipotiroidi demekteyiz. Bu durum yavaş yavaş gelişebilir. Öncelikle bu tabloda guatr denilen tiroid büyümesi meydana gelir” dedi.
 

Son günlerin popüler içeceği 'kombu çayı' faydalarıyla şaşırtıyorSon günlerin popüler içeceği 'kombu çayı' faydalarıyla şaşırtıyor


Orta yaş kadınlarda sıkça rastlanıyor 

Prof. Dr. Ayhan Koyuncu,  hastalığın genellikle orta yaş kadınlarda görüldüğünü belirterek, “Hashimoto tiroiditinde sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ailesinde tiroid hastalığı yada tiroidit olanlarda daha fazla görülmekte. Dışardan fazla iyot alınması da bu tanıya sebep olabilmektedir. Radyasyona maruz kalmakta suçlanmaktadır. Genelde orta yaş bayanlar da görülür. Hastalıkta hipotiroidi gelişmektedir ve bu durumun tedavisi yapılmalıdır. Hipotiroidi artık tiroid bezi yeteri kadar hormon üretemeyecek duruma geldiğinde tiroid hormonları olan T3 ve T4 seviyelerinin düşmesi ve TSH seviyesinin yükselmesi ile olmaktadır. Hastalara dışarıdan tiroid hormonu verilmelidir. Hamilelik döneminde hormon ihtiyacı artacaktır. Bu durumda aylık hormon seviyelerine bakılmalıdır. Gebelikte eğer hormon seviyeleri normal olmazsa bebeğin gelişimi bozulacağı gibi doğumdan sonrada ciddi problemlerle karşılaşılabilinir. Basit bir kan tetkikiyle tanısı konulabilen ve toplumda gerçekten çok görülen bu hastalık basit önlemlerle kişiye zarar vermeden tedavi edilebilmektedir” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Kumbur Hatimegil 2 yıl önce Şikayet Et
    86 yaşında cannem boğazındaki tiroid mi guatr mı. nasıl çaresi var mı yani
    Cevapla
  • cem demir 2 yıl önce Şikayet Et
    21gün 21 adet olmamış ceviz ye şimdi zamanı tamamını yeşil kabuğuyla içini daha ana ceviz kabuğu sertleşmeden ye şimdiden kopar dip firize at
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti