Eski Meta çalışanından itiraf: İnsanların ruh sağlığını bozuyor!

Bir Meta muhbiri yeni senato ifadesinde Meta'nın çocuklara zarar verdiğini iddia ediyor. İhbarcı ayrıca Meta'nın çevrimiçi güvenlik konusundaki incelemeleri konusunda gerekli önlemleri almayıp riskleri göz ardı ettiğini belirtti.

GİRİŞ 08.11.2023 10:10 GÜNCELLEME 08.11.2023 14:08

Bugün erken saatlerde Senato Yargı Komitesi'nde bir duruşma gerçekleşti ve bu duruşmada bir başka Meta ihbarcısı daha yer alarak kamu görevlilerine şirketin çocuklar için güvenli olmadığına dair ifade verdi. Frances Haugen'in şirketin kirli çamaşırlarını ortaya döktüğü meşhur 2021 davası da dahil olmak üzere, eski adı Facebook olan Meta'nın uzun yıllardır karşı karşıya kaldığı farklı skandallar var.

Sosyal medyanın gençler ve özellikle de ruh sağlıkları üzerindeki etkilerine odaklanan oturuma başka şirketlerden üst düzey yöneticiler de katıldı.

META İHBARCISI META'NIN ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Arturo Bejar bugün erken saatlerde Senato Gizlilik, Teknoloji ve Hukuk Alt Komitesi'nde ifade verirken, Facebook'un eski Koruma ve Bakım Mühendisliği Direktörü şirket aleyhine önemli bilgiler verdi. Senato'ya şirketin halka verdiği zararları ve tehlikeleri anlatan Bejar, ebeveynleri çocuklarının güvenliği için uyarmaya odaklandı.

Bejar Senato'ya şunları söyledi: "Meta, kullanıcıların, özellikle de çocukların platformda maruz kaldığı zararın düzeyini ve sıklığını kamuoyuna yanlış yansıtmaya devam ediyor ve bu zararları gerçekten azaltmak ve çocukları korumak için henüz bir hedef belirlemediler. Halkın ve ebeveynlerin bu "ürünlerin" yol açtığı gerçek zarar düzeyini anlamasının ve genç kullanıcıların çevrimiçi istismarı bildirmek ve bastırmak için araçlara sahip olmasının zamanı geldi."

SOSYAL MEDYA VE GENÇLERİN RUH SAĞLIĞI KRİZİ

Bugün erken saatlerde "Sosyal Medya ve Gençlerin Ruh Sağlığı Krizi" konusunu ele alan alt komite oturumunda, Meta'nın üzerinde spot ışıklarının parladığı bu platformlarda mevcut olan büyük sorunlardan bahsedildi.

Bejar 2009'dan 2015'e kadar Facebook'ta çalıştı ve bir noktada Meta'nın yöneticilerine güvenlikle ilgili e-postalar gönderdi, ancak o zamandan beri hiçbir şey değişmedi.

META VE GENÇ, ÇOCUK GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN SORUNLARI

2021 yılında, Facebook'a karşı açılan en önemli davalardan biri, ünlü ihbarcı Frances Haugen'in büyük iddiaları nedeniyle tüm sosyal medya sektörünü ve şirketi sarsmıştı.

Burada, Meta'nın kârını kullanıcılarının güvenliğinden nasıl üstün tuttuğundan bahsetti ve şirketin içerik yoluyla halkı nasıl şekillendirdiği hakkında konuşmak üzere Kongre'de ifade verdi.

META İNSANLARIN RUH SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ GÖZ ARDI EDİYOR

Meta'nın kendi içinde neler yaptığından bahsetmek üzere mahkemeye çıkan sadece Haugen değildi, bu yeni ihbarcı da ilk ihbarcı ile aynı iddialara sahipti.

Yeni iddialarında, Facebook'un çevrimiçi ortamda insanların ruh sağlığını ve güvenliğini göz ardı ettiğini ve bu arada Instagram'ın gençler için güvenliği etrafında dönen incelemeler de vardı.

Davadan iki yıl sonra, Meta'ya gölge düşüren bir başka dava daha var, ancak bu kez şirketin üst düzey bir yöneticisi bu duruşmada Senato'ya çok şey açıkladı.

Bejar, Meta'da geçirdiği zamandan ve çocuklara yönelik "zararın" nasıl azaltılacağının sözünü henüz vermediğinden ve şirketin bir kez daha büyük tartışmalarla karşı karşıya kaldığından bahsetti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü