Trump'ın sözlerine sert tepki

Afganistan Cumhurbaşkanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Pakistan Başbakanı İmran Han ile Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısı sırasında sarf ettiği "Afganistan'da savaşmak istesek bu savaşı bir haftada kazanırdık ama 10 milyon kişiyi öldürmek istemiyorum. Afganistan o durumda yeryüzünden silinirdi..." sözlerine açıklık getirilmesi talebinde bulundu.

Trump'ın sözlerine sert tepki
Trump'ın sözlerine sert tepki
GİRİŞ 23.07.2019 21:23 GÜNCELLEME 23.07.2019 21:28
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Kabil yönetiminin diplomatik kanallardan yaptığı çağrıda Trump'ın sözlerine açıklık getirmesinin istenildiği bildirildi.

 

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Trump'ın sözlerine ilişkin endişelerini dile getirdiği belirtilerek, "Dünyanın en köklü ve antik ülkelerinden biri Afganistan, tarih boyunca sayısız krizin üstesinden gelebildi." ifadesi kullanıldı.

"KADERİNİ BELİRLEYEMEZ"

 

Yabancı bir gücün ülkenin kaderini belirlemesine izin verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Afgan hükümeti, ABD'nin Afganistan'daki barışı sağlama çabasını desteklerken, yabancı devlet başkanları Afgan liderlerini bir kenara bırakarak Afganistan'ın kaderini belirleyemez."

Açıklamada, Afganistan'ın dünya ülkeleriyle ve özellikle ABD ile iş birliği ve partnerliklerinin ortak çıkarlara ve karşılıklı saygıya dayandığı belirtilerek, "Afganistan İslam Cumhuriyeti hükümeti Afgan halkını konuyla ilgili bilgilendirmeye devam edecektir." ifadesine yer verildi.

'AMERİKA LİDERLERİNİN ÜLKEMİZE KARŞI İÇGÜDÜLERİNİ YANSITIYOR'

Öte yandan, Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Trump'ın sözlerine ilişkin, "Trump'ın açıklaması Amerika liderlerinin halkımıza ve ülkemize karşı içgüdülerini yansıtıyor ve insanların hayatlarına ve onurlarına saygı duymadıklarını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Trump ile Pakistan Başbakanı İmran Han dün Beyaz Saray'daki görüşmelerinin başında Oval Ofis'te basın mensuplarına Afganistan'daki son durumla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

"10 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRMEK İSTEMİYORUM"

Trump, Pakistan'ın da yardımıyla Afganistan'da uzun yıllardır süren savaş durumuyla ilgili yakın zamanda sonuç almayı umduklarını kaydetmişti.

Donald Trump, "Afganistan'da savaşmıyoruz, orada polis gibiyiz. Polis olmak istemiyoruz. Eğer Afganistan'da savaşmak istesek bu savaşı bir haftada kazanırdık ama 10 milyon kişiyi öldürmek istemiyorum. Afganistan o durumda yeryüzünden silinirdi. Böyle bir savaş 10 günde biterdi ancak bu yolu seçmek istemiyorum.

Afganistan ile ilgili, savaşı kazanmakla ilgili planlarım var. Pakistan bize bu konuda yardımcı olacak. 19 yıldır bu ülkedeyiz, bu gerçekten komik bir durum." ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR 49
  • Görün duyun 4 yıl önce Şikayet Et
    Pervasızca acıklamalar istersem öldürürdüm demek istiyor insanlara verdikleri değer belli oluyor vicdan yok merhamet yok insanlık yok bir de bir grup zümre bunlara öğüyorlar yere göhe sığdıramıyorlar sömürgeciler ne olacak
    Cevapla
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Atop bombasından bahsediyor Atsa bile kimseden ses çıkmaz
    Cevapla
  • ebabil 4 yıl önce Şikayet Et
    savaşmaktan korktuğun için 19 yıldır orda terör örgütlerini besliiyorsun şalgam suyu
    Cevapla
  • Yorgun adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Hirosimada yaptiklari gibi atom bombasi atacakta zaten sebebi belli baska bir devlette atom bombasi onlar icin tehlike sayiliyor abd baskani birde tersini dusunse Ben atom bombasi atacagim ayni zamanda USA ya atom bombasi atilirsa kac kisi yok olur israile atom bombasi atilirsa kac tane yahudi yasar bunlari dusunsun vietnamda tarihe gecen fiyasko yasadilarbunlari unutmasalar iyi olur
    Cevapla
  • DOBRA 4 yıl önce Şikayet Et
    Afganistanın içi hain dolu (islami görünen El Kaide vs. örgütler) yöneticileri de hain! Afganistanı ancak Türkiye ve Pakistan kurtarabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2 Nolu Baro Başkanı Şamlı'dan yeni Anayasa hakkında Haber7'ye özel açıklamalar
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken mesajlar: Türkiye'ye yakışmıyor!