Koruyucu aile kimler olabilir? Koruyucu aile nedir? Depremzedelere koruyucu aile...

Koruyucu aile başvurusu depremden sonra en çok araştırılan konular arasına girdi. Koruyucu aile olmak birçok yardımsever tarafından tercih edilen bir yöntem. Başvuru yapmak isteyen ise başvuru şartlarını araştırmaya başladı.

Koruyucu aile kimler olabilir? Koruyucu aile nedir? Depremzedelere koruyucu aile...
Koruyucu aile kimler olabilir? Koruyucu aile nedir? Depremzedelere koruyucu aile...
GİRİŞ 24.03.2023 09:57 GÜNCELLEME 24.03.2023 10:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş depreminin ardından en çok araştırılan konulardan biri de koruyucu aile olma şartları oldu. Birçok yardımsever vatandaş nasıl koruyucu aile olunacağını ve konuya ilişkin şartları araştırdı. İşte, konuyla ilgili tüm detaylar... 

KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR?

Bakanlık tarafından yapılan yazılı bildirgede, aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kurum ve kuruşlara kabul edildiği, güvenli bir şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmaları yapıldığı belirtilerek deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen çocukların ailelerin yanına yerleştirilme işlemlerinin devam ettiği aktarıldı. 

KORUYUCU AİLE BAŞVURU ŞARTLARI

Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 büyüklüklerindeki meydana gelen deprem 10 ilde ciddi hasarlara yol açtı. Bazı hasarlar var ki geri dönüşü olmayan kayıpları da içinde barındırıyor… Afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarındaki can kaybı ve yaralı sayıları AFAD tarafından bildiriliyor. Ölü sayıları her geçen gün artarken depremzedelerin birçoğunu anne ve babasız kalan çocukların oluşturduğu da belirtilmişti.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı belirterek, depremzede çocuklara koruyucu aile olmanın koşullarını duyurdu.

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki şartları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne başvurabilir;

  • -T.C. vatandaşı iseniz

  • -25-65 Yaşları arasındaysanız

  • -Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

  • -Düzenli bir gelire sahipseniz

  • -En az ilkokul mezunu iseniz

  • -Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

  • -Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.

  • -İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.

  • -Adli sicil belgesi.

  • -Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu.

KORUYUCU AİLE KAÇ ÇOCUĞA BAKABİLİR?

Kardeş çocukların bir arada aynı aileye yerleştirilmesi tercih edilmektedir. Çocuklar ve koruyucu aile arasında birebir ilişki kurulması ve çocukların sağlıklı bireysel gelişimlerinin sağlanacağı uygun ortam ve şartların bulunması konuları değerlendirilerek karar verilecektir. Koruyucu ailelere 3 çocuk yerleştirilebilmektedir.

EVLAT EDİNME VE KORUYUCU AİLE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Koruyucu aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşılırken çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok hassas bir konu. Dini boyutları da incelenmeli ve teşvik edilmelidir...
    Cevapla
  • Servetiye Cephesi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu çocukları abdestsiz namazsız insanlara verip dinsiz imansız yetişmelerine sebep olursanız vallahi ileride çok daha büyük sıkıntılar çıkar; demedi demeyin! Koruyucu aile diye bir şey yok. Devlet ne yapıp edip bu çocukları imanlı bir şekilde yetiştirip memlekete kazandırmalı. Kedi-köpek besler gibi çocuk besleyeceklere çocuk verilirse yarın devletini satan hayırsız nesillerle uğraşırız. Yine de verilecekse aileler dini sınava tabi tutulmalı. Beynamazlara kesinlikle çocuk emanet edilmemeli.
    Cevapla
  • Be adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Koruyucu aile diye birşey nasıl yok peygamberimiz hz zeydin bir nevi koruyucu ailesi degilmiydi Hz zeydin peygamber evinde ne işi vardı.azcik düşün bakalım .madem namazli insanlar baksın diyon sen başvursana
    Cevapla
  • Fırat Almanya’dan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Almanya’da yaşıyorum 2 erkek çocuğum var. Biri 8 yaşında biri 4 yaşında bende 41 yaşındayım hanımın 35 yaşında iş yeri sahibiyim ve 2 kız çocuğu beye bebekte olabilir koruyucu aile olman istiyorum ama burda sadece Türkiye’dekiler alabilir yazılıyor lütfen yurt dışıda koruyucu aile olsun yetkililere bildirin bir zahmet Allah yar ve yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Koruyucu aileler 3 ayda bir sosyal hizmetler tarafından denetleniyor ayrıca mahkemeyede rapor gönderiliyor işin hukuki tarafida var sosyal hizmetlerin yurtdışı teşkilatınında bulunmaması nedeniyle yurtdışına vermek suanki kanunlarla mümkün gözükmüyor
    Cevapla
  • Erol 09 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzakdogudan evlatlik Alan Almanlar oldu,yabancilar Dairesine danis oradan Bilgi al,sonra ya Konsolosluktan ,yada Türkiyeden ögren .
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın bu çocuklarımızın devlete millete hayırlı evlatlar olmalarını nasib eyle anne babalarına kavuşmalarını nasip eyle.
    Cevapla
  • Adıyamanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    S. Aleyküm, biz gurbetçilere de keşke böyle bir imkan sağlasaydiniz,Ne olur bize de böyle bir imkan tanıyın.
    Cevapla
  • Gazi 1 yıl önce Şikayet Et
    Adıyamanlı kardesime katılıyorum lütfen bizleride bu sevaba nail etsinler.Lütfen sesimizi duyuyorsaniz yetkililere bildirin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar
İşgalci teröristler Gazze'ye giden un yüklü kamyonu durdurup çuvalları parçaladılar!