Sağlıklı bir bebek gelişimi için bunlara dikkat!

Bebekler, doğdukları andan itibaren gelişim süreçlerinde neyi, ne zaman yapacaklarını iyi biliyorlar. Anne-babanın görevi ise destek olmak.

Sağlıklı bir bebek gelişimi için bunlara dikkat!
Sağlıklı bir bebek gelişimi için bunlara dikkat!
GİRİŞ 26.05.2015 11:59 GÜNCELLEME 26.05.2015 11:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genetik Uzmanı Doktor Ela Tahmaz Gündoğdu, anne-babalara sağlıklı bir bebeğin gelişiminde aylık dönemler boyunca nelerin değiştiği hakkında önemli bilgiler verirken, dikkat edilmesi gereken noktaların da altını çiziyor. Her bebek doğduğunda sadece emme, ağlama ve yutma gibi refleksleriyle hayata merhaba diyor. Ve ardından hızlı bir gelişimle önce anneyle, sonra dış dünyayla iletişim kurmaya başlıyor.

Doktor Ela Tahmaz Gündoğdu, ebeveynleri bebeğin adım adım gelişimi konusunda aydınlatıyor. Gündoğdu, “Doğumun gerçekleşmesinin ardından bebeklerin, fiziksel, sosyal ve algısal gelişimi hızla tamamlanmaya başlıyor. Anne-babalar ise, bebeğin gelişiminde en büyük destekçi oluyor. Yeni doğan bebekler, birçok konuda ebeveynlere bağımlı olmasına rağmen tamamen çaresiz değildir” diyor.

Özgüven Gelişimi İçin Bebeğinizi Kucağınıza Alın

Bebekler, 1’inci ayda anne sütüyle güçlenerek, hem başını dik tutmaya hem de daha keskin gözlere sahip olurken 2’inci ay itibari ile herkesin beklediği gülücüklerini etrafa saçıyor. 3’üncü ayda ise farklı sesler çıkartarak kafasını kaldırabiliyor ve ellerinin üzerinde kendini kaldırabiliyor. Doktor Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bebekler ilk üç ay özellikle annesinin sıcaklığını hissetmeye ihtiyaç duyuyor. Bebeklerin kucağa alıştırılmamaları yönündeki yaygın söylem ilk üç ay için geçerli değildir. Aksine, annesinin sıcaklığını hisseden bebeklerde özgüven gelişimi daha hızlı olur” diyor.

Katı Gıdalara Başlamak Dikkat İstiyor

İkinci 3 aylık süreç içerisinde bebekler hızla kendi etrafında dönmeye ve oturmaya başlıyor. 6’ıncı ayda dişleri çıkmaya başlayan bebekler, mama, baba, dada, dede gibi sesler çıkartabiliyor. Doktor Gündoğdu, anne-babalara bu dönemde katı ek gıdalara başlanabileceği konusunda bilgi verirken, verilen gıdanın bebeğin genzine kaçmaması, mama sandalyesinde dikkatli beslenmesi ve asla yatar pozisyondayken katı gıda verilmemesi konusunda uyarıyor.

Yürüteç Kullanmayın

Doktor Gündoğdu, “7, 8 ve 9’uncu ayına gelen bebekler emeklemeye ve kenarlara tutunarak ayağa kalkmaya başlıyor. Bu dönemde ebeveynler evde bulunan sivri mobilyaları ve bebeğe zarar verebilecek eşyaları ortadan kaldırmalıdır. Asla bebek için yürüteç kullanmamalıdır. Bebeğin normal gelişimini olumsuz etkileyerek kazalara yol açabilen bu tip araçların satışı ABD ve Kanada gibi ülkelerde yasaklanmıştır” diyor.

Televizyon İzleyen Bebekler Konuşmaya Geç Başlıyor

Bebeklerin, 1-2 yaş itibari ile yürüme, yemek yeme ve konuşma eylemleri hızla artıyor. Gündoğdu, yürümenin 16-18 aylık olana kadar gecikebileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca yemek yemesi için fırsat verilmesi gerektiğini ve konuşmasının ilerlemesi için televizyon karşısında uzun süre bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Konuşma problemine neden olan rahatsızlıklar arasında otizm, gelişimsel gerilik, işitme problemi ve ifade edici dil geriliği bulunabiliyor. 2 yaşına geldiğinde hala konuşamayan bebeklerin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Çocuğunuz Büyürken Bunları Hafife Almayın

Bebekliğin biterek çocukluk dönemine geçiş yapılan 2-4 yaş aralığında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu söyleyen Doktor Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocukluk döneminde; organik yiyecekler tercih edilmeli, yoğurt ve salça gibi evde yapılabilecek olan ürünler mutlaka evde yapılmalı, meyve ve sebzeler mevsimlerine göre tercih edilmeli, pastörize edilmiş günlük süt kullanılmalı ve metal rende, çatal, kaşık gibi gereçlerin C vitamininin etkisini azaltması nedeniyle tercih edilmemelidir” diyor.  

YORUMLAR 2
  • rukiye 5 yıl önce Şikayet Et
    Oğlum bir buçuk aylık bazen hiriltilar çıkıyor neden acaba hasta mi yoksa solunum sıkıntı simdi var
    Cevapla
  • Sibel alkış 5 yıl önce Şikayet Et
    Mrb doktor hanim bebeğim 3 cü ayimizdayiz ağızdan tükürük ve salya arada akıyor normal mi kötü bir şey e işaret değildir inşallah şimdiden tsk ederim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!
MSB duyurdu: 13 PKK'lı terörist etkisiz!