Kalbini seven spor yapsın!

Düzenli egzersizin faydaları saymakla bitmiyor.

Kalbini seven spor yapsın!
Kalbini seven spor yapsın!
GİRİŞ 05.05.2016 14:20 GÜNCELLEME 05.05.2016 14:20

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen “Düzenli yapılan egzersizler; başta kalp ve akciğer fonksiyonlarını olumlu yönde etkilerken, kan basıncının düşürülmesine de yardımcı oluyor.

Vücuttaki yağ oranını azaltıyor, LDL (kötü huylu kolesterol) düzeyini düşürüyor, HDL (iyi huylu kolesterol) düzeyini artırıyor, stres ve depresyona direnci artırıyor, ortopedik yaralanmaların oranını azaltıyor. Yapılan araştırmalar, kalp krizi geçirdikten sonra egzersiz programına katılan hastalarda ölüm riskinin, katılmayanlara göre yüzde 20-25 oranında azaldığını gösteriyor” diyor. 

Bugün dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinden biri kalp hastalıkları. Öyle ki, dünyada yaklaşık her üç kişiden biri kalp krizi sonucu hayatını kaybediyor. Koroner kalp hastalığından ölenlerin ise % 25’i hayatları boyunca bu durumdan habersiz yaşıyorlar. Egzersiz yapmak ise kalbe iyi geliyor. Yaşa ve sağlık durumuna göre egzersiz şeklinin belirlenmesi çok önemli. Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, “Kalp sağlığınızı korumak için doktorunuza danışarak, haftada en az 4 gün 30-60 dakika süreyle egzersiz yapın. Bunun için yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ya da yüzebilirsiniz. Egzersizleri hafif bir yemeğin ardından 1-2 saat sonra uygulayın. Eğer bir kerede 30 dakika süreyle egzersiz yapamayacak durumdaysanız, bu süreyi 5'er veya 10'ar dakikalık seanslara bölmeyi tercih edin” şeklinde konuşuyor.

Açık alanda yapılan egzersizlerde aşırı sıcak veya aşırı soğuktan kaçınılmalı

Kan basıncını (tansiyon) kontrol etmede egzersizin çok büyük önem taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, “Uzmanlar, özellikle yüksek kan basıncı (hipertansiyon) sorunu olan kişilere düzenli egzersiz öneriyor. Ancak açık havada egzersiz yapılıyorsa aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalardan kaçınmak gerekiyor. Genellikle 35 yaş üzerinde kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden araştırılmaları, fizik muayene, EKG, gerekirse ekokardiyografi ve egzersiz testiyle değerlendirilmeleri gerekir” diyor.

Hastalığınıza göre egzersiz yapın

Tansiyon, diyabet ya da osteoporoz gibi hastalıkların düzenli egzersiz yapmaya engel olduğunu düşünenlerin yanıldığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, bu tür kronik hastalıkları olanların dahi yaşam kalitelerini yükseltmek için doktorlarına danışarak düzenli egzersiz yapabileceklerini belirtiyor. 

Egzersizin faydaları

•    Kalp hastalıklarını engellemeye yardımcı olur
•    Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır
•    Çocukların kalp sağlığı için iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlar
•    Bağışıklık sistemini güçlendirir
•    Yüksek tansiyonlu kişilerin tansiyonunu dengeler
•    Stres, depresyon ve kaygının azalmasına yardımcı olur
•    Kilo kontrolüne yardımcı olur
•    Daha sağlıklı bir yaşam sürülmesini sağlar

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar