İlk göçmen kurtarma operasyonu

Myanmar, Güneydoğu Asya sularında mahsur kalan Arakanlı ve Bangladeşli göçmenlerden 208'ini kurtardı.

İlk göçmen kurtarma operasyonu
İlk göçmen kurtarma operasyonu
GİRİŞ 22.05.2015 15:01 GÜNCELLEME 22.05.2015 15:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Operasyon, uluslararası toplumun, günlerdir Güneydoğu Asya sularında aç ve susuz mahsur kalan yaklaşık 8 bin Arakanlı ve Bangladeşli göçmenin kurtarılması gerektiği çağrılarının ardından başlatıldı. Tayland, Endonezya, Malezya ve Myanmar uzun süredir kıyıya yanaşmaya çalışan tekneleri geri çeviriyordu. 

Arakan bölgesi yetkililerinin AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, biri boş olan teknelerden kurtarılanların yaklaşık 200’ü Arakanlı.

Arakan’dan hareket eden Tayland bandıralı gemiler, Bengal Körfezi’nin güneyine doğru ilerliyordu. Kurtarılan göçmenler Myanmar’ın batısındaki Maungdaw kentinde kurulan geçici bir kampa yerleştirildi.

Avrupa'dan Rohingya uyarısı

AP Genel Kurulu'nda Perşembe günü onaylanan kararla, Arakanlı göçmenlerin durumunun endişe verici olduğu belirtilerek, Taylandlı yetkililere konuya ilişkin şeffaf bir soruşturma başlatması çağrısında bulunuldu.

Endonezya, Malezya ve Taylandlı yetkililerin, Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan göçmenlerin hayatlarının kurtulması konusuna öncelik vermeleri uyarısı yapıldı.

Karar sonrası Malezya ve Endonezya, büyük bölümünü Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenlere geçici olarak ev sahipliği yapacaklarını açıkladı. Tayland ise göçmenlerin ülkeye kabul edilmesi konusunda herhangi bir anlaşmayı kabul etmediğini bildirmişti.

Uluslararası toplumun baskısı üzerine göçmenler konusundaki sert tutumunu yumuşatan Myanmar hükümeti de, Güney Asya'da Hint Okyanusu ve Andaman Denizi'nde mahsur kalan binlerce göçmenin yaşamlarını tehdit eden koşullardan "derin endişe" duyulduğunu açıkladı.

Kararda ayrıca Myanmar yönetimine de Arakanlılara yönelik işkencelerin sona erdirme çağrısı yapıldı.

YORUMLAR 1
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    birlesik devletler Myanmar budislerine baski yapmasilazim bunun caresine baksinlar bu budislerin yaptigi hayvanlara bile yapilmaz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı