Aioli sos nedir, nasıl yapılır?

Aioli sos; sarımsak, zeytinyağı, yumurta sarısı, limon suyu ve tuz ile yapılan bir dip sos tarifidir. Adım adım aioli sos tarifi için haberin devamına göz gezdirin.

Aioli sos nedir, nasıl yapılır?
Aioli sos nedir, nasıl yapılır?
GİRİŞ 08.11.2023 18:45 GÜNCELLEME 08.11.2023 18:46

Aioli sos, Akdeniz mutfağının en sevilen soslarından bir tanesidir. Adını sarımsak ve zeytinyağı kelimelerinin birleşiminden almıştır. Yapımı ve görüntüsü mayonezi anımsatsa da mayonez ile aralarında hem lezzet hem de malzeme farkı bulunmaktadır. Aioli sos sarımsak yoğunluklu bir sostur.

Aioli sos tarifi yapmak için öncelikle sarımsakların kabukları soyulup püre haline getirilir. Ezilen sarımsaklar yumurta sarısı ve tuz ile iyice çırpılır. Karışım karıştırılırken üzerine ince bir damla şeklinde zeytinyağı eklenir. Yavaş yavaş eklenen zeytinyağı ile karışım katılaşmaya başlar. İyice kalınlaştıktan sonra içerisine limon suyu eklenir ve birkaç kez daha karıştırılır.

Aioli sos nedir, nasıl yapılır?

Aioli sos, buzdolabında 7 güne kadar saklanabilir. İşte yemeklerinize lezzet katacak muhteşem bir sos tarifi…

Ev yapımı sürülebilir çikolata tarifi, nasıl yapılır? Basit ev yapımı nutella tarifi…Ev yapımı sürülebilir çikolata tarifi, nasıl yapılır? Basit ev yapımı nutella tarifi…

AİOLİ SOS TARİFİ

Aioli Sos Tarifi İçin Malzemeler;

  • 3-4 diş sarımsak,
  • ¾ su bardağı sızma zeytinyağı,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu,
  • Tuz

Aioli Sos Tarifi Nasıl Yapılır?

Adım 1

Aioli sos nedir, nasıl yapılır?

Aioli sos tarifi yapmak için öncelikle sarımsakların kabuklarını soyup ince ince kıyın. Ardından havanın içerisine atın. Havanın içerisinde sarımsakları ezerek püre haline getirene kadar dövün.

Mayasız kolay poğaça tarifi, nasıl yapılır?Mayasız kolay poğaça tarifi, nasıl yapılır?

Adım 2

Aioli sos nedir, nasıl yapılır?

Ezilen sarımsakların içine yumurta sarısı ve tuz ekleyip iyice karıştırın. Karışımı sürekli karıştırırken çok yavaş ve ince bir şekilde zeytinyağını azar azar ekleyin. Dilerseniz bu işlemi mikser ile de yapabilirsiniz. Bu aşamada çırparken mikser işinizi kolaylaştıracaktır.

Ispanaklı mantar tabakası tarifi, nasıl yapılır?Ispanaklı mantar tabakası tarifi, nasıl yapılır?

Adım 3

Aioli sos nedir, nasıl yapılır?

Zeytinyağının tamamını ekledikten sonra karışım kalınlaşana kadar hiç durmadan çırpmaya devam edin. Kalınlaşan karışımın içerisine limon suyunu ekleyip birkaç saniye daha çırpın.

Soğan çorbası tarifi, nasıl yapılır?Soğan çorbası tarifi, nasıl yapılır?

Aioli sos nedir, nasıl yapılır?

Ve aioli sos tarifiniz hazır. En sevdiğiniz atıştırmalıkların yanında dip sos olarak ya da sandviç içine lezzet vermesi için kullanabilirsiniz. Afiyet olsun!

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MİT'ten Irak'ta nokta operasyon: PKK'nın sözde yöneticisi etkisiz hale getirildi!
Katil İsrail, Kudüs şehidi Hasan Saklanan’ın naaşına ne yaptı? Haber7 yakınlarına ulaştı