Beynin konum bilgisi lazerle şaşırtıldı

Bilim insanları tarafından yapılan deneyde lazer ışınları tarafından beynin konum bilgisi manipüle edildi. Lazere maruz bırakılan denek fareler, bulundukları yerden farklı bir konumda olduklarını düşündü.

Beynin konum bilgisi lazerle şaşırtıldı
Beynin konum bilgisi lazerle şaşırtıldı
GİRİŞ 09.11.2020 13:28 GÜNCELLEME 09.11.2020 13:28

University College London'dan (UCL) bilim insanları, “hafızanın iç işleyişine ve konumlandırma sistemine” daha detaylı bir açıklama getirmek için fareler üzerinde birtakım deneyler gerçekleştirdi.

Cell dergisinde yayımlanan çalışmada bilim insanları, beynin hafızadan sorumlu bölgesi olarak bilinen hipokampusa lazer ışınları göndererek place cells denilen konum hücrelerinin uyarılabileceğini ortaya koydular.

İnsanlarda da benzer hücreler aktif oluyor

Aktarılan bilgilere göre söz konusu konum hücreleri, hayvanlar ya da insanlar yeni bir ortama giriş yaptıklarında aktif hale geliyorlar ve yeni çevreyi tanıyarak hafızada saklanmasını sağlıyorlar.

Deneyler sırasında bilim insanları, fareleri bir konuma yerleştirdi ve burada onlara şekerli su verdi. Sonraki aşamada ise fareler farklı bir konuma yerleştirildi ve lazer yardımıyla konum hücrelerinin yeniden aktif edilip edilemeyeceği test edildi.

İlk konumda gibi davrandılar

Bilim insanları, lazer ışınlarıyla gerçekleştirdikleri denemelerde başarılı oldular ve fareler, farklı bir konumda olmalarına rağmen konum hücrelerini etkinleştirerek şekerli suyun verildiği konumda bulunduklarını düşünmeye başladılar. Fareler, bulundukları konum hakkında yanılgıya düştüklerinden, ikinci konumda olmalarına rağmen ilk konumdaki şekerli suyu aramaya başladılar.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi