Dağlardan getirilen çamurla üretilen güveç zamana direniyor!

Gümüşhane'de dağlardan toplanan birkaç farklı çamurun birleşimiyle yapılan, evlerin bahçelerinde özellikle kadınların el becerileriyle şekillenen Dölek güvecine bu yıl Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi

Dağlardan getirilen çamurla üretilen güveç zamana direniyor!
Dağlardan getirilen çamurla üretilen güveç zamana direniyor!
GİRİŞ 18.06.2021 15:50 GÜNCELLEME 18.06.2021 15:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kentin 10'uncu coğrafi işaretli ürünü olarak kayıt altına alınan güveç, çorbadan sarmaya, etten sebze yemeklerine birçok yiyeceğe farklı lezzet katan otantik pişirme kabı olarak öne çıkıyor. Köylerde halen geleneksel yöntemlerle üretilen güveçler, köye gelen esnaf tarafından alınarak civar illerde de satışa sunuluyor. Dölek köyünde 65 yaşındaki Şengül Çolak, çocukluğundan beri güveç yapımıyla uğraştığını söyledi.

Korona aşısı olana Adana kebap bedava!Korona aşısı olana Adana kebap bedava!



YEMEĞİN LEZZETİNE LEZZET KATIYOR

Güveç kabının yemeğin lezzetine lezzet kattığına dikkati çeken Çolak, şöyle devam etti: "Yapımı çok zahmetli. Dağın arkasından, yolu olmayan noktalardan çamur alıyoruz. Her çamurdan da yapamıyoruz. Çamuru karıştırıp sonrasında ayaklarımızla ezerek ıslatıyor, elimizle şekil veriyoruz. Taşla düzleştirip kurutuyor, tandırda yakıyoruz. Birçok işlemden geçiriyoruz. Şimdi kullanımı zor diye çelik tencereler tercih ediliyor. Önceden yemekler bu kaplarda yapılırdı. Bu ürünü yapıp köy olarak satardık. Güveç kabı verip arpa, buğday, un gibi malzemeler alarak geçimimizi sağlardık."



TOPRAĞI SIRTIMIZDA TAŞIYORUZ

Emekli öğretmen Şehri Çolak da Dölek güvecinin en ayırt edici özelliğinin bölgenin toprak karışımından üretilmesi olduğunu aktardı. Güveç kaplarının topraktan üretilmiş bir tür organik yemek kabı olduğunu belirten Çolak, "Bu güveç kaplarının yapıldığı toprağı sırtımızda dağlardan taşıyoruz. Yeni yerler bulduk ama oralara da yol açılması gerekiyor. Yoksa inanılmaz zahmetli bir taşıma süreci var. Yetkililerden de bu noktada destek bekliyoruz." dedi. Eşi Şengül Çolak'ın güveç yapımı konusunda maharetli olduğunu, kendisinin de yardım ettiğini dile getiren Çolak, kapların kalite ve büyüklüğüne göre fiyatlarının 25 ile 80 lira arasında değiştiğini ifade etti. Çolak, 20 kişinin yemek yiyeceği büyüklükte güveçler yapabildiklerini de kaydederek, bu kaplarda yapılan yemeğin lezzetinin arttığını ve bir hafta bozulmadan saklanabildiğini vurguladı.

ÜRÜNE TALEP ÇOK YAPAN YOK

Köy sakinlerinden Naci Balaban ise güveç yapımının kuşaktan kuşağa aktarılan ve özellikle kadınların başrolde olduğu bir sanat olduğuna işaret etti. Bir zamanlar köyde herkesin güveç yapıp satarak geçimini sağladığını, kıtlık zamanlarında dahi köyde sıkıntı yaşanmadığını anlatan Balaban, "Bölge illerine kamyon kamyon güveç satardık. Hanlar güveçlerimizle dolardı. Erzurum'dan Ağrı'ya her yere Dölek güveci giderdi." ifadelerini kullandı. Balaban, ürüne talebin çok olduğunu ama eskisi kadar yapanın kalmadığını, gençlerin çok ilgi göstermediğini belirterek, özellikle ramazanlarda çok ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Memo 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulkemizin tași topragi altin"Çalișana"..
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    yetişdirin birkaç kişi de onlarda rıık kapısı olsun
    Cevapla
  • poyrazi 2 yıl önce Şikayet Et
    DÜNYADA GEÇERLİLİĞİ VARMI yılda kaç bin dolarlık ihracat yapılıyor
    Cevapla
  • salim 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede geçerliliği var, bırak dünyayı işine bak...
    Cevapla
  • aysel 2 yıl önce Şikayet Et
    Memleketimin insanı çok doğal samimi ve fedakarlar.
    Cevapla
  • iskilip'li 2 yıl önce Şikayet Et
    güveçte yapılan yemeğin tadı bir başkadır, özelliklede İskilip keşkeğinin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar