İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu

İYİ Parti'de Meral Akşener dönemi resmen sona erdi. İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda, Müsavat Dervişoğlu aldığı 611 oyla yeni genel başkan seçildi.

GİRİŞ 27.04.2024 20:57 GÜNCELLEME 27.04.2024 22:31
Bu Habere 177 Yorum Yapılmış

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından olağanüstü kurultay kararı alan İYİ Parti'de yeni genel başkan belli oldu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlık için ilk turda Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ile Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz yarıştı.

İYİ Parti'de Dervişoğlu dönemi! Akşener'den ilk mesajİYİ Parti'de Dervişoğlu dönemi! Akşener'den ilk mesaj

SEÇİM ÜÇÜNCÜ TURA KALDI

Birinci turda Koray Aydın 472,  Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalın 327 ve Günay Kodaz 2 oy aldı.

İkinci turda Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565 oy aldı.

Genel başkanlık seçiminde hiçbir adayın salt çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle oylama üçüncü tura kaldı.

YENİ GENEL BAŞKAN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU

Üçüncü turda Müsavat Dervişoğlu, 611 oy alarak 548 oy alan rakibi Koray Aydın'ı geride bıraktı ve İYİ Parti'nin yeni genel başkanı oldu.

DERVİŞOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

İYİ Parti'nin yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, seçimin ardından yaptığı ilk açıklama şunları söyledi:

"Bu yolculuğa çıkarken dua ettim. Ben bir yarış kazanmadım. Çünkü kimseyle yarışmadık. Herkesin gözü bu kongredeydi. Allah hepinizden razı olsun. En küçük bir tatsız olay bile yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin nasıl bir hareket olduğunun, nasıl bir siyasi hareket olduğunun en büyük delilidir.

Sayın Koray Aydın, benim aile büyüğüm ve ağabeyimdir. Sayın Tolga Akalın da benim kardeşim ve ailemin bir ferdidir. Sizlerin adayları olarak bu yolculuğa çıktık. Siz asıl çok büyük bir ailesiniz. Size mensup olmaktan hepimiz iftihar ediyoruz. Bugün itibarıyla birbirimize sarılarak, yaralarımızı saracağız. Ondan sonra da iktidar yolculuğuna yine ağabeyim Koray Aydın ile, kardeşim Tolga Akalın ile, bu dava için alın teri döken sizlerle yolumuza devam edeceğiz. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak."

AKŞENER: BUGÜN EMANETİ DEVRETME GÜNÜ
 
Kurultayda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener açıklamalarda bulundu. 

İşte Akşener'in açıklamalarından satır başları:

Bugün bu kürsüden son kez konuşuyorum. Bugün emaneti devretme günü. 30 yılda zorluklarla tehditlerle karşılaştım.

Hiçbir zaman kişisel bir çıkarım olmadı. Tehdide baskıya hiç eyvallahım olmadı. Toz zerresi kadar korkum da olmadı.

Zaman her zaman beni haklı çıkardı. 28 Şubat'ta herkes susup otururken vesayetçilere karşı çıktım ve haklı çıktım.

İKİNCİ TURDA DA KAZANAN ÇIKMADI

İkinci turda ise Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565 oy aldı. Adaylar salt çoğunluk olan 652 oya iki aday da ulaşamadı. Kurultayda üçüncü tur oylaması yapılacak. 

SEÇİM 2. TURA KALDI

Adaylardan Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalın 327, Günay Kodaz 2 oy aldı. Bu sonucun ardından seçim ikinci tura kaldı.

AKALIN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

İlk turda 327 oy alan Tolga Akalın genel başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı.


TÜZÜK NE DİYOR?

İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk gerekiyor. Buna göre, yaklaşık 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu alan, genel başkan seçilecek.

Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan genel başkan olacak.

İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptıİYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı

Bu arada kurultayda birden fazla aday olduğu için tüzük çerçevesinde her aday için ayrı oy pusulası kullanılacak. Buna göre, Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edildi.

Oy verme işleminin başladığı genel başkanlık seçiminin ardından, genel idare kurulu ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.



AKŞENER OYUNU KULLANDIKTAN SONRA SALONDAN AYRILDI

Öte yandan konuşmaların ardından yeniden kurultaya gelen Genel Başkan Meral Akşener, oyunu kullandıktan sonra salondan ayrıldı.

ADAYLARDAN İLK AÇIKLAMALAR

MÜSAVAT DERVİŞOĞLU

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve genel başkan adayı Müsavat Dervişoğlu, "Biliyorum derdimiz var, kırgınlıklarımız var, dargınlıklarımız var. Birleşmeli ve aşmalıyız, onun için geliyoruz. İYİ Partinin güneşi asla sönmeyecektir." dedi.

ATO Congresium'da düzenlenen partisinin 5. olağanüstü kurultayında konuşan Dervişoğlu, hikayesi olan bir partinin mensupları olduklarını belirterek, büyük bir demokrasi mücadelesiyle yola çıktıklarını söyledi.

Dervişoğlu, kendilerine "parti kuramayacaklarının" söylenmesine rağmen partililerin emeği ve alın teri ile partiyi kurduklarını ve Meclis'te yer aldıklarını belirtti.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde başarılı olamadıklarını aktaran Dervişoğlu, henüz öz eleştiri yapamadan bu kongre ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

İYİ PARTİ'NİN GÜNEŞİ SÖNMEYECEK

Dervişoğlu, kongrenin sadece İYİ Partililerin değil büyük Türk milletinin gözünü diktiği bir kongre olduğunu belirterek, "Kongrenin öncesinde yaşanan süreci takip ettiyseniz görmüşsünüzdür, başka partilerdeki gibi taraftarlaşma olmamıştır. Yine başka partilerde olduğu gibi yalan, fitne, iftira sokağa dökülmemiştir. Bütün adaylarımız kendilerine yakışan, demokrasi geleneklerimize uygun, iyiler ve cesurlar hareketinin siyasi ahlakıyla mütenasip bir tavır ve davranış sergilemişlerdir." diye konuştu.

Bu kongrenin sonucunda İYİ Partinin karşı karşıya olduğu sorunların aşılması ve yaraların sarılması için çaba sarf edeceklerini dile getiren Dervişoğlu, "Biliyorum derdimiz var, kırgınlıklarımız var, dargınlıklarımız var. Birleşmeli ve aşmalıyız, onun için geliyoruz. İYİ Partinin güneşi asla sönmeyecektir." ifadesini kullandı.

Dervişoğlu, yerel seçimleri kaybettiklerini ama 2028'de Türkiye'nin iktidarına talip olacak enerjide ve dinamizmde bir parti olduklarını bildirdi.

Türkiye'nin doğru yönetilmeye ve İYİ Partiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, Türk milletinin İYİ Partiden umut beklediğini söyledi.

Kongrenin İYİ Partinin sorunlarını konuşmak ve sakin limana taşımak için yapıldığını ifade eden Dervişoğlu, "O limanda sorunlarımızı çözüp, yeni kadrolarımızı kurup bir iktidar yolculuğu başlatmak mecburiyetindeyiz. O gemi iktidar yolculuğuna çıkmalı. O geminin yelkenlerini sizler şişirmelisiniz. Sizin şişirdiğiniz yelkenlerle, fırtınalı denizlerle, bu iktidarla mücadele etmenin yol haritasını çizmeliyiz." diye konuştu.

AKŞENER'İ TARTIŞMAK, İYİ PARTİ'Yİ TARTIŞMAK ANLAMINA GELECEKTİR

Dervişoğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet nerede konumlandıysa İYİ Partinin de orada konumlanacağını söyledi.

İYİ Partinin kuruluşunda herkesin emeği, mücadelesi ve teri olduğunu belirten Dervişoğlu, "En büyük emek, en büyük alın teri muhterem genel başkanımız Sayın Meral Akşener Hanımefendi'ye aittir. O sebeple Sayın Meral Akşener'i tartışmak ve tartışmaya açmak, esasen İYİ Partiyi tartışmak anlamına gelecektir." ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu, kazanan kim olursa olsun, kongre salonundan tüm genel başkan adaylarının koluna girerek çıkacağını söyledi.

TOLGA AKALIN

Genel başkan adayı Tolga Akalın ise partinin kuruluşundan beri bazı sıkıntıları bulunduğunu belirterek, 6,5 yıllık siyasi geçmişi olan partinin bugün 5. olağanüstü kurultayını yaptığına dikkati çekti.

Bu politik süreçte gönül köprülerinin ciddi zarar gördüğünü ifade eden Akalın, şöyle devam etti:

"İktidar yürüyüşünü başlatabilmek için önce bu gönül köprülerinin tamir edilmesine ihtiyaç var. Yıl sonuna kadar bu gönül köprülerinin yeniden tesis edilmesi gereken dönem. Beni genel başkanlığınızla şereflendirirseniz bu yıl sonuna kadar 81 vilayette bu gönül köprülerini yeniden kuracağım. Ne yazık ki ah aldık. Haksızlığa uğradığından dolayı bize iyi niyetlerle gelmiş binlerce, on binlerce insanın ahını aldık. Bu insanlarla helalleşmediğimiz müddetçe iktidar yürüyüşü başlatamayız. Bu insanları, bu muazzam birikimi yeniden partimize davet edeceğiz."

Sorunların çoğunun kurumsallaşılamadığı için yaşandığını belirten Akalın, "Bizim kurumsallaşma hadisesi sorunumuzu çözmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sizlerle omuz omuza yöneteceğimiz bir siyasi liderliğe talibim. Bana elinizi uzatın. Size söz veriyorum önümüz açık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni en geç 2028'de iyiler ve cesurlar hareketi olarak birlikte yöneteceğiz." ifadelerini kullandı.

KORAY AYDIN

 İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Koray Aydın, "İYİ Parti, 1 Nisan 2018 kurultayımızdaki ruhu ve heyecanı yakaladığı gün, yeniden iktidar hedefine kilitlenecektir. Şimdi yeniden söz veriyorum, o ruhu, o heyecanı hep birlikte yeniden yaşayacağız." dedi.

İktidarın, cumhuriyetin temel değerlerini hiçe saydığını, temel hak ve hürriyetleri kısıtladığını, TBMM'yi itibarsızlaştırdığını savunan Aydın, "Türkiye'yi bu iktidara mahkum bırakmayacağız. Bu iktidarı Türk milletinin yakasından söküp atacağız." ifadelerini kullandı.

2019'daki seçim başarısını 2024'te devam ettiremediklerini, oylarının düştüğünü dile getiren Aydın, acil müdahalede bulunmadıkları takdirde bu kötü tablonun sürekli hale geleceğini belirtti.

İYİ Partinin delegelerini Cumhuriyet'in 2. yüzyılına yön verecek kadrolar olarak gördüğünü ifade eden Aydın, "Seçilecek genel başkanı ve parti organlarını denetleyen, açık, katılımcı ve şeffaf bir yönetim yapısını sizlerle oluşturacağız. Kritik politikaların belirlenmesinde sizin görüşünüzü alacağız ama asla ve asla size rağmen bir adım atmayacağız." şeklinde konuştu.

İYİ Parti yönetiminin kendisine emanet edilmesi durumunda nasıl bir parti olacağını delegelerle paylaşan Aydın, sözünü tutan ve dediklerini yapan bir insan olduğunu söyledi.

2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde İYİ Parti sayesinde ilk kez muhalefetin iktidarı yenilgiye uğrattığını savunan Aydın, 2023 seçimlerinde de muhalefet için iktidar fırsatı doğduğunu ama fırsatın 6'lı masa sürecinde heba edildiğini dile getirdi.

Aydın, şöyle konuştu:

"İYİ Parti, 1 Nisan 2018 kurultayımızdaki ruhu ve heyecanı yakaladığı gün, yeniden iktidar hedefine kilitlenecektir. Şimdi yeniden söz veriyorum, o ruhu, o heyecanı hep birlikte yeniden yaşayacağız. Bir yıl içerisinde 81 ilin, 973 ilçenin ve 390 beldenin tamamında güçlü bir şekilde var olacağız. Yeniden mahallelere, köylere kadar teşkilatlanacağız. Biz, bunu yaptık, yine yaparız ve yine hep birlikte başarırız. Bir milyon üye hedefimize hazır olun ve bunu el ele vererek hep birlikte başaracağız. Parti tüzüğümüzde antidemokratik olarak değerlendirilen tüm maddeler gözden geçirilecek ve siz delegelerimizin iradesiyle de tadil edilecek."

AKŞENER'E ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

İYİ Partinin genel merkez yapılanması ve genel başkanı olan bir gençlik kollarına yeniden sahip olacağını belirten Aydın, partide kadın teşkilatını güçlendireceklerini ve kadın temsilini artıracaklarını söyledi.

Tüm genel başkan adaylarına başarı dileğinde bulunan Koray Aydın, "Kurucu Genel Başkanı'mıza, Sayın Meral Akşener Hanımefendi'ye şükranlarımı sunuyorum. Hep beraber yürüttüğümüz bu siyasi mücadelede bize öncü oldu. Emek verdi, ter akıttı. Şimdi de partimizin önünü açtı. Kendisi her daim partimizin kurucu lideri olarak kıymet görecektir." diye konuştu.

GÜNAY KODAZ

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve Genel Başkan adayı Günay Kodaz, kurultaydaki konuşmasında İYİ Partinin umudun partisi olduğunu söyledi.

Genel merkezin doğru politikalar oluşturamadığı takdirde gayret ve fedakarlıkların partilerini iktidara taşımaya yetmeyeceğini belirten Kodaz, "Yorgun yöneticileri ve eski fikirleri ısrarla parti başında tutup partimizi milletimiz için umut olmaktan çıkartacak mıyız? Ülkemizin demokrasi pencerelerini kapatacak mıyız? Kimsesizlerin sesi olmaktan vazgeçecek miyiz? Asla." ifadelerini kullandı.

Kodaz, İYİ Partiyi yeni kadrolarla ve yenilikçi fikirlerle şahlandırarak iktidara taşıyacaklarını dile getirdi.

Partide birçok haklı sesin susturulduğunu savunan Kodaz, "Bu susturulan ve halen de susturulmak istenen seslerden biri de benim sesimdi. Genel başkan adayı olmak için parti içerisinde hukuk mücadelesi vermek zorunda bırakıldım. Bu süreçte tek kadın olarak, kadın hareketi denilen bir partide maalesef sürekli yok sayıldım." ifadelerini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 177
  • Turgut Alp 1 hafta önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun İmamoğlu vardı şimdide Dervişoğlu geldi
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Musavvat Bey Sen Hangi Masada Olacaksın..??
    Cevapla
  • Adnan 1 hafta önce Şikayet Et
    Ahh ahh garip Meral başbakan olamadan emekli oldu=)))
    Cevapla
  • Sivaslı Öğretmen 1 hafta önce Şikayet Et
    kadın gitti parti bitti, bu ayakçıların çırpınması boşuna... iyiparti artık tarihin çöplüğüne itilecektir ilk seçimde...
    Cevapla
  • bitti 1 hafta önce Şikayet Et
    iyi parti bitti artık. perincegn partisi kadar oy alır. muarrem bile gecer iyi partiyi. aksenere guvenmistik ilk baslarda. ama nereden bilecektik akp yehizmet etmek ve yol vermek icin kuruldugunu. meral aksener tarihci ama kotu bir nam bırakarak tarih oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşgalci İsrail ordusu Refah'a giriş görüntüleri yayınladı, Kassam'dan cevap gecikmedi
Teröre ağır darbe! MSB'den art arda açıklamalar: Muayene ve kabul faaliyeti tamamlandı!