Vizesiz Avrupa'ya nasıl gidilir? Hangi Avrupa ülkelerine vizesiz gidilebilecek?

Vizesiz Avrupa'nın kapıları 1 Haziran 2016'dan itibaren Türkiye'ye açılıyor. Vizesiz Avrupa için gerekli olan çipli pasaportlar 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren dağıtılacak. Hangi Avrupa ülkelerine vizesiz gidilebilecek? Vizesiz Avrupa'ya nasıl gidilir? Vizesiz Avrupa ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılar haber7.com'da..

Vizesiz Avrupa'ya nasıl gidilir? Hangi Avrupa ülkelerine vizesiz gidilebilecek?
Vizesiz Avrupa'ya nasıl gidilir? Hangi Avrupa ülkelerine vizesiz gidilebilecek?
GİRİŞ 07.05.2016 12:06 GÜNCELLEME 07.05.2016 12:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Vizesiz Avrupa için gerekli olan çipli pasaportlar 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren vatandaşa dağıtılmaya başlanacak. Peki 'Vizesiz Avrupa' nasıl olacak? Çipli pasaportla hangi ülkelere sehayat edilebilecek? AB üyesi olup Schengen üyesi olmayan ülkelere vizesiz seyahat edilebilecek mi? Vizesiz Avrupa için gerekli olan çipli pasaportlarla ilgili detaylı bilgiye haber7.com'dan ulaşabilirsiniz. 

AB Komisyonu Türkiye'ye uygulanan vizenin kaldırılmasını tavsiye etti. Eğer üye ülkeler bu tavsiye kararına uyar ve oylamada gerekli çoğunluğa ulaşılırsa vizeler kalkacak. Böyle Türk vatandaşları, haziran ayı sonundan itibaren 26 ülkeye gidebilecek. İşte vizesiz gidebileceğiniz o ülkeler..

-Almanya

-Avusturya

-Belçika

-Çek Cumhuriyeti

-Danimarka

-Estonya

-Finlandiya

-Fransa 

-Hollanda

-İspanya

-İşveç

-İsviçre

-İtalya

-İzlanda

-Letonya

-Liechtenstein

-Litvanya

-Lüksemburg

-Macaristan 

-Malta

-Norveç

-Polonya

-Portekiz

-Slovakya

-Slovenya

-Yunanistan

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 günlük dönem içinde 90 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize uygulaması sürecek.

İlk olarak Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmek için mevcut pasaportunuzu değiştirmeniz gerekecek. 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanacak çipli pasaportlarla vizesiz olarak Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkün olabilecek. 

Çipli Pasaportlarda nasıl değişiklikler olacak? 

1 Haziran 2016 tarihinden itibaren Vizesiz Avrupa'nın kapıları çipli Pasaportla Türk vatandaşlarına açılıyor. Peki çipli pasaportta kişinin pasaportunda hangi veriler yer alacak? Çipli pasaportlarda yer alan biyometrik veriler, Avrupa Birliği'nin şart koştuğu şekilde pasaportlarda yer alacak. Yeni düzenlenecek pasaportların çiplerine biyometrik veriler yani parmak izleri ve kişisel veriler yüklenmiş olacak. 

Çipli pasaportlarda fiziki olarak herhangi bir değişiklik olmayacak. Yeni çıkarılacak pasaportlar eski pasaportların aynısı olacak. Ancak eski pasaportlardan farklı olarak kapak ön veya arka sayfasına bir işaret eklenme ihtimali bulunuyor. Yapılacak değişikliğin aradaki önceki ve sonraki pasaportlar arasında ayrım yapılması açısından önemli olacak. 

Yeni pasaport için cüzdan ücreti ödenecek

Mevcut pasaportlarını yeni çipli pasaportlarla değiştirmek isteyen vatandaşların yeni pasaportları için cüzdan ücreti ödemesi gerekecek. 

Mevcut pasaportun kullanım süresi yeni pasaporta eklenebilecek

Mevcut pasaportun süresi, çipli pasaportların süresine eklenebilecek. Mevcut pasaportunu değiştirmek isteyen vatandaşlar eski pasaportun kullanım süresi yeni pasaporta eklenecek. Geçerli süre harcı ödendiğinden bunun için harç talep edilmeyecek.

Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik pasaportların da çipleri değişecek

1 Haziran 2016’dan itibaren hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik pasaportların da çipleri değişecek. Bu pasaportların çiplerine de biyometrik veriler eklenerek yenilenecek.Peki, bazı AB ülkelerinin kullanmaya başladığı kişisel bilgilerin yer aldığı sayfanın özel bir maddeyle kaplandığı pasaportların basımı ve ihalesi için görüşmeler yapılıyor mu? Cevabımız evet. Bu amaçla AB ile bir proje yapıldı. İhale süreci devam ediyor. Bu yılın sonuna doğru endüstriyel altyapıyla basımı yapılacak yeni pasaportlar kullanıma sunulacak. Bu pasaportlarda yeni bazı güvenlik ögeleri olacak. Tamamen otomasyon ortamında basımı yapılacak ve kullanıma hazır duruma getirilecek. Çipler, kişisel verilerin bulunduğu sayfada yer alacak. Bu sayfa özel bir madde ile kaplanacak.

1 Haziran 2016 tarihinden sonra alınmış pasaportları değiştirmek gerekmeyecek. Ancak pasaportun süresi yeni cilt kapaklı pasaportların basımından sonraki bir tarihte sona eriyorsa, alınacak yeni pasaport ‘AB’ye tam uyumlu’ olacak.

Schengen bölgesi üyesi olup AB üyesi olmayan ülkelere seyahat edilebilecek

AB üyesi olmayıp, Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç ve İzlanda’ya vizesiz seyahat yapılabilecek. Bu ülkelerin yanı sıra, şehir devletler durumundaki Liechtenstein, Andorra ve San Marino’ya da otomatikman vizesiz seyahat mümkün olacak.

Yeni uygulama 

AB üyesi olup, Schengen’e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan için vize almaya devam edilmeyecek. Yeni uygulamayla birlikte Türk vatandaşları bu üç ülkeye de vizesiz seyahat edebilecekler.

YORUMLAR 1
  • şenol 7 yıl önce Şikayet Et
    turkiyedeki zenginlikleri tarihi denizi ormanlarini karadenizi gormek icin dunyanin herbir tarafindan geliyorlar rusları bile durduramiyorlar 3 ,4 ülke degiştirip turkiyeye tatile geliyolar demekki tatil yapilacak tek ülke yine güzel ülkemiz (TÜRKİYE)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler