İngiliz Başkan: ''Darbe girişimini anladık''

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Crispin Blunt, ziyaretlerinde 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadığı derin şoku anlama fırsatı bulduklarını söyledi.

İngiliz Başkan: ''Darbe girişimini anladık''
İngiliz Başkan: ''Darbe girişimini anladık''
GİRİŞ 24.01.2017 11:50 GÜNCELLEME 24.01.2017 11:50
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Crispin Blunt'ın başkanlığındaki komisyon geçen hafta Türkiye'de temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından kabul edilen 11 kişilik komisyonun Başkanı Blunt, Türkiye izlenimleri hakkında açıklama yaptı.

''15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİ ANLADIK''

15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören parlamentoyu ziyaret ettiklerini kaydeden Blunt, "Darbe girişimi ve sonrasında Türkiye'nin yaşadığı derin şoku anlama fırsatımız oldu" ifadelerini kullandı. Blunt, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İngiltere'nin Türk hükümetiyle dayanışma içerisinde olduğunu gösteren ülkelerin başında geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan bize yaptığı sunumda 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananlarla ilgili 7 dakikalık bir video gösterdi. Bu videoda, insanların darbe girişimine nasıl karşı geldikleri ve bu girişimi nasıl tersine çevirdikleri görülüyor. Bu anlamda, hem Cumhurbaşkanı hem de Cumhurbaşkanını desteklemek için sokaklara çıkan halk, seçilmiş bir hükümeti yasa dışı yollarla devirme girişimini tersine çevirerek demokrasi adına etkili bir hizmet vermiş oldular" dedi.

"STRATEJİK İLİŞKİ FIRSATI"

Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmaya hazırlanan İngiltere için, Türkiye'nin "yeni bir ortak" olabileceğini ifade eden Blunt, "Çünkü her iki ülke de AB dışında bulunan ancak AB'nin temel ticari ortağı olan iki büyük ülke. Bu her iki ülke için de ortak ilgi alanı yaratacaktır. Bu aynı zamanda, iki ülke için yeni bir stratejik ilişki fırsatı doğuracaktır." diye konuştu. 

KOMİSYONUN TÜRKİYE RAPORU

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu altısı Muhafazakar Partiden, dördü İşçi Partisinden ve biri İskoç Ulusal Parti'den olmak üzere toplam 11 milletvekilinden oluşuyor. Komisyonun Türkiye ziyaretinin yanı sıra Londra'da dinlediği kişilerden aldığı görüşler sonrası kaleme alınacak raporun ilkbahar aylarında yayınlanması bekleniyor.

İngiltere'nin Türkiye ile ilişkilerinin masaya yatırılacağı ve İngiliz hükümetine Türkiye ile ilişkilerinde tavsiyelerde bulunulacak rapor için tahkikata geçen yıl temmuz ayında başlanmıştı.

YORUMLAR 9
  • Ramazan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu necip millet' de sizin oyunlarınızı anladı ve uşaklarınızı avladı.
    Cevapla
  • umut 7 yıl önce Şikayet Et
    Aga geç bu ayakları. darbede abd ve ab en başta da ingilizler var. ne demiş 2. Abdulhamit hangi taşı jaldirsam altinda ingiliz ve fransız çıkıyor.
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz yaptırdık başaramadık dese daha doğru olacaktır
    Cevapla
  • mehmet hoca 7 yıl önce Şikayet Et
    zaten işinize gelmedimi hic anlamazsiniz.lanet olası federaller;)
    Cevapla
  • 571 7 yıl önce Şikayet Et
    atı alan üsküdarı geçti günaydın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!