Kuzey ışıkları nedir, nerede ve nasıl oluşur? Türkiye’de Kuzey ışıkları…

Kuzey Yarımküre üzerinde gözlemlenebilen doğal bir gökyüzü olayı olan Kuzey ışıkları kutup bölgelerinde gerçekleşir. Peki, Kuzey ışıkları nasıl ve nerede oluşur?

Kuzey ışıkları nedir, nerede ve nasıl oluşur? Türkiye’de Kuzey ışıkları…
Kuzey ışıkları nedir, nerede ve nasıl oluşur? Türkiye’de Kuzey ışıkları…
GİRİŞ 06.11.2023 12:02 GÜNCELLEME 06.11.2023 12:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Aurora Borealis olarak da bilinen Kuzey ışıkları, atmosferdeki yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu meydana gelir. İşte, bu doğa harikası hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için haberimizi okumaya devam edin!

DOĞANIN BÜYÜLEYİCİ GÖSTERİSİ : KUZEY IŞIKLARI NEDİR?

Kuzey Işıkları, atmosferdeki yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşan ışıltılı bir gökyüzü olayıdır. Bu olay, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların (genellikle elektronlar ve protonlar) atmosfere girdiğinde, atmosferdeki gaz molekülleriyle çarpışmaları sonucu meydana gelir. Bu çarpışmalar sırasında yüklü parçacıklar enerji yayarak muhteşem renklerde ışık üretirler, bu renkler genellikle yeşil, mor, pembe veya kırmızıdır.

KUZEY IŞIKLARI NEREDE OLUR?

Kuzey Işıkları genellikle kutup bölgelerinde, özellikle Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde daha sık gözlemlenir. Aynı fenomenin Güney Yarımküre'deki karşılığına ise "güney ışıkları" veya "aurora australis" denir.

Bu görsel olarak büyüleyici manzara, birçok insan tarafından doğa harikası olarak kabul edilir. İnsanlar, kuzey ışıklarını gözlemlemek için kutup bölgelerine seyahat ederler veya daha güney bölgelerde şans eseri gözlemleme fırsatı bulabilirler.

KUZEY IŞIKLARI NE ZAMAN GÖZLEMLENİR?

Kuzey Işıkları'nı gözlemlemek için en iyi zamanlar, kutup bölgelerine yakın yerlerde ve yeterli karanlık ve açık bir gökyüzü koşullarının olduğu aylardır. Özellikle Kuzey Kutbu'na daha yakın bölgelerde (örneğin İskandinavya, İzlanda, Alaska, Kanada'nın kuzeyi) kuzey ışıklarını daha sık gözlemleme şansınız olabilir.

Kuzey Işıkları'nı en iyi izlenebilme zamanı kış aylarıdır, çünkü bu dönemde gece daha uzun sürer ve gökyüzü daha karanlıktır. Ancak, kuzey ışıklarını gözlemlemek için aynı zamanda açık bir gökyüzü gereklidir. Bulutlu havalarda veya yoğun şehir ışıklarının olduğu bölgelerde, kuzey ışıklarını gözlemlemek zor olabilir.

Bu büyüleyici gösteriyi yakalamak istiyorsanız, sonbahar (Eylül-Ekim) ve kış (Mart-Nisan) aylarını hedeflemek en iyi seçeneklerden biri olacaktır. Bu aylarda gece daha uzun sürer, hava daha soğuk ve genellikle daha az bulutlu olma eğilimindedir.

TÜRKİYE'DE KUZEY IŞIKLARI

Genellikle Kutup bölgelerine yakın yerlerde görülen Kuzey ışıkları bu sene, Güney İngiltere'nin bazı bölgelerinde gökyüzünü aydınlatırken, Türkiye’de de Ordu, Kırklareli, Samsun'da gözlemlendi.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Murat 5 ay önce Şikayet Et
    Ben bu ışıkları Konya'da çok görürüm,şehrin ışıkları bulutlara yansıyınca uzaktan kuzey ışıkları gibi görünüyor ama kuzey ışıkları gibi değişik renklerde değil,sokak lambalarının renginde yani turuncu renkte,ben ilk gördüğümde yangın var zannetmiştim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..
Türkiye, Mısır ve Irak'tan sürpriz hamle! Yeni dönem başlıyor