Muharrem ayı orucu ne zaman ve kaç gündür tutulur? Mübarek Muharrem ayı ibadetleri ve duaları

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, Recep, Şaban ve Ramazan aylarından sonra en kıymetli ay olarak bilinmektedir. Allah'ın ayı olarak nitelendirilen Muharrem ayında oruç tutulması ve ibadetlerde daha dikkatli olunması gerektiği Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından tavsiye edilmektedir. Peki Muharrem ayı orucu nedir ve kaç gün tutulur? İşte Muharrem ayı önemi ve faziletleri...

Muharrem ayı orucu ne zaman ve kaç gündür tutulur? Mübarek Muharrem ayı ibadetleri ve duaları
Muharrem ayı orucu ne zaman ve kaç gündür tutulur? Mübarek Muharrem ayı ibadetleri ve duaları
GİRİŞ 21.08.2020 09:22 GÜNCELLEME 21.08.2020 09:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in Mekke’den Medine’ye hicret etmesi, Hz. Ömer’in halifeliği sırasında Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmesiyle Muharrem ayı da Hicri takvimin ilk ayı olarak belirlendi. İslam geleneklerinde ve ardından Türk-İslam kültüründe Muharrem ayı padişahın, devlet başkanının devlet ricalini kabul ederek Hicri yılbaşını tebrik etme geleneğine dönüştüğü görülmektedir.

Başta Kuran-ı Kerim olmak üzere diğer semavi dinlerde de oldukça ehemmiyetli olan Muharrem ayı birçok önemli olaya şahitlik etmiştir. Allah’ın peygamberleri imtihanlardan geçirmesi, tövbelerini kabul etmesi, bir sürü önemli hadisenin gerçekleşmesi Muharrem ayında gerçekleştiği bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Muharrem ayının ilk 10 gününü oruçla geçirilmesi tavsiye ederken bu önemli günlerde ibadet ve davranışlara dikkat ederek Allah’ın rızasını ve merhametini kazanma gayretinde olunması tavsiye edilmektedir. 

MUHARREM AYI NEDİR? 

Muharrem ayı Kuran-ı Kerim’de kutsal ve önemli görülen 4 aydan biridir. Muharrem, Kuran-ı Kerim’de ay ismi olarak geçmese bile saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram kılındığı aylardan bahsederek bu aylarda savaştan uzak durulması gerektiğinden bahsetmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Muharrem ayı için Allah’ın ayı olduğu, Ramazan ayı dışında oruç tutmanın en faziletli ay olduğunu belirtmektedir. Özellikle Muharrem ayının ilk 10 gününü oruç tutarak geçirmenin çok sevap olduğu aktarılmaktadır. 

Muharrem ayının onuncu günü pek çok önemli olayların gerçekleştiği aşure idrak edilmektedir. Aşure günü sadece İslam dinine özgü bir gelenek, ibadet olmadığı peygamberler tarihi incelendiğinde de fark edilmektedir. İslamiyet öncesi kabilelerde aşure gününe ehemmiyet verildiği ve o gün kendi dinlerine göre ibadet ve oruçla geçirildiği aktarılmaktadır. Hz. Muhammed (s.a.s), Muharrem ayının ilk 10 günü oruç tutamayanların 9-10-11. günlerinde oruç tutmalarını önermektedir. 

MUHARREM AYI ÖNEMİ

1- Hz. Musa, kavmiyle birlikte denizi yararak içinden geçmiş ve Firavunun gazabından kurutulmuştur.
2- Hz. Nuh, ona bağlı kalan kavmiyle birlikte bindikleri gemi, tufanı aşarak Cudi dağına demirlemiştir.
3- Hz. Yunus Balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
4- Hz. Adem’in Allah’a olan pişmanlığı ve tövbesi aşure günü kabul edilmiş ve affedilmiştir. 
5- Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf Aşure günü kuyudan kurtulmuştur.
6- Hz. Yusuf’un babası Hz. Yakup, oğlunun acısıyla kapanan gözleri aşure günü açılmıştır.
7- Hz. İsa Aşure günü dünyaya gelmiş ve yine bir aşure günü göğe yükselmiştir.
8- Hz. Davud’un tövbesi Aşure günü kabul edilmiştir. 
9- Hz. İbrahim oğlu Hz. İsmail aşure günü dünyaya gelmiştir.
10- Hz. Eyyüb’ün hastalığı aşure günü şifa bulmuştur.

Tüm bu önemli hadiselerin-mucizelerin gerçekleşmesi dışında Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in torunu Hz. Hüseyin ve beraberindekiler Muharrem ayının 10. günü olan aşure gününde Yezid tarafından Kerbela'da şehit edilmiştir. 

MUHARREM AYI İBADETLERİ 

Peygamber Efendimiz (s.a.s), Muharrem ayının kıymetinden bahsederek bu ay içinde Allah’ın rızasını kazanmak için mümkün mertebe ibadetle geçirilmesini önerir. Nefsi yenmek, terbiye etmek için ve Allah’a yakınlaşmak için oruç tutulmasını ve namazlara dikkat edilmesi gerekliliği din alimleri tarafından vurgulanmaktadır. Muharrem ayında imkanı olan kişilerin ilk 10 oruç tutması, imkanı olmayan kişilerin ise aşure günü arifesi, aşure günü ve aşure günü sonrası oruç tutulması önerilmektedir. Muharrem ayının ilk 10 gününün oruçla geçirilmesinin yanında namazlara da dikkat edilmelidir. Özellikle farz olan 5 vakit namazı kazaya bırakılmaması gerekir. Bunun yanında geçmiş namazların kazasının yapılması, tövbe edilmesi yapılması tavsiye edilen ibadetlerdendir. 

MUHARREM AYINDA OKUNACAK DUALAR

1- Muharrem Ayının İlk Günü Okunacak Dualar:

Bismi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm “Ve sallâ’llâhu ‘alâ seyyidinâ muhammedin ve âlihi ve sahbihi ve sellem. Allâhümme ente’l-ebediyyü’l-kadîmü’l-evvelü ve ‘alâ fazlike’l- ‘azîmi ve cûdike’l- ‘amîmi’l- mu‘avveli ve hâzâ ‘âmun cedîdün kad akbele nes’elüke’l-‘ısmete fîhi mine’ş-şeytâni ve evliyâihi ve cünûdihi ve’l-‘avne ‘alâ hâzihi’n-nefsi’l-emmâreti bi’s-sûi ve’l-iştiğâli bi-mâ yukarribunî ileyke zülfâ yâ zê’l-celâli ve’l-ikrâmi ve sallâ’llâhu ‘alâ muhammedini ’n-nebiyyi’l-ümmiyyi ve ‘alâ âlihi ve ashâbihi’t- tayyibîne’t- tâhirine ve’l-hamdü li’llâhi rabbi’l-‘âlemîn.

“Allâhümme yâ muhavvile’l-havli ve’l-ahvâli havvil hâlenâ ilâ ahseni’l-hâl” 

2- Aşure Günü Okunacak Dua

Aşure günü 5 vakit farz namazlardan sonra okunacak dua:

Hasbünâ’llâhu ve ni‘me’l-vekîl ni‘me’l-mevlâ ve ni‘me’n-nasîr, gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr Lâ-ilâhe illa’llâhu vahdehû lâ-şerîkeleh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr

YORUMLAR 1
  • Endülüslü 3 yıl önce Şikayet Et
    MashaALLAH
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü