Berlin'de Hahamlardan İsrail'e veryansın

Almanya'nın başkenti Berlin'de aralarında Yahudilerin de olduğu binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto etti.

Berlin'de Hahamlardan İsrail'e veryansın
Berlin'de Hahamlardan İsrail'e veryansın
GİRİŞ 25.07.2014 21:22 GÜNCELLEME 25.07.2014 21:23

Almanya Filistin Toplumu Derneği ile İnsan Onuru ve Hakları Derneği'nin öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen protesto yürüyüşü için aralarında Yahudilerin de olduğu yaklaşık 4 bin kişi, Wilmersdorf Strasse'de toplandı.

Buradaki bir kamyonetin üzerinde kurulan sahneden Arapça ve Almanca, İsrail'in son düzenlediği saldırılar nedeniyle Gazze'de yaşanan dram anlatıldı. İsrail aleyhine slogan atan kalabalıktaki bazı kadınların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Bu sırada kalabalığın 50 metre ilerisinde antisemitizm karşıtı 500 kişilik sol bir grup toplandı. Berlin polisi, taşkınlık çıkarmak isteyen kişilere zamanında müdahale ederek olayın büyümesini engelledi. İsrail'i protesto eden grubun Kurfüstendam Caddesi'nden yürüyüşe geçmesi üzerine sol grup dağıldı.

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan kalabalıktakiler, şiddet içerikli slogan atmamaları konusunda sık sık polis yetkililerince uyarıldı. İsrail'i protesto eden grubun önünde iki hahamın yürümesi ise dikkati çekti.

Yürüyüş güzergahındaki cadde boyunca birkaç yerde toplanan ve ellerinde İsrail bayrakları taşıyan İsraillilerin, Filistin ve Hamas aleyhine sloganlar atması gerginliğe neden oldu. Kalabalığın içine girerek cebindeki İsrail bayrağını açmak isteyen bazı kişiler de polis tarafından alandan uzaklaştırıldı.

İnsan Onuru ve Hakları Derneği (HDR) Genel Başkanı Şevki Karasu, Gazze'ye düzenlenen saldırılarda yaşanan acılara dikkat çekmek için toplandıklarını belirterek, "Gazze'deki insanların haklarını ihlallerini herkes görsün, tüm Avrupa görsün istiyoruz. Yürüyüş sırasında bazı Yahudiler çok provokatif hareketlerde bulundu ancak sağduyulu hareket ederek yürüyüşü sorunsuz tamamladık" diye konuştu.

Kalabalığın önünde 2 hahamın yürüdüğünü dile getiren Karasu, "Ortadoks Yahudiler, bizim düşüncelerimizi paylaşıyorlar, dindar insanlar. Siyonizme karşı, İsrail rejimine karşı, kendi yüreklerini ortaya koyan insanlar" şeklinde konuştu.

- "Her gün o insanları düşünüyorum ve çok üzülüyorum"

Yürüyüşe katılan İngiliz yönetmen Cynthia Beatt, Gazze'de süren katliamın insanları çok üzdüğünü vurgulayarak, "Bu katliamlar Almanların, İngilizlerin ve Amerikalıların adına yapılıyor ama biz buna karşıyız. Angela Merkel, Barack Obama ve David Cameron halkları temsil etmiyor" dedi.

"Her gün o insanları düşünüyorum ve çok üzülüyorum. İnsanların çoğu böyle düşünüyor ancak hükümetlerimiz bizi dinlemiyor" ifadesini kullanan Beatt, İsraillilerin hepsinin de Gazze'de olup bitenleri desteklemediğini belirtti.

Çeşitli İsrailli insan hakları gruplarının haksızlığa karşı mücadele verdiğini söyleyen Beatt, insanların siyonist manipülasiyona maruz kaldığını dile getirerek, "Kimse İsrail'in devlet teröründen bahsetmiyor" dedi.

Alman Melanie Schneider da "Ben de çocuk sahibiyim ve Gazze'deki insanlar nasıl dayanıyor bilemiyorum. Çok adaletsiz bir savaş ve bunun protesto edilmesi gerekiyor. Bu nasıl olursa olsun" ifadesini kullandı.

- Hahamlardan İsrail'e tepki

Haham Chaim Bleier ise "Bugün burada İsrail devletini protesto etmek için geldik. Çünkü İsrail devleti Musevilerin adına konuşma hakkına sahip değil. Çok sayıda insan İsrail devletini reddediyor. Ayrıca bu insanlar Gazze'de olup bitenleri kınıyor. Yahudilerin adına, özgür Gazze, özgür Filistin diyorum" diye konuştu.

Haham Holhtlauser Alter de Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için yürüyüşe katıldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz siyonist İsrail'in onlara verdiği acıyı hissediyoruz. Musevi olmak bir dine ait olmak demektir. Siyonizmin ise daha 120 yıllık bir geçmişi var. Museviliği millileştirmeye çalışıp, siyasileştiriyorlar ve işgal edip şiddet uyguluyorlar. Biz Allah'a inanan Yahudileriz ve sürgünde yaşamalıyız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak