Bilim insanlarını şoke etti! 18 trilyon volt gücünde...

Bilim insanları, şimdiye kadar görülen en parlak ışığı gözlemledi. Gama ışını patlamasının Dünya'dan 2,4 milyar ışık yılı uzaklıkta meydana geldiği ve 18 trilyon volt gücünde olduğu belirtildi.

Bilim insanlarını şoke etti! 18 trilyon volt gücünde...
Bilim insanlarını şoke etti! 18 trilyon volt gücünde...
GİRİŞ 17.10.2022 23:51 GÜNCELLEME 17.10.2022 23:51
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Güneş'ten 30 kat daha büyük bir yıldızın ölümünden kaynaklanan gama ışını patlamasının Dünya'dan 2,4 milyar ışık yılı uzaklıkta meydana geldiği ve18 trilyon volt gücünde olduğu belirtildi.

DÜNYADAKİ İLETİŞİMİ ETKİLEDİ

Araştırmacılar hala ışığı izlemeye devam ederken, söz konusu olayın Güneş’in tüm ömrü boyunca ürettiği aynı miktarda enerjiyi serbest brakmış olabileceği ve dünyadaki radyo iletişimini etkilediği açıklandı.



MEYDANA GELEN PARILTI İZLENMEYE DEVAM EDİYOR

Bununla birlikte, araştırmacıların bildirdiğine göre elektromanyetik radyasyonun en yoğun biçimi olan gama ışınları patlaması ilk olarak 9 Ekim'de yörüngedeki teleskoplar tarafından tespit edildi.  Ardından gelen parıltının hala dünya çapında bilim insanları tarafından izlendiği aktarıldı.

"YÜZYILDA GÖRÜLEN BİR OLAY"

Şili'deki Gemini Güney teleskobunda kızılötesi aletler kullanarak ışığı gözlemleyen Brendan O'Connor, "Hem foton miktarı hem de bize ulaşan fotonların enerjisi açısından gerçekten rekor kırıyor.'Bu kadar yakın ve bu kadar parlak bir ışığı izlemek, gerçekten yüzyılda bir görülen bir olaydır” diye konuştu.



GÜNEŞ'TEN 30 KAT DAHA BÜYÜK BİR YILDIZ ÖLDÜ

O'Connor, ayrıca yüzlerce saniye süren gama ışını patlamalarının Güneş’ten 30 kat daha büyük olan yıldızların ölmesinden kaynaklandığının düşünüldüğünü sözlerine ekledi.

DÜNYA'DAKİ UZUN DALGA RADYO İLETİŞİMİNİ ETKİLEDİ

Diğer taraftan söz konusu olay 18 trilyon voltluk rekor bir enerji taşıyan fotonları serbest bıraktı ve Dünya'nın iyonosferindeki uzun dalga radyo iletişimini etkiledi.



GÜNEŞ'İN TÜM ÖMRÜ BOYUNCA ÜRETTİĞİ ENERJİ MİKTARI KADAR

O'Connor, "Gama ışını patlamaları genel olarak birkaç saniye içinde Güneş’in tüm ömrü boyunca ürettiği aynı miktarda enerjiyi serbest bırakır ve bu olay en parlak gama ışını patlamasıdır" dedi.

Öte yandan, GRB 221009A olarak bilinen bu gama ışını patlaması, ilk olarak NASA'nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu, Neil Gehrels Swift Gözlemevi ve Rüzgar uzay aracı dahil teleskoplar tarafından tespit edildi.

KAYNAK: NTV
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 86
  • DELİ 1 yıl önce Şikayet Et
    2.4 milyar ışık yılı uzaklıkta meydana gelen bu patlama, aslında nezaman patlamış,bir düşünün bilen varmı.
    Cevapla
  • @@@ 1 yıl önce Şikayet Et
    2.4 milyar ışık yılı önce patlamış, dünyaya yansıması şimdi oluyor.
    Cevapla
  • Arife işaret yeter 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah Müslüman kardeşlerim, Cenabı Hak her meseleye kendi hesabına ve ahiret hesabına bakabilmeyi bizlere nasip etsin kendisinden gafil olanlardan eylemesin Amin Sonsuz güç, kudret, ilim sahibi Allaha hamd olsun Elhamdülillah
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Herhalde bilim boyle bisi. Bilim adamlari her turlu havsilanin almadigi olaylari matematiksel denklemlerle gerceklestirebilyor. Ve komigi yuzyilda bir gorulen olay olmasi dopler kanunlarina aykiri. Ama bi tespit eksik kalmis mişli geçmiş zamandaki gezegenin ÷96si helyum ÷2si nitrojen ÷1i hidrojen ÷0.5oksijen ve 0.5i de tanimlanamayan saf gaz.
    Cevapla
  • Vatandaş Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız güzel çizmiş adamlar hakkını vermek lazım biz böyle 2,3 değilde 2,4 yada 15 trilyon degilde 18 trilyon volt rakamları na inandıkça adamlar çizmeye devam edecekler birgun bi uyanmışız ne uzay var ne ışık yılı… Rabbim olmeden önce uyandırsın bizi amiin..
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    gunes ile mesafe bir isik yilinin 100binde biri kadar mi. 2.4 milyar isik yili bulunmus... gunes isini yaklasik 8dk dunyaya gelir. 3x10ustu14 brm mi eder. O da 4.5x10ustu20km mi eder. İnsanın havsılası almıyor. O kadar uzagi kim olcebilmis o kadar uzagi kim kiyaslayabilmis o kadar fotonu kim olcumleyebilmis ve minicik teleskopla o gunesten bile 30 kat yildizi kim gozlemis.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak