Başkan Erdoğan'dan G20 sonrası son dakika F-35 ve F-16 açıklaması!

Başkan Erdoğan, İtalya'da gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, F35'lerle gelişen süreçte F-16 meselesine ilişkin, "Bu konuyla ilgili Sayın Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm." dedi.

GİRİŞ 31.10.2021 20:56 GÜNCELLEME 31.10.2021 21:08
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından Nuvola Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Zirvede öncelikle küresel ekonomideki son gelişmeleri ve temel riskleri değerlendirdi.

Ekonomiler ciddi meydan okumalarla karşı karşıya. Küresel ekonomiler toparlanmaya başlasa da meydan okumalara maruz kalıyor. Küresel enflasyon baskısı tüm ekonomileri derinden sarsıyor. Türkiye küresel dalgalanmaları vatandaşlarına en az yansıtan ülke konumunda.

"EKONOMİLER CİDDİ MEYDAN OKUMALARLA KARŞI KARŞIYA"

Küresel ekonomi, 2021 yılında toparlanmaya başlasa da ekonomilerimiz halen ciddi meydan okumalarla karşı karşıya bulunuyor.

Küresel enflasyon baskısı tüm ekonomileri derinden sarsıyor. Türkiye küresel dalgalanmaları vatandaşlarına en az yansıtan ülke konumunda.

Zirve görüşmelerinde uluslararası ticarette tedarik zincirinin sorunsuz işlemesinin önemini vurguladık. Küresel finans sistemini elinde bulunduran ülkeler hiçbir manipülasyon amaçlı girişimlere alet olmamalı.

AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ! 

Aşı milliyetçiliğinin farklı yöntemlerle sürdürülmesi, DSÖ tarafından tanınan aşıların uluslararası arenada ayrımcılığa tabi tutulması kabul edilemez​. Bu değerlendirmemizi G20 liderleriyle de paylaştık. Yerli aşımızı vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığın hizmetine sunacağız.

SIĞINMACI AÇIKLAMASI

Sığınmacıları kendi vatandaşımızdan ayrı tutmadık. Salgın döneminde savunduğumuz ve hayata geçirdiğimiz politikaları şimdi aşıya erişim konusunda da sergiliyoruz.

Bu adaletsiz düzenin daha fazla devam etmemesi gerekir. Aşının şantaj veya politika dikte aracı olarak kullanılması son derece yanlıştır. Türkiye olarak kendi geliştirdiğimiz aşıyı insan odaklı bir şekilde yürütüyoruz tüm insanlığın faydasına sunacağız.

Son dönemde yaşadığımız doğal afetler, iklim değişikliğinin etkilerini tabiat üzerinde gösteriyor. Zirve boyunca yaptığımız tüm temaslarda iklim değişikliği ile mücadeleye vurgu yaptık.

Türkiye olarak Paris İklim Anlaşmasını geçtiğimiz haftalarda onayladık. Ülke olarak bu konuda iyi seviyede bulunuyoruz. Yeşil kalkınma devrimi hedefiyle tüm dünyada öncü bir rol alacağız. Gelişmiş ülkeler iklim değişikliği konusunda özellikle maddi sorumluluk almaktan kaçınmaktadır. Küresel sorunlar ancak ortak çaba ile çözülebilir. Çevreyi en fazla kirleten ülkelerin düzensiz göçle mücadeleye harcadığı miktar, iklim değişikliğiyle mücadeleye ayırdıklarından 2 kat fazla, bu utanç verici.

Her yıl 1 trilyon dolarlık gıda maddesinin çöpe gitmesinin hiçbir makul açıklaması olamaz.

ABD İLE SURİYE GÖRÜŞMESİ

Suriye'de bulunan terör örgütlerine ABD'nin desteğine yönelik, bunun bizde meydana getirdiği üzüntüleri dile getirdik. Dışişleri Bakanlarımızın çok daha sıkı bir irtibat halinde olması gerektiğini söyledik, gündeme getirdik. Bundan sonraki süreç emin olun ki böyle devam etmeyecektir.

TÜRKİYE'NİN AFGANİSTAN'DAKİ VARLIĞI

Afganistan konusu ABD ile görüşmede gündeme geldi. Karzai Havalimanı özellikle gündemimizdeydi. Afganistan'dan çekmek zorunda kaldık ve çektik. Şu an Katar'la Türkiye arasındaki görüşmeler devam ediyor, bundan sonraki süreci gelişmeler belirleyecek. 

ORTAK MEKANİZMA NASIL ÇALIŞACAK?

Ortak mekanizmadan ifade edilen, özellikle şu anda ekonomik ticari ilişkilerde Hazine Maliye Bakanlarımız ve onların Hazine Maliye Bakanları ve Dışişleri Bakanları'nın çok daha sıkı görüşmelerinin gereğini vurguladık.

F-16 GÖRÜŞMESİ

Biden'la dar kapsamlı bir görüşmemiz oldu. F-35'ten kaynaklanan 1.400 milyon dolar ödememiz vardı, bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız. Bunu gündeme koyduk. Elimizdeki F-16'ların modernizasyonu veya yeni F-16'lar verilmesi konusu gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Ben Biden'dan olumlu bir yaklaşım aldım. Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato var, ben dedim ki sizin bunlarda bir ağırlığınız var.

MACRON'LA GÖRÜŞMENİN DETAYLARI

Afganistan Libya Suriye bunun yanında durduğumuz Libya'daki Zirveyi konuştuk. Daveti var biz de görüşlerimizi ilettik Bakanlarımız görüşecek adımlar atılacak. Berlin konferansının muadili bir konferans yapılması söz konusu. Yeniden benzer bir buluşmanın yapılması isabetli olmayabilir. Özel temsilcilerimizi ve Bakanlarımız çalışmalarını yapsın bakarız. Silah satışları vs gündeme geldi. Endişelerimizi paylaştık. Gizli ajandamız yok. Her şeyi açıkça söylüyoruz.

KAFKASYA'DAKİ GELİŞMELER

Biz altılı bir adım atarak bölgede barışı getirmeyi istiyoruz. Rusya, Azerbaycan, Türkiye, İran, Ermenistan ve Gürcistan altılı olarak adım atalım ve bölgeye barışı getirelim dedik. Sayın İlham Aliyev Ermenistan ile görüşme teklifi yaptı. Gürcistan'ın olumsuz bir yaklaşımı var. Burada böyle bir platform oluşturulabilir. Burası barış havzası oluşturulabilir. Biz de Ermenistan ile ilişkilerimizi net bir şekilde ortaya koyarız.

AB ORDU TARTIŞMASI

AB'nin kendi ordusunu kurma tartışmalarına ilişkin Erdoğan, "Bu olabilecek bir proje değil, mümkün değil." dedi.

AFGANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE GÖÇ DALGASI

Şu an itibariyle 300 bin gibi bir resmi rakam var. Fakat farklı kesimler çok daha fazlaymış gibi konuşuyorlar. Tedbirlerimizi alıyoruz, bu noktada da yüklü göçe kapılarımızı açma niyetinde değiliz.

İTALYA İLE İLİŞKİLER

İtalya ile ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

DOĞU AKDENİZ 

Doğu Akdeniz bu günkü görüşmede hiç gündeme gelmedi.

Başkan Erdoğan'dan ABD açıklaması: Bundan sonra heralde böyle devam etmeyecekBaşkan Erdoğan'dan ABD açıklaması: Bundan sonra heralde böyle devam etmeyecek

Başkan Erdoğan Merkel'le görüştüBaşkan Erdoğan Merkel'le görüştü

Biden-Erdoğan görüşmesi uzadı: Aslı Aydıntaşbaş nasıl kıvıracağını şaşırdı!Biden-Erdoğan görüşmesi uzadı: Aslı Aydıntaşbaş nasıl kıvıracağını şaşırdı!

Washington'daki poster provokasyonu: Büyükelçi'den yalanlama!Washington'daki poster provokasyonu: Büyükelçi'den yalanlama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macron ile görüştüCumhurbaşkanı Erdoğan Macron ile görüştü

Mehmet Acet anlattı: G20 Zirvesi'nde Erdoğan-Biden görüşmesinde neler konuşuldu? Mehmet Acet anlattı: G20 Zirvesi'nde Erdoğan-Biden görüşmesinde neler konuşuldu?

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 22
  • xxlxx 2 yıl önce Şikayet Et
    Boş verin kukla Biden'ı. Asıl sahipleri ne düşünüyor.
    Cevapla
  • Kara Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Natodan ayrılalım Rus uçakları alalım
    Cevapla
  • Mahallenin Delisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir pilot kaç yılda yetişiyor haberin var mı hele hele yeni bir uçak sistemini öğrenmek kaç yılımızı alır. Yerli jetler uçana kadar abd uçaklarına devam. Zaten türkiyede yerliler çıkana kadar durumu kurtaracak kadar uçak istiyor.
    Cevapla
  • ihvan 2 yıl önce Şikayet Et
    Paramızı geri alalım reis zorbalığa müsade etmeyelim, bizi suud ailesi ile karıştırmasınlar...
    Cevapla
  • Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    Domuzdan post düşmandan dost olmaz. AB birliği hıristiyan birliğidir bizi niye alsınlar ki! Tüm müslüman devlet islam bayrağı altında birleşmelidir işte o zaman dünya adaleti tekrar yaşayacaktır
    Cevapla
  • Trm 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu göçlerle asimile ediliyor devletler. Yarın öbürgün ırkçılığı hortlatıp burası kurtlerin veya afgan vs vs deyip kanton yapmaya çalışırlar suriyede olduğu gibi. Karşıyız asimileye.herkez kendi memleketine sahip çıksın göç ederek değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!