Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanları arasında küf temizlemeden, giysileri parlatmaya; ayakkabı kokusunu gidermeden zorlu lekelerle mücadele etmeye kadar birçok seçenek bulunur.

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?
Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?
GİRİŞ 15.02.2024 09:43 GÜNCELLEME 15.02.2024 09:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Boraksın kullanım alanları oldukça merak edilen bir konudur. Boraks kullanıldığı yüzeyde oldukça etkili temizlik çözümleri veren etken bir maddedir. Temizlik ile ilgili erilen çoğu püf noktada boraksı görmek mümkündür.

Peki, bu boraks nedir ve boraksın kullanım alanları nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim!

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraks, sodyum borat olarak da bilinen ve çevremizde birçok yerde bulunan, içerisinde bor elementi içeren bir bileşiktir. Toz, granül ve kristal halinde bulunabilir. Suda çok iyi çözündüğü için çoğunlukla çamaşır yıkama sırasında kullanılır.

BORAKS GÜVENLİ BİR MADDE MİDİR?

Boraksı kullanmak isteyen herkesin kafasından en az bir kez bile olsa “boraks güvenli mi” sorusu geçmiştir. Evet, boraks ürün kutusunun üzerindeki talimatlara birebir uyarsanız güvenli bir maddedir.

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksı kullanmadan önce eldiven takmalı ve sonrasında ellerinizi sabunlu su ile iyice yıkamanız gerekmektedir. İyi havalandırılmış bir ortamda kullanılmalı ve diğer kimyasal ürünler ile karıştırılmamalıdır.

Boraksın cilt ya da gözle temasında o bölgeyi akan su altında iyice yıkamalısınız. Çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yerde saklamalısınız.

BORAKSIN EVDE KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

  • Giysilerinizi Parlatın

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanlarının en başında çamaşır yıkama gelir. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre çamaşır yıkarken boraks kullanmak kıyafetleri beyazlatmanın yanı sıra onların parlamasına da neden olur. Kıyafetin temiz kokmasına sebep olur.

Boraks aynı zamanda suyun sertliğini kırarak kıyafetlerinizin üzerindeki mineral birikintilerini azaltır. Çamaşır yıkarken boraks kullanmak isterseniz makinize yarım bardak ekleme yapabilirsiniz.

  • Lavabo Üzerindeki Çıkmayan Lekeleri Çıkarın

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanlarından bir tanesi de lavabo gibi yerlerde oluşan inatçı lekelerdir. Lavabonuzdaki inatçı çıkmayan lekeleri boraks kullanarak çıkarabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir eldiven giymeniz gerekir.

Eldiveni giydikten sonra bir bardak boraksın içerisine çeyrek bardak limon suyu ekleyin. Karıştırarak bir macun elde edin ve oluşan bu macunu sünger ya da bez kullanarak lekelerin üzerine sürün. Birkaç dakika bu şekilde bekletin. Ardından ılık s ile durulayın ve nazikçe ovalayın.

  • Dış Mekân Mobilyalarını Temizleyin

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanları arasında dış mekânda kullanılan mobilyaların temizlenmesi de yer alır. Dış mekânda kullanılan mobilyalar bir süre sonra kirlenerek matlaşır ve boraks onların yeniden yepyeni bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Dış mekân mobilyalarını temizlemek için öncelikle mobilyaların üzerlerinden bir fırça yardımıyla kaba kalıntıları temizleyin. Ardından bir bardak boraks ile 4 bardak ılık suyu karıştırın ve mobilyaların üzerine uygulayın. 30 dakika bu şekilde bekletin ve ılık su ile durulayın.

  • Küften Kurtulun

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraks kullanım alanları arasında yaygın görülen küf sorunu da yer alır. Küf sorunu ile baş etmekte zorlanıyorsanız bir bardak boraksı 3,5 litre su ile karıştırın. Sprey şişesinin içerisine dökün. Küflü alana hazırlamış olduğunuz bu temizleme solüsyonunu bolca püskürtün ve 15-20 dakika bekletin. Bekleme süresini tamamladıktan sonra bir sünger yardımıyla kalıntıları temizleyin ve ılık su ile durulayın.

  • Ayakkabılarınızı Temizleyin

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanlarından bir tanesi de ayakkabılardır. Boraks ile ayakkabınızı iki türlü temizleyebilirsiniz.  Ayakkabının içerisine 2 yemek kaşığı boraks serpin. Boraks ayakkabının içerisindeki kokuyu hapsedeceği için giyeceğiniz günün bir gece öncesine kadar bu şekilde bekletin. Kullanacağınız zaman bir gece önceden ayakkabının içindeki boraksı dökün ve sabaha kadar bekletin.

Boraks ile ayakkabı temizlemenin bir diğer yolu ise temizleme solüsyonu oluşturmaktır. Bunun için; 2 yemek kaşığı boraks ve 1 litre ılık suyu karıştırarak bir sprey oluşturun. Bu temizleme solüsyonunu bir sprey şişesine koyun ve ayakkabınızın üzerine püskürtün. 20 dakika bekletin ve ardından nemli bir bez ile ovalayarak temizleyin.

  • Halılardaki Garip Kokuyu Giderin

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanlarından bir diğeri ise halılarda oluşan garip kokuyu gidermektir. Eğer halınızda sebebini bilmediğiniz bir koku varsa aynı ölçülere karbonat ve boraksı birleştirin. Bir eldiven yardımıyla halınızın üzerine bu karışımı serpin. En az yarım saat ekletin ardından elektrikli süpürge ile çekin.

  • Zorlu Lekeleri Çıkarın

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraks kullanım alanlarının en başında inatçı lekeler ile mücadele etmek gelir. Mutfak tezgâhında, pencerelerde ya da herhangi bir alanda meydana gelen ve çıkmayan lekeleri çıkarmak için yarım bardak boraksı 3,5 litre su ile birleştirerek oluşturduğunu temizleme solüsyonu ile temizleyebilirsiniz.

  • Su Lekelerini Giderin

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraksın kullanım alanlarında en iyisi olduğu bir diğer şeyde su lekeleridir. Cam ya da herhangi bir yüzeyde bulunan su lekelerini boraks kullanarak etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz. Boraks ve ılık suyu macun kıvamına getirin su lekesinin bulunduğu yüzeye uygulayın ve yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra yumuşak bir bez ile dairesel hareketlerle temizleyin.

Hemen ardından su ile durulayın ve mikrofiber bir ez ile yüzeyi kurulayın. Bu teknik ile cam duşa kabin yüzeyleri ışıltılı bir görünüme de getirebilirsiniz.

  • Bulaşık Makinenizi Temizleyin

Boraks nedir? Boraksın kullanım alanları nelerdir?

Boraks kullanım alanlarından bir tanesi de bulaşık makinesini temizlemektir. Düzenli aralıklar yaptığınız makine temizliğine bir sefer de boraks ile denemenizi tavsiye ederiz. Bunun için makinenizin raflarını çıkarın ve 3 yemek kaşığı kadar boraksı bulaşık makinenizin içerisine serpin. İçerisine bir bulaşık deterjanı ekleyip normal programda çalıştırın.

İlginizi çekebilir;

Limonla asla temizlememeniz gereken 5 şeyLimonla asla temizlememeniz gereken 5 şey

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şeyKarbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Sirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şeySirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şey

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • adem 2 ay önce Şikayet Et
    boraksi nerden bulucaz peki
    Cevapla
  • a.d. 2 ay önce Şikayet Et
    Aynı ölçüde boraks,un ve şekeri suyla karıştırıp hamur haline getirin ve 1 TL büyüklüğün de parçalar halinde 1/4 gazete kağıdı üzerine 10-15 parça koyun ve bunları evinizin karafatma (hamam böceği) kaynağı olan bölgelerine yerleştirin. Buna 1 hafta falan devam edin göreceksiniz ki hamam böceği sorununu halledeceksiniz. Ama evinize hamam böceği girmesini de muhakkak engelleyin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Netanyahu'yu tutuklanma korkusu sardı! Dünya liderlerine seslendi
Stopaj oranları yenilendi! Resmi Gazete'de yayımlandı