Hükümetler alarm veriyor... İngiltere dev zirve için ev sahipliği yapacak!

Bu yıl yapay zeka güvenliği konusundaki ilk büyük küresel zirveye ev sahipliğini İngiltere yapacak. Birleşik Krallık'ta yapılacak olan yapay zeka güvenlik zirvesi, teknoloji devlerinden tam not aldı.

GİRİŞ 08.06.2023 17:26 GÜNCELLEME 04.07.2023 11:33
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Birleşik Krallık hükümeti, "yapay zekadan kaynaklanan en önemli riskleri değerlendirmek ve izlemek için güvenlik önlemleri" üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla bu sonbaharda "küresel" bir yapay zeka zirvesi düzenleyeceğini duyurdu.

ÖNDE GELEN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ KATILACAK

Kimlerin katılacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı ancak İngiliz hükümeti tartışmaya "kilit ülkelerin, önde gelen teknoloji şirketlerinin ve araştırmacıların" katılmasını istediğini söylüyor.

Bu sonbaharda Birleşik Krallık'ta düzenlenecek olan zirve, sınır sistemleri de dahil olmak üzere yapay zekanın risklerini ele alacak ve uluslararası koordineli eylem yoluyla bunların nasıl azaltılabileceğini tartışacak. Ayrıca, ülkelerin bu riskleri azaltmak için ortak bir yaklaşım geliştirme konusunda birlikte çalışmaları için bir platform sağlayacağı belirtildi.

Bugün ABD'ye giden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, Başkan Biden ile bir araya gelerek yapay zeka gibi teknolojilerde "ortak liderlik" için öneride bulunacağı ve ekonomik açıdan önemli diğer konularda görüşmelerin gerçekleştirileceği söyleniyor.

ABD ve İngiltere harekete geçiyor... ' Yapay zeka iki yıl içinde insanları öldürebilir!'ABD ve İngiltere harekete geçiyor... " Yapay zeka iki yıl içinde insanları öldürebilir!"

İş dünyasında yapay zeka paniği... Bir kişi daha işinden oldu!İş dünyasında yapay zeka paniği... Bir kişi daha işinden oldu!

AB Komisyonu'ndan yapay zeka hamlesi: Beş yasağı açıkladılar!AB Komisyonu'ndan yapay zeka hamlesi: Beş yasağı açıkladılar!

TEKNOLOJİ DEVLERİNDEN RISHI SUNAK'A ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Birleşik Krallık'ın küresel bir yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapma isteğini duyuran basın açıklamasının aynı zamanda "Birleşik Krallık'ta yapay zeka çalışmalarını genişleten küresel şirketler" ile ilgili ayrı bir iddiayı bir araya getirmesi ve hükümetin geçen hafta Londra'da bir ofis açan OpenAI gibi gelişmeleri öne çıkarması dikkat çekiyor.

Ayrıca teknoloji devleri ve yapay zeka firmalarından yapılan yorumlar Rıshı Sunak için olumlu not alıyor. Google DeepMind, Anthropic, Palantir ve Faculty gibi firmalar üst düzey yöneticilerinin destekleyici açıklamalarıyla zirve planına övgüler yağdırdı.

DeepMind'dan Demis Hassabis, Sunak'ın "Yapay Zeka Güvenliği Küresel Zirvesi'nin hükümet, endüstri, akademi ve sivil toplumu bir araya getirmede kritik bir rol oynayacağını" söylüyor.

Anthropic şirketi ise Başbakan'ı "cevaplar bulmak ve akıllı konuşmalar yapmak için dünyayı bir araya getirdiği" için övdü.

Faculty'den Marc Warner, Birleşik Krallık'ın "teknolojik liderlik" sağlamak ve "uluslararası işbirliğini teşvik etmek" için "mükemmel bir konumda" olduğunu öne sürüyor.

Biden yapay zeka korkularını artırdı... 'Kolay karar olmayacak!'Biden yapay zeka korkularını artırdı... "Kolay karar olmayacak!"

ZİRVEDE HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK

İngiltere'nin tercih ettiği strateji, kendisini yapay zeka endüstrisinin en iyi dostu olarak konumlandırmak olarak görülüyor.

Zirve duyurusu, Sunak'ın aralarında Anthropic'ten Amodei, DeepMind'dan Hassabis ve OpenAI'den Sam Altman'ın da bulunduğu yapay zeka devlerini yöneten bir dizi teknoloji yöneticisiyle bir araya gelmesinden yaklaşık iki hafta sonra yapıldı.

Bunun ardından hükümet, yapay devlerinin henüz var olmayan "süper zeki" yapay zeka sistemlerine karşı öne sürdükleri bilimkurgu endişelerini açıkça tekrarlayacak.

Bu bağlamda; yapay zeka güvenliği tartışmasını gelecekteki teorik risklere odaklanarak çerçevelemek ve yapay zekanın burada ve şu anda neden olduğu gerçek zararları, mahremiyetin kötüye kullanılması, önyargı, ayrımcılık ve dezenformasyon, telif hakkı ihlali ve çevresel zarar gibi tartışmayı önemsizleştirmek amacıyla aniden varoluşsal yapay zeka riski hakkındaki konular görüşülecek.

GÖRÜŞME İSTENİLEN GİBİ GİTMEYEBİLİR

Biden yönetiminin Sunak'ın yapay zeka güvenlik zirvesinden ne sonuç çıkaracağı henüz belli değil. ABD hükümetinden önemli birinin katılıp katılmayacağı da bilinmiyor. Ancak yapay zeka devlerinin çoğunlukla ABD merkezli olması, yapay zeka düzenleme konuşmasını sekteye uğratabileceğinden endişe ediliyor.

Ayrıca, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, düzenleyicilerin ve kanun koyucuların, güvenlik önlemleri ve güvenlik standartları konusunda uluslararası bir anlaşmaya varmak amacıyla çeşitli tartışma kanallarını ve girişimleri harekete geçirerek, hızla gelişen makine öğrenimi teknolojilerinden kaynaklanan güvenlik riskleri konusunda artan alarmlara yanıt verdiği bir zamanda bu yapay zeka zirvesini gerçekleştirilmiş olacak.

Bu arada Avrupa Birliği, iki yıl önce yapay zekanın düzenlemek için kendi taslak mevzuatını sunmuştu. Üretken yapay zekanın nasıl ele alınması gerektiğini düşünmek de dahil, AB Yapay Zeka Yasası üzerinde siyasi anlaşmanın bu yılın sonuna kadar yapılması bekleniyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Hayret 2 yıl süre vermişller anlaşılan bu proje üzerinde Dünya nüfusunu 500 milyon yapmak için çok hızlı çalışıyorlar.Bizler ise buna 10 yıl küsür süre vermiştik. daha Korona virüs çıktığı gün bu insan yapımı İngiltere ve ABD yapımı,deneme sürümü,10 yıl sonra da tam sürümü Genetik yok edici Kral Virüsü gelip dünya nüfusunu 500 milyon yapacak demiştik.işte suçlusu da hazır Yapay zeka
    Cevapla
  • Ottoman 10 ay önce Şikayet Et
    Yeni planları insanları köleleştirip yapay zeka ile zombileştirmek metaverse ile başladı lar müslümanlar uyanın ve dini islama sarılın
    Cevapla
  • 1453 10 ay önce Şikayet Et
    Hollandada bilgisayarci bir ogretmenim. Bu teknolojileri anlamakta gucluk cekenlere bildiriyorum. Bunu internet olarak gor. iyi niyetle kullanabilirler. Birde kotu niyetle kullanabilirler. Bunu masonlarin saglikcilarin bas patronlarindan gates hizmete sunuyor. Niyetleri tipki kovvvidasilarindaki gibi kotu. Uyanik olmali hem milletimiz ve Devletimiz.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Çol doğru kendileeiri yapıp suçu başkasına atmak içn ilkinde Korona virüs olayında suçu Çin'e attılar bu seferde de Biyolojik Silahı Korona nın Babasınıı Genetik Virüsüı çıkartıp dünya nüfusunu 500 milyon Yahudi ırkı yapıp suçu da Yapay Zeka ya atıp temize çıkacaklar...Gates değil miydi Dünya nüfusu 500 milyon olmalıdır..Bu da çok doğru Dünya nın en tehlikeli teröristleri Masonlar dır
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 10 ay önce Şikayet Et
    hiçbir yapay zeka insan gibi olamaz bizim gibi özgür iradeye sahip olamaz robota hangi kodlamayı yaparsan onu yapar.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Kısa devre yaparsa farklı anlama yaparsa ne olur
    Cevapla
  • Yavuz Özmen 10 ay önce Şikayet Et
    İyiye gitmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü