Yasa boğan ölüm! 'Yaşayan İnsan Hazinesi' hayatını kaybetti

Batı Afrika'nın ve Senegal'in UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kabul edilen ozanlarından ve yöreye özgü 5 telli çalgı Xalam enstrümanının ustası Elhadj Samba Diabare Samb, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yasa boğan ölüm! 'Yaşayan İnsan Hazinesi' hayatını kaybetti
Yasa boğan ölüm! 'Yaşayan İnsan Hazinesi' hayatını kaybetti
GİRİŞ 22.09.2019 07:43 GÜNCELLEME 22.09.2019 12:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Louga kentinin Mouye köyünde,1924'te dünyaya gelen Diabare Samb, ülke kültürü, klasik müziği ve liriğine büyük katkı sunmasından dolayı 2006'da UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülüne layık görüldü.

 

 

Senegal'in bağımsızlık sürecinde sözleriyle halkı cesaretlendiren ve yüzde 95'i Müslüman olan ülkede tasavvuf kültürünün önemli bir figürü olarak görülen Diabare Samb'ın vefatı ülkede hüzne sebep oldu.

Cumhurbaşkanı Macky Sall, Twitter hesabından yazdığı başsağlığı mesajında, "Senegal şanlı çocuklarından birini kaybetti. O saygınlığın ve sosyal bağın sembolüydü" ifadelerini kullandı.

 

 

Akademi, sanat, kültür ve edebiyat alanında birçok ödül alan Diambare Samb, 1962'de Sorano Tiyatrosu Geleneksel Lirik Topluluğu'nu kurdu.

Diambare Samb'ın Xalam enstrümanını çalarak yerel dil Wolofça ve Fulanice söylediği klasik müzik ve lirik içerikli birçok eseri bulunuyor.

Sesi ve şekliyle eski Türk çalgılarından Kopuz'u andıran Xalam, Senegal'de ozanlık kültürünün UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği önemli bir mirası olarak görülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Hakikat 4 yıl önce Şikayet Et
    Her insan ölecek yaştadır. Genç ihtiyar farkı yok. İnsan şu dünyada vazifeli misafirdir. İnsanın yaradılışının hikmeti ve gayesi Allahı tanımak ve ona iman ve ibadet etmektir.... Bizi elmas gibi değerli insan eden işte bu mana. Yoksa hayvandan çok aşağı bir hayat geçirip kömür gibi değersiz olıruz
    Cevapla
  • Afrikanin sesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • Mehmet Acemoglu 4 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Urfayi ve Urfa muzigini cok severdi. Neset Ertas'tan da etkilenen sanaatci Musa Eroglu'nun deyislerinden derleme yapmisti. Karacaoglan ve Pir Sultan'a methiyeler duzen Rahmetli Turkiye asigiydi. Borsanin Samb'in olumune nasil tepki vereecegi Pazartesi belli olacak. Cooook iyi biriydi cooook!
    Cevapla
  • Anti Ara Gülmez 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben de ara güler değilim. :) ibrahim'e cevap yazdım
    Cevapla
  • İbrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Esprin çok komikti. Müsait bir ara gülerim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Beştepe'deki sürpriz görüşme sona erdi!
Altın fiyatlarında sert yükseliş