Hahn: Türkiye en önemli ortağımız

AB'nin genişlemeden sorumlu yeni Komiseri Hahn Türkiye'nin en önemli ortakları olduğunu söyledi.

Hahn: Türkiye en önemli ortağımız
Hahn: Türkiye en önemli ortağımız
GİRİŞ 30.09.2014 20:49 GÜNCELLEME 30.09.2014 20:49
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Jean-Claude Juncker başkanlığındaki yeni AB Komisyonu'nda genişleme müzakerelerinden ve komşuluk politikasından sorumlu üye olarak görev almaya hazırlanan Johannes Hahn, AB'nin, "en önemli ortağı" Türkiye ile katılım müzakerelerini sürdürmek zorunda olduğunu söyledi.

Yeni göreviyle ilgili Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda mülakata alınan Hahn, Türkiye karşıtı parlamenterlerin katılım müzakerelerinin durdurulmasına yönelik taleplerini reddetti.

Hahn, "Dinleyin, ben pragmatik biriyim. Türkiye açık arayla en önemli ortak. AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 100 milyar avro. Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının dörtte üçü Avrupa'dan gidiyor" dedi.AB'yle geleceğe odaklı, makul ve istikrarlı ilişkiler içinde bulunmasının Türkiye'nin menfaatine olduğunu belirten Hahn, yeni görevinde katılım müzakerelerinin ucunun açıklığı prensibine saygı gösterdiğini ancak Türkiye'nin üyelik müzakerelerini sürdürmek zorunda olduğunu vurguladı.

"BOZKIR YENİ BİR STRATEJİ SUNDU"

Hahn, yakın geçmişte görüştüğü AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın katılım müzakerelerini canlandırmak için kendisine yeni bir strateji sunduğunu ve bunu değerlendireceğini söyledi.

AB sürecinin Türkiye'de reformların çıpası ve sürükleyicisi olarak kalması gerektiğini belirten Hahn, Türkiye'nin üyelik yolunda ilerleyebilmesi için reformları sürdürmesi ve evrensel haklara bağlılığını muhafaza etmesinin önem taşıdığını dile getirdi.

Johannes Hahn, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin "hizmetler, kamu alımları ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilerek modernizasyonundan" yana olduğunu ifade etti.

Bazı parlamenterlerin Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısı en yüksek ülkeler arasında bulunduğu seklindeki eleştirilerini cevaplandıran Hahn, kimsenin düşünce suçu kapsamında hapiste tutulmasının kabul edilemeyeceğini, bu tür ihlaller olduğunda meseleleri muhataplarıyla görüşeceklerini ve sonuç alamazlarsa buna nasıl tepki vereceklerini değerlendireceklerini söyledi.

Avusturyalı Komiser Hahn, katılım müzakerelerinde "tamam ya da devam" anlamına gelen üç faktörü hukukun üstünlüğü ve temel haklar, düzgün işleyen demokrasi ve ekonomi olarak sıraladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • hakan akyuz 9 yıl önce Şikayet Et
    Enigi encegi ayni.... Almanyadayim.Cocugumun birinci sinif arkadasi alman diyor ki, benimle oynayabilirsin ama arkadas degiliz....Tipki Avrupa birligi gibi .Müzakere yapalim ama ucu acik.Ikiyüzlü pislikler.Lazim oldugunda büyüksünüz diye yalakalik yaparsiniz.Basbakan aylar önce suriyede sizi göreve cagirmadi mi? Size Osmanli tokadi lazim.
    Cevapla
  • ali cesur 9 yıl önce Şikayet Et
    hahahaha. Ne kadar 2 yüzlü cesaretsiz bir topluluksunuz, sıkıştığınızda Osmanlıya geldiğiniz gibi geleceksiniz.Sanıyorsunuz ki bizi alın diye yalvaracağız hadi ordan hadi hadi hadiii
    Cevapla
  • serkan demirel 9 yıl önce Şikayet Et
    Daha geçen hafta alman medyası Türkiyeyi atom bombası yapmakla suçlamıyormuydu. Bu nasıl bir iki yüzlülüktür dünyanın sadece kendi etraflarında döndüğüne inanan hangi tarikat ve inanca sahip oldukları bile bilinmeyen dünya savaşlarını çıkartıp insanların ölmesine sebep olan bu yapı malesef dünya ekonomisini ellinde tutuyor istedikleri an düğmeye basıp satılmış insanlarıyla birlikte hareket eden çok şeytani yapı yüzde yüz cehennemin yolcusu bu yapının sonu bir an önce gelmesi için ALLAH'a dua edelim nato ab vs. bu tür yapıların sonu gelmedikçe dünyaya hiç bir zaman barış gelmeyecek demokrasiden bahsedip darbecilerle aynı masalarda kadeh tokuşturan bu zihniyetin tasfiyesi şart
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak