Binlerce kişi kafasına çip taktırmak için başvurdu!

Binlerce insanın kafataslarının bir bölümünü aldırmak ve Elon Musk'ın beyin çiplerinden birini taktırmak için sıraya girdiği bildiriliyor.

Binlerce kişi kafasına çip taktırmak için başvurdu!
Binlerce kişi kafasına çip taktırmak için başvurdu!
GİRİŞ 10.11.2023 14:21 GÜNCELLEME 10.11.2023 14:21

Elon Musk'ın biyografi yazarlarından Ashlee Vance'in Bloomberg'de yayınlanan son raporuna göre, binlerce kişi Neuralink'in beyin implantlarından birini almakla ilgilendiğini ifade etti.

Neuralink onay aldı: Beynine çip taktırmak isteyen insanlar aranıyor!Neuralink onay aldı: Beynine çip taktırmak isteyen insanlar aranıyor!

2030 YILINA KADAR 22 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ AMELİYAT EDEBİLİRLER

Neuralink'in tesislerini üç yıl içinde 10 kez ziyaret ettiğini söyleyen Vance, şirketin cihazını henüz bir insana yerleştirmediğini ancak gelecek yıl 11 kişiyi, 2030 yılına kadar ise 22.000'den fazla kişiyi ameliyat etmeyi hedeflediğini söyledi.

Bu yılın başlarında ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Musk'ın 2016 yılında kurduğu Neuralink'e, Musk'ın "kafatasınızdaki Fitbit" olarak tanımladığı cihazının insan deneylerine başlaması için onay verdi. Reuters'in haberine göre FDA daha önce Neuralink'in Mart ayında insan üzerinde test yapma teklifini, beyin çipine bağlı kabloların deneğin kafasında hareket edebileceği ya da çipin aşırı ısınabileceği gibi güvenlik endişeleri nedeniyle reddetmişti.

Eylül ayında şirket ilk insan denemesi için işe alımlara başladı. Neuralink bir blog yazısında omurilik yaralanması ya da amyotrofik lateral skleroz nedeniyle dört uzvunda da felç olan kişileri aradığını söyledi. Şirket, sonunda insanlar ve makineler arasında bir tür ortak yaşam yaratacak ve insanların sadece düşüncelerini kullanarak mesaj göndermelerine veya oyun oynamalarına izin verecek bir cihaz yapmayı umduğunu söylüyor. Ancak şirket ilk olarak nörolojik rahatsızlıkları olan insanlara yardım etmeyi umduğunu söylüyor.

2015'te "Elon Musk: Tesla, SpaceX ve Fantastik Bir Gelecek Arayışı" adlı biyografiyi kaleme alan Vance, raporunda "binlerce hasta adayından gelen yoğun ilgiye" rağmen şirketin hala ilk gönüllüsünü ya da "büyük bir robotun beynine bir dizi elektrot ve süper ince kablo yerleştirebilmesi için kafatasının bir bölümünün bir cerrah tarafından çıkarılmasını isteyen birini" aradığını söyledi.

Çip, elektrotlar beyne geçirilirken kulağın arkasına oturacak şekilde tasarlanmıştır. Neuralink/YouTube

CİHAZ DİREKT KAFATASINA MONTE EDİLECEK

Musk'ın biyografi yazarı, bir cerrahın kraniyektomiyi gerçekleştirmesinin "birkaç saat" süreceğini ve ardından robotun yaklaşık 64 iplikten oluşan ultra ince dizisiyle birlikte cihazı yerleştirmesinin yaklaşık 25 dakika alacağını söyledi. Cihazın kafatasının çıkarılan kısmının yerini alacağını söyledi. Vance, ipliklerin tek bir insan saçı telinin yaklaşık on dörtte biri genişliğinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Vance, Neuralink'in robotu kullanarak aralarında domuz ve maymunların da bulunduğu çeşitli hayvan denekler üzerinde 155 implantasyon ameliyatı gerçekleştirdiğini yazdı. Ancak, tipik Musk tarzında, milyarderin robotun daha hızlı hareket etmesi ve ameliyatın insan yardımı olmadan gerçekleştirilmesi için baskı yapmaya devam ettiğini söyledi.

RAKİPLERİYLE MÜCADELE ETMEK İÇİN ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI

Biyografi yazarı, Musk'ın insan denemelerine başlamış olan Synchron ve Onward gibi diğer beyin-bilgisayar girişimlerinin rekabetiyle mücadele etme ihtiyacına işaret ettiğini söyledi.

Musk, Synchron'un ilk cihazını Temmuz 2022'de ABD'li bir hastaya implante etmesinin ardından "Şu anda canımıza okuyorlar" dedi. (Aralık 2021'de Synchron'un Avustralya'daki hastalarından biri, sadece düşüncelerini kullanarak tweet gönderen ilk kişi oldu).

Elon Musk tarih verdi... İlk defa bir insan üzerinde deneyecekler!Elon Musk tarih verdi... İlk defa bir insan üzerinde deneyecekler!

Elon Musk’ın şirketi FDA onayı aldı... İnsan beynine çip takacaklar!Elon Musk’ın şirketi FDA onayı aldı... İnsan beynine çip takacaklar!

Vance, milyarderin Neuralink'in yapay zekaya ve insanlara dostça davranmayacak bir yapay zeka olasılığına ayak uydurmak için "dünyanın sonu geliyormuş gibi" hızını artırması gerektiğini söylediğini aktardı.

Yine de Musk'ın "manyakça aciliyet duygusu" Tesla ya da SpaceX'te işe yarayabilir - son teslim tarihlerini karşılamak için sprintler başlattığı ve fabrika zemininde uyuduğu yerlerde - en azından bir Neuralink yöneticisi ihtiyatlı bir not aldı.

"İlk üçünü havaya uçuramayız. Bu bir seçenek değil," diyen Neuralink'in özel projeler direktörü ve Musk'ın iki çocuğunun annesi Shivon Zilis, SpaceX'in patlayan ilk üç roketine atıfta bulunarak Vance'e şunları söyledi

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kâbe'nin içinden son görüntüler paylaşıldı
MİT teröristlere göz açtırmadı: 9 terörist yakalandı, 16 terörist etkisiz hale getirildi