Batı Trakya Türkleri'nden İsrail'e tepki

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Batı Trakya'nın İskeçe kentinde yapılan yürüyüşle protesto edildi.

Batı Trakya Türkleri'nden İsrail'e tepki
Batı Trakya Türkleri'nden İsrail'e tepki
GİRİŞ 25.07.2014 20:21 GÜNCELLEME 25.07.2014 20:21

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu'nun (BTTDK) çağrısı üzerine İskeçe Meydanı'ndaki tarihi saat kulesi önünde bir araya gelen binlerce İskeçe ve Gümülcineli tekbir getirerek Gazze'ye yapılan saldırıları kınadı.

İsrail'in saldırılarını kınayan Türkçe, Yunanca ve İngilizce "Gazze'ye özgürlük", "Uyanın, Gazze'de masum insanlar ölüyor", "Katliamı durdurun", "Katil İsrail" yazılı döviz ve pankartların taşındığı protesto gösterisine Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş ve diğer azınlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 5 bin kişinin destek verdiği eylem, kent meydanında yapılan duanın ardından olaysız sona ererken, eylem sırasında polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

- "Filistin'de yaşanan baskılar ve ölümler kabul edilemez"-

BTTDK Başkanı Müftü Mete, AA'ya yaptığı açıklamada, BTTDK'nın kararıyla yapılan eylemin amacının Filistin'deki mazlumların sesinin dünyaya duyurulmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi. İskeçe'de Türk azınlığın ilk kez bu şekilde bir eylem yaptığını belirten Mete, "İnşallah buradan çıkacak sesimiz Filistin'deki mazlumlara bir merhem ve katliamlara seyirci kalan çağdaş dünyaya da bir uyarı olur" dedi.

Gümülcine Müftüsü Şerif ise İslam coğrafyasının üzerinde son zamanlarda kara bulutların dolaştığını ifade ederek, "Filistin'de yaşanan baskılar ve ölümler kabul edilemez. Biz Batı Trakya Türkleri olarak İslam'ın bize emrettiği, peygamberimizin bizlere vasiyet ettiği üzere kardeşlerimize destek vermeyi amaçlıyoruz. Umarım bu eylem mazlum kardeşlerimiz için, İslam için hayırlara vesile olur" diye konuştu.

-"Saldırıya bir an önce son verilsin"

Bu arada, Danışma Kurulu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili yayımladığı kınama bildirisinde, "Gazze'ye karşı etnik ve dini nefret duygusuyla planlandığı anlaşılan ve artık açıkça katliam boyutuna varan bu saldırılar tüm dünyaya karşı insanlık suçu teşkil etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Gazze'de masum sivil halkı hedef alan askeri operasyonların Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı tarafından büyük endişe ve acıyla izlendiği ifade edilen bildiride şöyle denildi:

"Tarihi boyunca halkının maruz kaldığı acıları her vesileyle hatırlatan İsrail'in bugün kendisinin aynı insanlık suçunu tekrarlamasını, bundan da öte dünya kamuoyunun Gazze'de İsrail'in devlet eliyle uyguladığı terör ve katliama seyirci kalmasını anlayamıyoruz. Bu saldırılara bir an evvel son verilmesi için derhal harekete geçilmesinin ve benzer saldırıların dünyanın neresinde olursa ve hangi dini, etnik, kültürel grubu hedef alırsa alsın zamanlıca önlenmesinin tüm insanların üzerinde bir farz olduğuna inanıyoruz. İsrail'in saldırıları sonucunda şehit düşen Filistinli kardeşlerimize Allahu Teala'dan rahmet, yaralılara acil şifa, evlatlarını ve yakınlarını kaybeden kardeşlerimize sabır diliyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Alçakça anlaşmayı duyurdu!