ABD İncirlik'teki nükleer silahlardan endişeli

Türkiye'deki darbe girişiminin sonrasında, ABD'li yetkililerden, İncirlik Üssü'ndeki nükleer silahlar konusunda endişe açıklamaları geldi.

ABD İncirlik'teki nükleer silahlardan endişeli
ABD İncirlik'teki nükleer silahlardan endişeli
GİRİŞ 22.07.2016 13:19 GÜNCELLEME 22.07.2016 13:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri'nde Türkiye'deki darbe girişimi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Yetkililer, darbe girişimi ile birlikte İncirlik askeri üssündeki nükleer silahların güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek, bu silahların Türkiye'den ihraç edilip edilmemesiyle ilgili bir tartışma başlattı.

ABD merkezli yayın yapan düşünce kuruluşu Foreing Policy'de bir yazı kaleme alan Jeffrey Lewis silahların güvende olmadığını iddia ettiği yazısında, "Bu yıl başında ABD Savunma Bakanlığı, İncirlik üssündeki askerlerin aileleri ABD'ye tahliye etti. Bunun ardından Nisan ayında, üsse giren birkaç kişi ABD askerlerinin başında çuval geçirmek istedi. Bütün bunlar, nükleer silahların bir kilometre ötesinde oldu. Öte yandan Türkiye'deki güvenliğin ciddiye anlamda kötüye gidiyor. ABD'li yetkililer darbeye destek vermekle suçlanıyor." diye yazdı

Jeffrey Lewis'e göre nükleer silahların İncirlik'te bulunmasının olumlu ve olumsuz faktörleri bulunuyor. Lewis şunları söylüyor: "ABD'ye ait nükleer silahlar İncirlik üssünde yer altındaki kasalarda saklanıyor. Barınaklar içerisinde aynı zamanda güvenlik çemberi var. ABD ve NATO müttefikleri son yıllarda nükleer silahların güvenliği için 160 milyon dolar yatırım yaptı. Darbeciler silahlara ulaşması için önemli güvenlik kodları girmesi gerekir. Ancak bu kolay değil ve zaten bu süreçlerde darbecileri endişelendiren çok fazla faktör oluyor."

Türkiye'de nükleer başlıkları kullanabilecek askeri savaş uçaklarının olmadığını belirten Lewis, silahların bu açıdan İncirlik'te olmasının olumlu olduğunu da söyledi. "Türkiye'nin darbe girişimi sonrası Adana'da bulunan İncirlik NATO üssünü kapatması, IŞİD'le mücadeleyi aksatsa bile anlaşılabilir bir şeydi" ifadesini kullanan Lewis'e göre, İncirlik'te ABD'ye ait B61 nükleer silahları var. 

The New Yorker Dergisi ise NATO ülkelerindeki uçaklardan atılan atom bombalarının bir bölümünün İncirlik üssünde bulunduğunu, NATO’da kural olduğu üzere bu nükleer silahların güvenliğinin ABD tarafından değil, bulundukları ülkenin askerleri tarafından sağlandığını hatırlattı. İncirlik’in Türk komutanının darbe girişimi suçlamasıyla tutuklandığına vurgu yapılan haberde, bu durumun nükleer bombaların güvenliği konusunda endişe doğurduğu da kaydedildi

YORUMLAR 6
  • yurttaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu silahlara el koymalı,okkadar!...
    Cevapla
  • ümmet 7 yıl önce Şikayet Et
    aynı seneryo işgal için sebep oluşturuyor haçlı siyonistler
    Cevapla
  • 10.köylü 7 yıl önce Şikayet Et
    onlara da el koyup kamulaştırmak gerekiyor.
    Cevapla
  • yaxşı 7 yıl önce Şikayet Et
    abd bence sizin açıklamalarınız nükleerden daha vahim size bi güvenlik duvarı çekmek lazım
    Cevapla
  • Abdddd 7 yıl önce Şikayet Et
    Nukleerinide al git.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Antalya'daki teleferik faciasında bilirkişi raporu ortaya çıktı
Emekli ve memurun Temmuz beklentisi! İşte polis, öğretmen maaşları...