Bu ilçenin altından tarih fışkırıyor

Hititlerin kutsal şehri "Nerik"in izlerinin arandığı Vezirköprü'de yüzey araştırması yapan bilim insanları, ilçenin altında bir Roma şehri olduğunu belirtiyor.

Bu ilçenin altından tarih fışkırıyor
Bu ilçenin altından tarih fışkırıyor
GİRİŞ 15.10.2013 14:43 GÜNCELLEME 15.10.2013 14:43

İlçede Hititlerin kutsal şehri Nerik'in izlerinin arandığı ve önemli ip uçlarına ulaşılan Oymaağaç kazılarını yürüten Berlin Freie Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Rainer Maria Czichon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları yüzey araştırması sonucu şimdi de ilçenin altında bir Roma şehri olduğunun üzerinde durduklarını söyledi.

Vezirköprü'nün altında kalan şehrin Roma döneminde Amasya ile Pompeiopolis arasında bir istasyon olarak kullanıldığını düşündüklerini belirten Prof. Dr. Czichon, "Bu şehrin adı önce Neapolis'ti sonra Neakyropolis olarak değiştirildi. Yani bu Roma şehri Roma İmparatoru Pompeius dömeninde kurulmuş. Biz 2010 yılında küçük bir yüzey araştırması yaptık. Bu yıl Güney Danimarka Üniversitesinden eski çağ tarihçisi Prof. Dr. Tönnes Bekker-Nielsen ve ekibi geldi ve araştırmayı derinleştirdi. Roma şehrini daha detaylı incelemek istiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Nielsen'ın, Vezirköprü'nün etrafındaki Roma yollarını aradığını belirten Rainer, şöyle devam etti:

"Prof. Dr. Nielsen, ilçeye bağlı Doğran köyünde Roma yolunun temellerini buldu. İncesu köyünde mil taşları bulundu. Özellikle Vezirköprü ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nin altında daha fazla Roma İmparatorluğu dönemine ait kalıntılar çıkıyor. Yeni inşaatlar yapılırken her açılan çukurdan ya mezar ya da başka kalıntı çıkıyor. Biz arkeolog olarak onları kurtarmaya çalışıyoruz. Roma şehrinin bulunması ilçenin tarihi ve turizmi açısından önemli. İlçenin altındaki Roma şehrinin tam olarak nerede olduğu belli değil. İlçenin etrafında yapılan araştırmalarda yazılı taşlar ortaya çıkıyor. Bu yazılı taşları tespit etmeye ve yazıları okumaya çalışıyoruz. Bu sayede yavaş yavaş şehrin tam olarak nerede olduğunu tespit edeceğiz."

Cumhuriyet Mahallesi 3. derece sit alanı ilan edildi

Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ise Vezirköprü'nün Osmanlı döneminde yetiştirdiği sadrazamlarıyla ünlü bir ilçe olduğuna işaret etti.

İlçeye bağlı Oymaağaç köyünde 8 yıl önce başlayan kazılarda Hititlerin kutsal şehri "Nerik"e ait önemli izler bulunduğunu dile getiren Edis, "Osmanlı İmparatorluğu ve Hititler döneminde önemli bir yer olan Vezirköprü'de son dönemlerde özelikle Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılan doğalgaz ve inşaat kazılarında Roma dönemine ait tarihi kalıntılar çıkmaya başladı. Biz de bu durumu Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bildirdik ve burası 3. derece sit alanı ilan edildi" ifadesini kullandı.

İnşaat çalışması Samsun Müze Müdürlüğü'nün gözetiminde yapılıyor

Bu bölgede inşaat ve doğalgaz için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alınmadan çalışmaya başlanamadığını vurgulayan Edis, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız Cumhuriyet Mahallesi'nde arsalarının üzerine belediye olarak biz ruhsat versek bile inşaat yapabilmek için Koruma Kurulundan izin almak zorundalar. İnşaat çalışması da ancak, Samsun Müze Müdürlüğü yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirilebiliyor. Cumhuriyet Mahallemizin altında bir Roma şehri olduğu varsayılıyor. Şu an kazı çalışması yok. Burada kazı çalışması yapılması için müracaatlarımızı yaptık. Bu tarihi şehrin ortaya çıkarılmasını istiyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar HÜRKUŞ ile Akıncı'yı takip etti!
Kredi notu kararı sonrası çarpıcı yorum: Türkiye tehlikeyi atlattı