Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 'Rusya' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir takım temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a geldi.

GİRİŞ 27.11.2015 16:12 GÜNCELLEME 27.11.2015 18:04

Azerbaycan’a gelen Çavuşoğlu, Ülkenin merhum lideri Haydar Aliyev’in mezarını ziyaret ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Meclis Başkanı Oktay Esedov, Başbakan ArturRasizade ve Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la görüştü.

DOST VE KARDEŞ ÜLKE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ardından ilk ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, ilk görüşmesini Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le yaptı. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede enerji ve ulaşım projeleri ile iki ülke arasındaki ilişkiler ve güncel konular değerlendirildi. Aliyev, Çavuşoğlu'nu Bakü'de görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyerek yeni kurulan 64. hükümette görev alması nedeniyle de kutladı. Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'ni hatırlatan Aliyev, Azerbaycan'ın davet edilmesinin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin göstergesi olduğunu belirtti. Çavuşoğlu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını iletti. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

RUSYA UYARILARA CEVAP VERMEDİ

Çavuşoğlu’nun bir sonraki durağı Azerbaycan Milli Meclisi’ydi. Milli Mecliste gerçekleştirilen görüşmede konuşan Meclis Başkanı Esedov da Türkiye ve Rusya ilişkilerinde son günlerde yaşanan gelişmelerden tedirgin olduklarını söyledi. Türkiye'nin Azerbaycan için dost ve kardeş ülke, Rusya'nın da önemli bir komşu olduğunu hatırlatan Esedov, "Arzu ediyoruz ki, iki ülke arasındaki gerginlik en kısa zamanda ortadan kalksın. Azerbaycan da bu yönde ne yapılması gerekiyorsa hazırdır" dedi. Çavuşoğlu ise, konuya ilişkin şunları söyledi: "Rusya ile aramızda uçağın düşürülmesiyle ilgili bir gerginlik oldu. Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı kullandık. Sınırlarımızı ihlal eden, milliyeti belli olmayan bir uçak. Uyarılara cevap vermedi. Rus uçağı olduğu da belli değildi. Biz gerginlikten yana değiliz. Bu sorunu diplomatik yolla aşacağımızı düşünüyoruz. Aynı anlayışı komşumuz, dostumuz Rusya'dan da bekliyoruz. Sağduyulu açıklamalar ve davranışlar bekliyoruz. Lavrov'la da telefonla görüştüm. Önümüzdeki günlerde 3-4 Aralık'ta Belgrat 'ta görüşme hususunda hemfikir olduk. Önümüzdeki günlerde tansiyonun düşeceğini düşünüyorum. Bu konuda kardeş Azerbaycan 'ın objektif ve dengeli tutumunu da takdirle karşılıyoruz." Çavuşoğlu ardından Azerbaycan Başbakan’ı Artur Rasizade ile de görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı olarak sürdürüldü.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı