İnsan neden horlar, nasıl kurtulur?

Dünya'da horlamayı önlemek için 300 den fazla icat satıldığı ve sırtüstü yatmanın horlamayı artırdığı açıklandı. Peki insanlar hangi yaşlarda, niçin horluyorlar? İşte uzmanların açıklaması.

İnsan neden horlar, nasıl kurtulur?
İnsan neden horlar, nasıl kurtulur?
GİRİŞ 03.04.2005 21:52 GÜNCELLEME 03.04.2005 21:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstanbul Bakırköy'deki ENT Center KBB doktorlarından Op.Dr. Mustafa Üzeyir ' yapılan istatistiklerde büyüklerin yüzde 45'i bazen, yüzde 25'i ise devamlı horluyor. Burnu tıkalı olanlar da daha çok horluyorlar' dedi.

Horlayan kişilerde dil ve boğaz kaslarının yapısı gevşektir. Boğaz dokuları şiş ve kalındır, Yumuşak damak ve küçük dil normalden uzundur. Diyen Üzeyir şöyle konuştu:

' Horlamanın ileri seviyesi uyurken nefes durmasıdır. Uykusu boyunca kişi sık sık yüksek sesli horlamadan sonra belirli bir müddet nefes alıp veremez. Bu durum 10 saniyeden uzun sürerse ve bir saat içerisinde 7-8 defadan fazla olursa ciddidir. Bazı hastalar bir gecede 30 ile 300 arasında nefes durması yaşayabilir. Horlama aynı zamanda nefes yolunun tıkanması demektir, ciddi olabilir. Mutlaka tedavi edilmelidir.'

KBB doktoru Sinan Yücel ise yaptığı açıklamada günümüzde horlamanın bir çoğunun tedavi edildiğini hatırlatırken www.ent.com.tr internet sitelerinden Horlama nedir? Herkes horlar mı? başlıklı yazıda horlama sebepleri, tedavi şekli ve zararları hususunda geniş bilgi verdiklerini hafif yada nadiren horlayan kişilere şunları tavsiye etti:

1-Kilo vermek ve güçlü bir kas yapısına sahip olabilmek için düzenli bir hayat ve egzersiz programı uygulayınız.

2-Uyumadan önce, uyku ilaçları, sakinleştiriciler ve antihistaminik ilaçlardan kaçınınız.

3-Alkol ihtiva eden içeceklerden uzak durunuz.

4-Uyumadan 3 saat önce yemek yemeyi bırakınız.

5-Aşırı yorgunluktan kaçınınız ve düzenli uyuyunuz.

6-Sırtüstü yatmaktansa, yan yatmayı deneyiniz. Pijamanızın sırt kısmına ufak top gibi bir şey dikerseniz sırtüstü yatmanızı engelleyebilirsiniz.

7-Yatağınızın baş kısmını ayak kısmından 15-20 santimetre kadar yukarıya kaldırınız.

8-Aynı odada yattığınız horlamayan kişinin ilk uyumasına izin veriniz.

Her pozisyonda horlaması olan kişilerde bu öneriler yeterli olmayabilir.

Horlama, kişiyi ve diğer ev halkını rahatsız edecek duruma geldiyse, tıbbi çözüm aranmalıdır, hele diğer kişiler horlayan kişinin gece nefesini tuttuğundan da şüphe ediyorlarsa, durum daha da ciddidir.

Ağır horlayan kişi, iyi bir burun, ağız, damak, boğaz ve boyun muayenesinden geçmelidir. Uyku esnasında yapılan 'uyku testi', kişinin horlamasının ve apnesinin sağlığını ne derecede etkilediğinin saptanmasında değerlidir. Tedavi, tabii ki sebebe bağlıdır. 'Alerji, nezle, grip tedavisi; burun eğriliğinin düzeltilmesi veya bademcik ve geniz etinin çıkartılması' kadar basit olabilir. Veya, boğazda yumuşak dokuların daralma yaptığı yeri genişletmek ve buradaki dokuları daha gergin hâle getirmek için operasyon da gerekebilir. Şayet operasyon çok riskli olur, istenmezse veya başarısız olursa, diğer yöntem olan, yatarken burna takılan ve basınçlı hava veren maskeler kullanılabilir.


Günümüzde lazer ile lokal anestezi altında, kanama olmadan horlama operasyonu yapılabilmektedir. Diğer bir modern yöntem “radyofrekans uygulamasıdır”. Bu yöntemde radyofrekans dalgaları kullanılarak, horlamadan sorumlu dokuların (burun eti, yumuşak damak, küçük dil ve dilkökü) küçültülmesi hedeflenir. Birçok kişide tek seanslık uygulama yeterli olabilirken, bazılarında 2 veya 3 seans gerekebilir. Bu yöntem lokal anesteziyle yapılabilmesi, uygulama sonrasında ağrı ve kanama olmaması ve kısa süren bir işlem olması nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.

Resimde kısa adı ENT olan ( Ear ' Kulak'- Nose' Burun'- Throat ' Boğaz') ve Baş boyun cerrahisi merkezi doktorları bir arada görülüyor. (Dursun Boran)

YORUMLAR 1
  • mesut 9 yıl önce Şikayet Et
    Yakşamlar doktor bey benım babam her zaman uyurken horlar bunun çaresine bulabilmek ıcın size ıjtıyacımız var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nijerya'dan ABD'ye tehdit gibi çağrı! Milyonlarcası kaçırılmış: Hepsini iade edin
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar