Korkutan iddia! Patlarsa insanlığın sonu gelebilir

Avrupa Bilim Vakfı, bu yüzyıl sonuna kadar dev bir yanardağ patlamasının insan neslinin sonunu getirebileceğini iddia etti

Korkutan iddia! Patlarsa insanlığın sonu gelebilir
Korkutan iddia! Patlarsa insanlığın sonu gelebilir
GİRİŞ 23.04.2015 05:51 GÜNCELLEME 23.04.2015 06:03
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dünyayı tehdit eden afet risklerini araştıran vakfın bilim adamları, insanlığın sonunu getirecek dev yanardağ patlaması ihtimalinin bu yüzyıl sonuna kadar yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu savundu.

Bilim adamları, Endonezya’da 1815’te Tambora Yanardağı’nın patlaması sonucu yaklaşık 100 bin kişinin öldüğünü ve bu patlamanın 1-8 ölçekli Volkan Patlama İndeksi’ne göre 7 şiddetinde olduğunu hatırlatarak, bugünkü nüfus dağılımı göz önüne alındığında benzer bir patlamanın çok daha ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Büyük patlamadan sonra atmosfere yoğun toz ve gazın püsküreceğini, bu durumun hava sıcaklıklarında son derece büyük değişikliklere yol açacağını belirten bilim adamları İzlanda’da 1783’te Laki ve Endonezya’daki Tambora yanardağlarının patlamasından sonra kıtlık, kuraklık ve salgın hastalıkların başlamasını örnek verdi. Bilim adamları afetlerle mücadelede tsunami ve depremlere yoğunlaşılarak volkanların göz ardı edildiğini savunarak, “Acilen bir yanardağ izleme ağı kurulmalı” dedi.

NÜKLEER BOMBA GİBİ

-İtalya’nın Napoli Körfezi kıyısındaki Vezüv Yanardağı’nın 1631’de patlaması sonucu Pompei kenti haritadan silindi, yaklaşık 4 bin kişi öldü.

-İtalya’nın Sicilya Adası’ndaki Etna Yanardağı 1669 yılında faaliyete geçti, 20 bin kişi yaşamını yitirdi.

-İzlanda’daki Skaptar Yanardağı’nın 1783 patlaması çiftçilik ve balıkçılığı etkiledi, yaşanan kıtlıkta nüfusun 5’te 1’i öldü.

-Endonezya’daki Karakatoa Yanardağı 1883’te yüzlerce nükleer bombaya eşdeğer güçle patlayarak 35 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Patlamadan sonra dev toz bulutları bölgeyi yıllarca karanlıkta bıraktı, dünya genelinde hava sıcaklığı 2 derece düştü.

-Martinik Adası’ndaki Pelee Yanardağı 1902’de Saint-Pierre kentini gaz ve kızgın külle örttü, 29 bin 937 kişinin yaşadığı kentte sadece 4 kişi kurtulabildi.

YORUMLAR 3
  • gurhan36 9 yıl önce Şikayet Et
    Uzun yaşayıp fitneye maruz kalmak mı kısa ama faydalı işler yapıp rabbimizin rahmetine sığınmak mı
    Cevapla
  • Abdurrahman Kaba 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz Avrupa birliğine güveniyoruz, ABD ile birlikte bütün Dünyayı Kurtarabilirler???...
    Cevapla
  • gak-guk 9 yıl önce Şikayet Et
    Siz birde Amerikanın göbeğinde olan Yellowstone yanardağının faaliyete geçtiğinde neler olacağını okuyun bakalım...Eeee Kızılderililere ve Zencilere yapılan zulmün dünyada bir karşılığı olacaksa bu olacak sanırım..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'